自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

你本身唔妥佢就無法啦

2星期
探過1次得啦
唔好理佢順便定咩
總之探過

大伯 弟婦
日日去餵食 清潔你都驚啦
去到淨係企係度有咩用

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我亞麻入院(1X年, 不停出入醫院), 我姑姐從來沒有去醫院探望過她, 仲要親生女, 最錫果個女, 連一碗湯水也沒有.

主要靠我, 我媽媽, 我嬸嬸, 工人姐姐輪流照顧.

大宅

Chowying 發表於 19-12-29 12:47
咁唔去照顧 ,弟婦都去咗探一次啦,要去探幾多次啫, 去到有咩好做啫,同人哋阿哥傾心事咩
...

眼見附近床探病嘅人,都係企吓出現吓表達吓關心咁,其實亦都無咩要佢落手落腳麻煩佢做吖。如果你同住新抱,無事忙,個仔去探新抱都唔去,唔知你有咩感受呢?一星期探一次又唔係多,咁都唔去

子爵府

seaheart88 發表於 19-12-29 10:57
其實唔使咁介意啦。。有心想去咪去囉冇心嘅佢哋都多鬼餘

對,太多人都入唔到病房。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

弟婦去過一次已經夠啦!去得密一陣俾人話佢紅杏咁點?你唔鐘意佢佢做乜都錯㗎啦!

你批評佢之前有冇諗下你哋平時點對佢先?如果你真係當佢一家人咁點解佢唔鐘意去探病你包容唔到?用多咗水又指責佢呢?

珍珠宮

kk1220 發表於 19-12-29 12:24
大伯 & 弟婦的關係,我真係覺得去唔去都無所謂。
佢鍾意去外家親戚到打躉, 證明佢都唔想留係男家,應該係老 ...

Totally agree

大宅

BOBO128 發表於 19-12-29 13:01
我亞麻入院(1X年, 不停出入醫院), 我姑姐從來沒有去醫院探望過她, 仲要親生女, 最錫果個女, 連一碗湯水也沒 ...

姑姐咁,你阿麻應該好傷心,好彩仲有你地!

如你係我,你以後會點樣定位對呢個人?佢以後有事你會幫手嗎?

子爵府

其實我都唔覺有問題, 比着我自己個都一定唔會去, (老公去可能都出下席) .

大宅

接線生 發表於 19-12-29 13:11
對,太多人都入唔到病房。

呢個唔係問題,我地隔離床日日都人山人海

男爵府

cwmren6 發表於 19-12-29 13:06
眼見附近床探病嘅人,都係企吓出現吓表達吓關心咁,其實亦都無咩要佢落手落腳麻煩佢做吖。如果你同住新抱 ...

樓主係吾係未結婚, 如果係你吾會明白, 如果係老爺奶奶會去密d, 大伯就真係去一次都可以
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

大宅

竇漪房 發表於 19-12-29 13:14
弟婦去過一次已經夠啦!去得密一陣俾人話佢紅杏咁點?你唔鐘意佢佢做乜都錯㗎啦!

你批評佢之前有冇諗下你 ...

多佢一個人多左$600水費,叫佢節省d有問題?佢仲話:我鍾意用幾多就幾多,我俾返錢 。。。。但最後佢一個仙都冇俾過咯

如果咁都算係紅杏的話,我真係無野好講咯。。。我地唔係姓屈嘅,唔會亂屈人

大宅

piggip77 發表於 19-12-29 13:15
其實我都唔覺有問題, 比着我自己個都一定唔會去, (老公去可能都出下席) .

無叫佢一個去呀,宜家係佢老公去,佢唔去咋,但平時佢係跟得夫人黎架

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

cwmren6 發表於 19-12-29 13:15
姑姐咁,你阿麻應該好傷心,好彩仲有你地!

如你係我,你以後會點樣定位對呢個人?佢以後有事你會幫手嗎 ...

我阿麻係好傷心,她是一個好好慈詳的人,就只是這個姑姐攪到全家都心煩。
聽我媽媽說,姑媽曾臨生時小產,自始我亞嫲就縦容她。

所以有人話,每一家都有一個麻煩人!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

cwmren6 發表於 19-12-29 13:06
眼見附近床探病嘅人,都係企吓出現吓表達吓關心咁,其實亦都無咩要佢落手落腳麻煩佢做吖。如果你同住新抱 ...

根本反映咗平時嘅關係,好正常
總有離別的時候

大宅

ChristyMum 發表於 19-12-29 13:18
樓主係吾係未結婚, 如果係你吾會明白, 如果係老爺奶奶會去密d, 大伯就真係去一次都可以
...

咁掉轉如果佢入院,我去一次探佢,佢覺得OK的話,我覺得fair

例如如果佢他日生仔要人照顧,咁佢係咪應該唔好要求同住家人幫手照顧、坐月,fair enough?但如果佢覺得我地同住唔幫手係衰嘅,咁佢今日就在家人有事時要幫手,例如主動分擔家中事務以騰出時間俾其他人照顧有事嘅家人

禁止訪問

大宅

Chowying 發表於 19-12-29 13:28
根本反映咗平時嘅關係,好正常

你意思係如果你入院,而你同住嘅新抱唔探你,你都OK?因為你地平時關係一般,關係唔差但又唔好咁

子爵府

cwmren6 發表於 19-12-29 10:42
哥大病入院差不多2星期,同住弟婦咁耐只係跟大隊順道去探過一次病,佢自己從來無主動講過話再去,今日我媽 ...

其實乜都唔使講,有咩不滿咪直接同細佬弟婦3口6面講清楚囉

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

cwmren6 發表於 19-12-29 13:36
你意思係如果你入院,而你同住嘅新抱唔探你,你都OK?因為你地平時關係一般,關係唔差但又唔好咁 :questio ...

事出必有因,係得你自己一個講你哋關係冇問題啫, 同唔同住同關係好唔好一啲都冇關係,前面都有jm答咗你啦
總有離別的時候

男爵府

cwmren6 發表於 19-12-29 13:31
咁掉轉如果佢入院,我去一次探佢,佢覺得OK的話,我覺得fair

例如如果佢他日生仔要人照顧,佢係咪唔好要 ...

我入院生2個, 男家d人真係嚟一次咋, 仲有姑仔老公, 大伯都冇嚟, 我又冇乜所謂, 坐月更加, 我自己一家住, 冇人嚟幫手, 只係嚟食薑醋, 你諗太多, 好老實自己兄弟姊妹同老公兄弟姊妹係吾同架,所以我先問你係吾係未結婚
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

首頁
34567...15

尾頁

跳至