自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

子爵府

李豆豆 發表於 20-2-7 22:04
Medicom係咪會派俾病人用嗰d? 係既就真係好用過csi好多,csi好焗,真係冇乜人吼(疫前)
...

基本上係放到過曬期都冇人用,上個月仲有得拎2015 年造嘅口罩 (衛生署專科門診部)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

廣華同明愛...應該係醫管局??
我冇為意係乜牌子...
但以前去探病...都係有口罩隨便拎的...

醫院果D口罩都又厚又焗...戴一陣一出病房門口除都除唔切....

如果醫護日日戴住果D口罩都真係辛苦....

講真...CSI口罩..我覺得醫院一定有...
但真係唔係好野黎....醫管局自己採購好D既口罩都好正常...
咁人地派佢地冇要....事實係佢地冇收過...
政府派晒比所有部門...人地唔要還唔要..事實佢地係有派過....

依個時勢...重爭論依D為乜?
為吵架而吵架??

口罩...政府係做得唔好架啦....
個個大企業都不停有口罩返貨賣...
但政府話入唔到??
佢地無能真係唔係浪得虛名...

但大企業果D...咪又係奸商...
日日有唔同假消息...乜貨都清晒...
係有供應..但因為市民搶購...
運輸加班...跟住又加價...
其實平時星期一至日..日日都有野特價的...
你依家全部冇特價..已經比平時貴唔少啦...
依家重要加價??
咪又係禁住市民黎"湯"....

伯爵府

親子王國15週年勳章

嵐嵐喵1234 發表於 20-2-7 21:54
唔通醫管局講大話?

諗返成件事同JM啲留言我開始明白:
醫管局funding採購嘅係醫療級數口罩,主力分發畀醫護人員,但個別醫院管理層可能會分埋畀其他職系,當然非醫護人員最大機會獲得CSI,嫌焗唔該自備
做採購嘅見前人咁做開,例如某啲醫院有向政府申請過嘅文件參考,有啲醫院冇申請開,數量一直夠用當然唔想做開頭嗰個,自自然然照前人做落去,所以每間醫院都有分別
醫管局話冇收過,可能佢冇心“講大話”,好大可能係佢哋只問咗醫生護士,醫生護士用開醫療級口罩,記者發問時亦只想知醫護人員(心目中只係照護病人嘅醫生護士病房助理等),醫管局發言人自然話冇收過,過後亦冇人糾正

伯爵府

親子王國15週年勳章

月希 發表於 20-2-7 22:26
醫院果D口罩都又厚又焗...戴一陣一出病房門口除都除唔切....
CSI口罩特色

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 Jasmine-4711 的帖子

我老公係公立醫院做左差不多20年,從來都冇用過CSI口罩

子爵府

回覆樓主:

其實要睇自己嘅部門同唔同懲教攞口罩貨,佢地唔主動要,唔會主動派比佢地的

侯爵府

fasola 發表於 20-2-7 18:51
醫管局唔係政府部門

醫管局多數用medicom

解說清晰

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我係qm專科睇左10年,我未見過有csi口罩出現過,上星期返去覆診,成班姑娘都係用私伙野,眼罩都唔夠分,唯有比左負責抽血又冇帶眼鏡既先,仲要用完消毒比下一手用。
冇覆診紙唔入得,門診門口已經要探熱,冇口罩派除非整濕左又冇帶先比你,未用酒精潔手唔比入,鎖左道門要姑娘係入面禁開鎖先比入。

男爵府

peggy 發表於 20-2-7 22:39
回覆 Jasmine-4711 的帖子

我老公係公立醫院做左差不多20年,從來都冇用過CSI口罩 ...

Same with you

子爵府

我八到某間我近來要經常去工作嘅醫院嘅admin 職員,佢話佢地以前一直有訂csi,不過無人戴,放到過晒期都無人願意用,又有好多文職同醫護人員投訴不想要csi,眼見無人用,整整下都愈訂愈少,但點都會keep住同政府訂,因為驚斷訂,有乜事就無後路。
之後尋日個護士八卦問我部門夠唔夠csi派,因見我尋日無用csi,之後大家講左幾句,原來同admin講嘅差唔多,係醫護嫌棄csi口罩,所以唔用。

男爵府

嵐嵐喵1234 發表於 20-2-7 21:54
唔通醫管局講大話?

医管局無講大話,医管局不是政府部門,所以係医管局自己採購的,不論文職、專職医療、護士或医生都是用採購的medicom/premier,疫情前在門診、病室派比病人及家屬的都是medicom/premier。

even衛生署的医生、護士都不是用CSI

子爵府

如果以前是不會派口罩的嗎?我記得以前去公院要自己買口罩

男爵府

回覆樓主:

既然全港都不夠口罩用邊度出的口罩有咩問題?保障市民安全為重,點解你要咁執著?有咩居心?攪分化?

男爵府

咁好我陪老爸一月頭聯合覆診 冇帶口罩 個聯員要我自己上ok買 仲要5$個

男爵府

願我能 發表於 20-2-7 23:04
我八到某間我近來要經常去工作嘅醫院嘅admin 職員,佢話佢地以前一直有訂csi,不過無人戴,放到過晒期都無 ...

為啖氣唔用,正一YC醫護

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

願我能 發表於 20-2-7 23:04
我八到某間我近來要經常去工作嘅醫院嘅admin 職員,佢話佢地以前一直有訂csi,不過無人戴,放到過晒期都無 ...

我相信你&樓主

子爵府

kakachopper 發表於 20-2-7 22:36
諗返成件事同JM啲留言我開始明白:
醫管局funding採購嘅係醫療級數口罩,主力分發畀醫護人員,但個別醫院 ...

醫管局回應果個係大粒佬, 邊會走落醫院問有無人用csi口罩, 佢問都問採購部經理啦。

醫管局總感染控制主任賴偉文表示醫管局採購外科口罩的細菌過濾效率是高達99.9%、顆粒過濾效率達到99.7%、壓力差為2.9、阻擋體液滲透為80mmHg,即細菌及夥粒過濾率實際相當於ASTM的第2、第3級別要求

伯爵府

親子王國15週年勳章

嵐嵐喵1234 發表於 20-2-7 23:24
醫管局回應果個係大粒佬, 邊會走落醫院問有無人用csi口罩, 佢問都問採購部經理啦。

醫管局總感染控制主任 ...
咁唔怪得佢話冇收過啦

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

andyan324 發表於 20-2-7 18:26
平時健康院個d都應該係csi

是的

伯爵府

親子王國15週年勳章

1107king 發表於 20-2-7 23:15
既然全港都不夠口罩用邊度出的口罩有咩問題?保障市民安全為重,點解你要咁執著?有咩居心?攪分化?
...
因為之前特首話資源唔夠,所以將CSI口罩優先發放畀醫護人員例如醫管局
點知轉個頭醫管局話冇收過
口罩供應咁緊張嘅情況下大家都黑人問號:一個話畀咗,一個話冇,引發咗呢場“消失的口罩”爭拗,連啲現職員工都各有說法
終於喺呢個post解開咗謎團,原來醫管局做咗豬隊友

今次警務處真係躺著也中槍

首頁
34567...11

尾頁

跳至