時政擂台

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

之前有人提過只係荒廢幾年的港中醫院,點解唔用?平時去山頂,搭巴士會經過一個回頭路的地方,望個間隔前身似警察宿舍,個個凹入去的位完全唔經過其他屋苑,仲可以係路口截一個出入口,點解又唔用呢?

珍珠宮

mrstangdorothy 發表於 20-2-8 21:15
之前有人提過只係荒廢幾年的港中醫院,點解唔用?平時去山頂,搭巴士會經過一個回頭路的地方,望個間隔前身 ...

新聞有講
話唔符合隔離營要求

https://www.hk01.com/%E6%94%BF%E6%83%85/430035/%E6%AD%A6%E6%BC%A2%E8%82%BA%E7%82%8E-%E6%B8%AF%E4%B8%AD%E9%86%AB%E9%99%A2%E8%AE%8A%E9%9A%94%E9%9B%A2%E4%B8%AD%E5%BF%83-%E6%B6%88%E6%81%AF-%E6%9E%97%E9%84%AD%E6%9B%BE%E8%A6%96%E5%AF%9F-%E4%B8%8D%E7%AC%A6%E5%85%A9%E6%A2%9D%E4%BB%B6

侯爵府

回覆樓主:

我公司係附近,我唔反對成為隔離營喎
既然啲人反對,咪唔好住,交返出嚟囉,每月交果2千幾3千租就有地方住咁多野講,我都未話班人入伙之後幾影響工廠區交通

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

講真揾邊到都有不滿, 診所已經係咁, 香港有幾大?
家居隔離既又怕同一棟, 新屋村又唔得, 一係郊野公園紮營啦, 或者揾架郵輪出公海

大宅

sake_hk 發表於 20-2-8 20:54
有D人話做隔離村最多咪遲少少入伙,有咩所謂啫!!!人地等公屋十年八年,有D真係環境唔好,等多一個月就要捱貴租 ...

要怪就要怪上次放火燒粉嶺公屋班黑衣囉!

男爵府

準公屋戶咪又係新香港人,根本背後個勢力就係攬抄!政府所有野都係唔啱!
利申:支持祖國 反對移民

男爵府

yurijm 發表於 20-2-8 21:16
新聞有講
話唔符合隔離營要求

真係估唔到前身係醫院都唔合資格

珍珠宮

sake_hk 發表於 20-2-8 20:54
有D人話做隔離村最多咪遲少少入伙,有咩所謂啫!!!人地等公屋十年八年,有D真係環境唔好,等多一個月就要捱貴租 ...

我記得好似前排政府新出有比等緊上公屋的有租金資助。
要計,住唔到公屋得唔到政府丁點資助,捱貴私樓租金,卻要納稅資助公屋戶的夾心層又點?

大宅

yurijm 發表於 20-2-8 19:10
噢,原來派咗樓
咁唔怪得啦
我唔知未入伙同已派樓係可以同時存在

派左樓架啦,我屋企人都派左呢度,有埋單位,只差未裝修入伙,依家甘攪一攪又要遲幾個月先入得伙

大宅

高達紅色 發表於 20-2-8 21:25
準公屋戶咪又係新香港人,根本背後個勢力就係攬抄!政府所有野都係唔啱!
...

我屋企人係準公屋戶,但我一家大細係香港出世,住左几十年,甘樣都叫做新香港人

大宅

yurijm 發表於 20-2-8 18:27
未入伙都反對?
附近居民會唔會又燒屋?
其實佢地想要隔離營係乜地方啊?

搞事果d未必係住附近嘅居民,你懂的

侯爵府

新屋嶺改建

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

littlesister 發表於 20-2-8 20:56
咁可以提議俾些津貼個班人,唔駛咩都反對左先既

我百分百肯定政府會比補償

男爵府

又係區議員,唯恐天下不亂,專帶頭反對,"支持"嗰啲唔知有幾個係真居民。今日晌美孚又係,搞場大龍鳳,得嗰幾十人,就扮晒代表咗成個美孚

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

yurijm 發表於 20-2-8 21:16
新聞有講
話唔符合隔離營要求

其實要做隔離, 獨立房間係非常重要, 希望大家都認真咁睇下
總有離別的時候

大宅

yinyin1981 發表於 20-2-8 21:20
我公司係附近,我唔反對成為隔離營喎
既然啲人反對,咪唔好住,交返出嚟囉,每月交果2千幾3千租就有地方住 ...

你知入伙後一定影響交通,幾多新屋村入伙後多左增加巴士,小巴線,沙田水泉澳之前都係甘,未影響就嘈定先

別墅

回覆樓主:

咁我都明區議員要做下嘢

不過講真,你唔咁做唔通上遊輪做隔離,咪一獲熟

我個屋苑都在衛生署個名單上,真係我隔離左右。

林鄭就實唔封關,大家只好忍耐下

今晚嘈完就算la

侯爵府

Maggie519 發表於 20-2-8 22:01
你知入伙後一定影響交通,幾多新屋村入伙後多左增加巴士,小巴線,沙田水泉澳之前都係甘,未影響就嘈定先: ...

你知唔知火炭有幾多條路出去,多加巴士,小巴線咪塞上加塞囉

男爵府

HKITMan 發表於 20-2-8 18:24
公民黨沙田區議會穗禾選區議員麥梓健今日(8日)在其facebook專頁表示,他獲民政事務署確認,位於火炭未入 ...

只要隔離營唔係自己附近,大家都ok無問題,
利申,有一個營係我屋企行3分鍾到,我好驚,但無計
都係要地方,一係放佢地係海中央咩,

基本係政府比唔到可信的比市民,
大家都驚。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

HKITMan 發表於 20-2-8 18:24
公民黨沙田區議會穗禾選區議員麥梓健今日(8日)在其facebook專頁表示,他獲民政事務署確認,位於火炭未入 ...

證明香港好多人都好自私! 好多人麵係"唔理邊區隔離住所,總之唔好係我住果區就得!"

首頁
34567...11

尾頁

跳至