0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

ccmomocc 發表於 19-12-21 03:13
多謝你,希望大家都盡快適應到打仗咁嘅生活啦。我唯一就希望bb快啲大,起碼識得同自己交流,我諗感覺會好 ...

我都係由阿仔1個月希望等到3個月好湊啲,而家3個半月又望緊6個月識坐,相信大家一齊捱下捱下就過,有2-3歲小朋友既成日都話好懷念阿仔bb時,所以我地而家要珍惜下呀。。U r not alone

複式洋房

DorollJasper 發表於 19-12-27 19:12
我都係由阿仔1個月希望等到3個月好湊啲,而家3個半月又望緊6個月識坐,相信大家一齊捱下捱下就過,有2-3歲 ...

我都好怕跟b獨處,老公差不多返工我就會喊,覺得好驚 好無助。。。重要每次食完奶之後都要搵我奶頭,冇的話就爆喊 ,真喺冇自由唉。。。

洋房

SugarLove 發表於 19-12-27 19:43
我都好怕跟b獨處,老公差不多返工我就會喊,覺得好驚 好無助。。。重要每次食完奶之後都要搵我奶頭,冇的 ...

會唔會用奶咀試下?開電視屋企有啲聲,感覺正常啲唔會咁寂寞

複式洋房

DorollJasper 發表於 19-12-27 19:51
會唔會用奶咀試下?開電視屋企有啲聲,感覺正常啲唔會咁寂寞

佢唔多要奶咀。。。每次好似要搵我奶頭不擺休。。。。喺未要安全感。。好無助,我都唔知呀b想要咩 又成日飲完奶會爆喊,一比奶頭佢就收聲。。。我老公就喺唔想佢成日痴住我奶頭,都張我同b分開。。。所以b一直喊冇停

洋房

SugarLove 發表於 19-12-27 19:56
佢唔多要奶咀。。。每次好似要搵我奶頭不擺休。。。。喺未要安全感。。好無助,我都唔知呀b想要咩 又成日 ...

試下用包被包實佢,奶咀都要啱佢咀形先肯食,我仔有時都要塞佢幾次先肯食,唔係一入口就食到架

複式洋房

DorollJasper 發表於 19-12-27 20:00
試下用包被包實佢,奶咀都要啱佢咀形先肯食,我仔有時都要塞佢幾次先肯食,唔係一入口就食到架
...

用包被佢會掙扎,已經試過 哈哈,新奶嘴買了其實都肯食下,但要睇佢心情。。。。佢會以我奶頭行先,就喺唔明白,佢想飲我奶定想搵安全感。。。真喺想甩身

複式洋房

kary17 發表於 19-12-26 23:48
same here!! 大家一齊加油!, 成日阿Q地同自己講,呢段辛苦捱眼瞓嘅日子其實倒數緊, 反而要好好珍惜!
...

但真係捱得好辛苦

複式洋房

yhytmama 發表於 19-12-26 14:07
完全明白妳的感受。其實無論係新手媽媽或是二胎媽媽,都會有面對BB 而徬徨無助 擔心害怕 情緒失控的時候, ...

我老公一講錯野我就開始情緒失控。因為呢排聖誕,所以老公請多幾日假陪我,但我一諗到佢就快返工之後就無人幫手,我就開始唔開心又覺得好嬲

複式洋房

DorollJasper 發表於 19-12-27 19:12
我都係由阿仔1個月希望等到3個月好湊啲,而家3個半月又望緊6個月識坐,相信大家一齊捱下捱下就過,有2-3歲 ...

因為下個月有幾日唔係香港,要交俾阿媽湊,好驚bb半夜喊,搞到家人無得瞓,又搞到自己好大壓力

洋房

ccmomocc 發表於 19-12-27 21:19
因為下個月有幾日唔係香港,要交俾阿媽湊,好驚bb半夜喊,搞到家人無得瞓,又搞到自己好大壓力: ...

通常阿媽都話,bb容乜易搞呀,你地咪又係咁湊大,所以唔好擔心會影響家人,婆婆實錫個孫冇所謂架

男爵府

DorollJasper 發表於 19-12-27 19:06
你講得好正,我b而家 3個半月大,其實唔難湊,仲有姐姐幫手,但有時都會怕佢,怕自己搞唔惦,所以每次怕時 ...

