自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

lalang02 發表於 20-1-2 11:52
我有俾呀
因為我都唔想佢一次放17-19日咁耐
我情願俾多次機票 (唔貴$2000)

我都係咁諗, 如果工人一次過放17-19日, 僱主仲難安排過分兩次每次10日.

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

佢要放就自己買機票

子爵府

我都有放,只要她自己出機票,同一定要簽好假紙,基本上我這個一年返兩次。工作OK就算。

瑪瑙宮

大廚勳章

tantanmama 發表於 20-1-2 12:09
如果小朋友返全日班, 工人喺返學日子請假仲好, 僱主只需請半日接放學. 如果遇著學校假期先冇工人, 僱主要 ...

兩個都仲係幼稚園咋。。所以應該都係返半日。。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

公爵府

個個都no way,將心比己,你可以唔見自己家人甘耐?

子爵府

alicego62 發表於 20-1-2 12:44
個個都no way,將心比己,你可以唔見自己家人甘耐?

所以話有啲僱主真係好刻薄
然後就申個個工人做唔長

公爵府

tang0809 發表於 20-1-1 16:44
如題,佢話阿女畢業,要返去,放唔放比佢?
我對上一個姐姐又係咁,做滿一年就想放假返去,我都有放比佢。 ...

佢阿女畢業,想返去,點解唔比呢?我會批架!

珍珠宮

回覆樓主:

有比放,自己出機票,簽請假信

公爵府

ihui 發表於 20-1-2 08:53
我姐姐每年都取大假返菲律賓, 因佢來港工作時, 佢仔仔先1歲多, 作為媽媽, 知道佢好掛住家人, 所以我好鼓勵 ...

侯爵府

birdbird 發表於 20-1-2 07:50
份標準合約沒寫做滿兩年才可放14天。
但有寫除非得到入境處可許可, 否則工人要在现有合約完結後回鄉不少於 ...

但有寫完成合約後僱主需要將她送返原居地

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bigyanb 發表於 20-1-2 14:38

係呀!完約後suppose係要俾佢返家鄉,否則新約只批一年,一年內要離港,至批埋另一年(呢度有法律罅,去澳門都得,總之要離港)
所以我話如果樓主今次俾左機票,續約時離港嘅費用就要煩了

子爵府

kytam 發表於 20-1-1 18:43
工人有法定有薪假,正如一般打工仔咁,你請大假你老闆可以話唔比放架咩?
...

其實跟勞工法..大假係老闆話事,但老闆好多時比同事自選。
但「你請大假你老闆可以話唔比放架咩?」呢句,法例上 老闆可以唔比你放你自己想放的果一日。

禁止訪問

侯爵府

vickling 發表於 20-1-2 15:38
但「你請大假你老闆可以話唔比放架咩?」呢句, ...

依句真,你硬要嘅咪睇邊個需要邊個芻,講真放咗比你你又有機會唔返嚟,何必捉蟲,除非你預佢唔返同隨時有back up囉

珍珠宮

2024年龍年勳章

係~一般來講係由老闆決定, 但樓主姐姐已做滿一年, 有權放7日
依家姐姐提出要求放, 如果唔批, 除非有合理理由, 否則都係唔合法, 僱傭條例有講:
違例與罰則
僱主如無合理辯解而不讓僱員放年假,可被檢控,一經定罪,最高可被罰
款 5 萬元。

仲有, 依家咁嘅時勢, 真係唔係個個打工仔都想同老闆對抗,
但比起外傭求過於供, 你唔放佢分分鐘唔做, 最後損失都係僱主~

珍珠宮

janice1002 發表於 20-1-1 17:11
機票叫佢自己俾,人工唔出住。唔會借錢。佢幾月要請?菲律賓好似4月畢業禮
...

同意做法

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

大假真係可以老闆話晒事?我又走上勞工處網頁睇,老闆要有合理辯解先至可以唔俾員工放大假,如果違法最高可以罰款5萬喎。咁乜嘢理由先可以唔俾人放假呢?如果話父母在職冇人湊細路,咁講唔通喎,日日都冇人幫手湊咁工人一直都唔使放?我覺得雇傭關係係要互相尊重,有啲一生人只有一次嘅事情,例如工人個女畢業,將心比己,點解唔成全工人呢?我自己打咗工幾十年,好彩冇預過一個咁衰嘅老細,我申請年假佢會唔批。

大宅

tantanmama 發表於 20-1-2 12:11
我都係咁諗, 如果工人一次過放17-19日, 僱主仲難安排過分兩次每次10日.

...

因為我自己都係得20日假
如果佢一次過放 我最少要請16日
我唔想...哈哈 我想去旅行

子爵府

Charlotte_mom 發表於 20-1-2 09:57
有次同工人傾計,講開佢細仔,佢話生完細仔就開始打我工,真係無咩點見過佢,之前兩年至見一次
其實聽到都 ...

我與你想法一樣, 俾佢早機去晚機返, 並上機前一晚已出發去機場, 讓佢多點時間見家人。同埋我會預支多3-4日俾佢留耐d. 佢返香港再慢慢還返。我一般暑假先讓佢返, 自己儲定大假及與老公協調, 都可以安排到。每次佢返菲律賓, 我都會買d野俾佢小朋友, 如朱古力, 衫或外套等, 佢都好開心。佢回港又會買野俾我小朋友。我覺得小朋友成長好重要, 雖然不能伴在身邊長大, 但至少每年見一次, 讓佢小朋友知佢媽媽係愛佢。

水晶宮

bigyanb 發表於 20-1-2 14:38

合約完成後, 僱主需要送工人返原居地; 但合約從來沒限制工人不可在合約期內回原居地放假呢!!!

首頁

尾頁

跳至