在職全職

跳至

首頁
34567...12

尾頁

大宅

原帖由 nataliesher 於 09-7-17 14:34 發表
真係好啦,有朋友仔一同分享, 我同園長通過幾次電話,都覺得可以試下,但有你的經驗,我已經放心D啦。TKS!
你BB幾大呀?
園長話由於H1N1,所以暫時唔安排觀課,咁咩叫觀課? 係唔係入學前先有 OR 讀緊舯都可以 ...

我b18個月了, 就升大組lu.

觀課即是可以進入課室睇小朋友活動, 大約3個月會攪一次架!

我都明白打工仔冇乜假期, 但我覺得你最好都是頭2日試放半日, 因為始終新環境和飲食習慣會同屋企唔同. 如果返咗2日見佢OK, 就可以返全日了. 你BB4個月應該仲未識認人, 所以一定可以好快適應.

仲有你最好留意吓屋企附近診所的關門時間, 因為通常一入學初期會比較容易病, 所以要做定一放學就要睇醫生的心理準備.

大宅

原帖由 nataliesher 於 09-7-17 17:44 發表
係咪有冷氣,要比bb著什衣服? 4個月bb要著襪嗎?

另係, 會有冷氣, 所以要準備一件長袖衫. 另外, 你要帶定一套衣服俾BB換, 因為佢哋有機會尿濕衫褲. 不過, 就算忘計帶, 學校都會提供的.

全部同學仔都唔著socks架! 如果我無記錯, 冬天都唔著架.... 你可以放心學校一定唔會俾啲BB凍襯

禁止發言

禁止發言

禁止發言

大宅

原帖由 nataliesher 於 09-7-21 13:25 發表
請問你知唔知有無家長可以幫忙接BB返學/放學呀?
因為我放6:00PM 返到粉嶺7:20PM, 如果用延展又要比多成仟元$156 (早上) + $884 (下午),無津貼,好溶呵!如果有家長順道幫忙就好啦!
...

俾錢啦....個個家長只係接自己仔女都已經夠忙了, 邊會得閒幫你.....同埋你知唔知唔可以放BB車係學校架? 所以就算有家長想幫都恐怕無手了!

我自己都係用延展用到盡, 又無津貼既家長. 個個月咁俾真係好傷架, 但都無法啦, 唯有自己慳啲囉!

你住粉嶺邊到架?

大宅

原帖由 nataliesher 於 09-7-21 13:14 發表
終於報名了,1/8返學啦!
不過琴日見到個bb在床上哭,好久都無人理,好心酸呀!
我知道我個BB都會一樣, 因為亞B要抱先肯睡,我自己抱都要哭一會才肯睡,真有D唔捨得,希望亞B唔好病,快D適應啦。
...

老師們其實唔係唔會抱B, 只係睇情況. 如果因為扭計而喊, 是唔會咁快抱架. 而如果好似你亞B咁要抱先肯瞓, 咁初入學時都會抱, 之後就會慢慢抱少啲, 訓練自己入睡. 你可以放心!

禁止發言

大宅

原帖由 nataliesher 於 09-7-21 15:49 發表
我住粉嶺聯和墟, 你呢?

粉嶺中心

大宅

我想講下bb係育嬰院會易病既問題。

我囡囡由2個月大開始返育嬰院,
到4個月大倒開始第一次病,
第一次發燒時我真係好驚,
個人無晒主見,
打電話比我家姐,
佢第一句就話我,
發燒唔會燒壞腦,
咪聽人亂up!

自果次之後,
我立心花時間去睇書同學習,
知道好多人講既野都係唔岩,
包括一有發燒就要食退燒藥(這是最最差的方法, 又最最多人用)

此外, 對一些較為傳統的方法,
例如什麼出一身汗就會病好的講法,
原先我都不太相信,
但後來看了有關發燒的原理後,
知道升高的體溫有助病菌的死亡,
便明白為出汗源於體溫升高,
於是當女兒有小小running nose時,
便想辦法讓她出汗,
發覺效果非常好,
她由2歲開始,
病的次數已越來越少,
經歷的時間亦越來越短。

我認為做父母必須要在醫療這個題目上花多一點時間,
看書及實踐,
常常背著問題做人,
意思是多看多問但不能盡信!