我孖女更加要學睇開啲,如果唔係會癲左。 人地話第一個跟書養,第二個當豬養,我一黎兩個已經當豬養 但從中又發現其實BB 比我地想像中硬淨好多,所以唔使咁驚啦,佢地冇穿冇爛既。同埋每一日每一星期都會易過上星期。

大宅

ccmomocc 發表於 19-12-20 12:45
我坐月呢一個月,我媽媽過左黎過夜幫手,而媽媽放假返自己屋企時,老公都盡量在場,等我唔使自己一個咁驚, ...

我都係!不過前三個月bb唔係食就是訓,都仲好d,依家bb 6個月,一醒就要立抱,要玩,食奶又識扭計,換片又想翻身唔比你換,喊又唔知佢想點,哄睡比以前困難很多了,我依家真係好怕一個人同bb 一起,一刻都唔想。

大宅

yanka0916 發表於 19-12-27 13:27
媽咪加油,我無陪月無工人都係咁過。你都得嫁,而家阿仔就6月啦 。

你好犀利!! 我想請教下 平日係咪自己湊? 我bb而家個幾月, 平日都係我自己湊,有時都會好論盡,做家務煮飯時,佢一喊就乜都晒停落黎。。

複式洋房

DorollJasper 發表於 19-12-27 21:22
通常阿媽都話,bb容乜易搞呀,你地咪又係咁湊大,所以唔好擔心會影響家人,婆婆實錫個孫冇所謂架
...

係呀,我媽完全係咁請。我亦非常相信佢好錫我個女。不過bb要從新適應新環境亦都係另一樣嘅擔心

大宅

回覆 ccmomocc 的帖子

你先生同妳一樣都係初為父母,一D經驗都無,比起妳更加咩都唔識,難免做錯嘢講錯嘢,我家中那位經常如是,第一胎時我也覺得佢唔錫BB成日豬隊友,所以時常嬲佢,後來才明白其他佢都唔知應該點做。到第二胎就好好多,幫到手,因為有經驗。
妳擔心之後佢返工冇人幫妳,其實亦係現實所逼,唔係佢專登唔幫手。不如問下屋企其他人可否過來幫手三四個鐘,等妳可以抖啖氣啦。
唔好灰心吖,加油💪

大宅

ccmomocc 發表於 19-12-27 21:19
因為下個月有幾日唔係香港,要交俾阿媽湊,好驚bb半夜喊,搞到家人無得瞓,又搞到自己好大壓力: ...

我之前都係要叉下電去左幾日旅行,同你一樣擔心媽咪辛苦同bb適應唔到,但原來大家都好叻放心交比屋企人啦
呢排多d帶bb去媽咪屋企,比佢係個度訓下覺,佢會知個度係婆婆屋企架

複式洋房

jiprabbit 發表於 19-12-29 19:49
我之前都係要叉下電去左幾日旅行,同你一樣擔心媽咪辛苦同bb適應唔到,但原來大家都好叻放心交比 ...

因為我同阿媽住得好遠,所以都係旅行前兩日先帶過去阿媽度,我都會留兩日過夜,希望bb會習慣。

複式洋房

yhytmama 發表於 19-12-28 16:16
回覆 ccmomocc 的帖子

我會加油,希望做得到不過呢兩日心情都好差,好多擔心,可能我諗得太多啦

大宅

ccmomocc 發表於 19-12-29 22:37
我會加油,希望做得到不過呢兩日心情都好差,好多擔心,可能我諗得太多啦
...

加油! 我相信呢度好多人都同你一樣面對同一個問題,我哋一齊努力!! 其實我而家到夜晚都好驚聽到bb嘅喊聲,不過 捱下捱下又一日㗎啦!! bb大得好快㗎,當佢到1歲之後,可能我地都會好懷念呢段辛苦嘅日子。
而家係辛苦嘅! 不過我哋一齊苦中作樂啦!
(我bb 5weeks.)

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至