至於bb易病, 事實上唔返育嬰院,
到小朋友上幼稚園時,
就能夠不病嗎?
病菌存在於每一個角落,
在能力範圍內當然要做好衛生,
但你始終不是生活在無塵屋,
便一定有機會接觸到細菌,
而身體這個免疫系統,
跟奧運金牌得主一樣,
要不斷訓練才能得金牌,
而有智慧地讓身體去做訓練,
就是父母要懂得忍心,
不要在bb生小病時,
便下下用藥物去幫助,
(事實上這不是幫忙, 是阻礙免疫系統的功能發揮)

有那一個父母見到自己子女受病毒之苦會開心的!
但咳嗽一定要食止咳藥?
流鼻水就一定要食收鼻水藥?
發燒馬上要食退燒藥?
當我再三的去研讀咳嗽、流鼻水及發燒的成因時,
就知道這些都是病徵,
只要病菌一日存在體內,
這些病徵都會有,
用意就是把病菌顯露出來,
叫你知道病菌未被身體殺死或控制!

所以我女一生病,
馬上看醫生,
看看到底生的什麼病, 嚴重不嚴重!
如果是一般的感冒傷風,
便幫助女兒提高體溫,
例如沖熱水浴+熱飲,
有流鼻水就用鹽水幫肋,
至於咳嗽, 如不是太嚴重,
便由她咳,
因為咳嗽是身體排出廢物的天然途徑。
如發燒,
則在沒有嘔吐、 抽搐及昏睡的情況下,
用溫水浴及讓其自然退燒。

當然去到嚴重時,
醫生說要食擴生素我們都會跟隨,
但當你小病時底子打得好,
會病得好嚴重的機會便相對小了。

禁止發言

大宅

請問如何才能申請到資助?要合符什麼資格?如果bb得兩個月大可否申請?而如果餵人奶既話佢地會唔會幫你安排翻熱d奶??

因為我而家真係好苦惱...希望知道既mama可以回覆我啦!謝謝!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 yan's 於 09-7-22 13:43 發表
請問如何才能申請到資助?要合符什麼資格?如果bb得兩個月大可否申請?而如果餵人奶既話佢地會唔會幫你安排翻熱d奶??

因為我而家真係好苦惱...希望知道既mama可以回覆我啦!謝謝! ...

申請資助嘅詳情, 可以瀏覽學生資助辦事處網頁http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/kinder.htm
"接受全日制幼兒中心服務的兒童(即0-2歲及2-3歲組接受全日託管服務的兒童),其家庭除須通過入息審查外,亦須在同一段評核期內通過「社會需要」審查,才可獲得資助,不然,他們不會獲得任何費用減免。"

育嬰院可託0-2歲bb. 因為名額好少, 好多媽媽喺bb未出世已經報名.

如你想餵人奶, 育嬰院會代你番熱餵bb的.

大宅

我申請得半免咋, 只係超咗百幾蚊, 真係氣c!

原帖由 yan's 於 09-7-22 13:43 發表

因為我而家真係好苦惱...希望知道既mama可以回覆我啦!謝謝! ...

大宅

如果你有特殊情況, 你可以試下寫封信比學校, 或者在有位時可以比你優先.

大宅

咁你有無申請資助呀?

原帖由 tantanmama 於 09-7-22 14:01 發表

申請資助嘅詳情, 可以瀏覽學生資助辦事處網頁http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/kinder.htm
"接受全日制幼兒中心服務的兒童(即0-2歲及2-3歲組接受全日託管服務的兒童),其家庭除須通過入息審查外,亦須在同一段評核期 ...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 BBHOHO123 於 09-7-22 15:09 發表
咁你有無申請資助呀?

我唔合資格呀, 所以冇得申請.
你超咗果百幾蚊, 仲有冇得諗? e.g.要求公司減你二百蚊薪金/花紅/佣金.

大宅

無啦, 入息係計07/08年度, 就算而家減都無用架, 真係好唔抵!!
原帖由 tantanmama 於 09-7-22 15:31 發表

我唔合資格呀, 所以冇得申請.
你超咗果百幾蚊, 仲有冇得諗? e.g.要求公司減你二百蚊薪金/花紅/佣金.

大宅

唔該晒!

原帖由 tantanmama 於 09-7-22 14:01 發表

"接受全日制幼兒中心服務的兒童(即0-2歲及2-3歲組接受全日託管服務的兒童),其家庭除須通過入息審查外,亦須在同一段評核期 ...

大宅

我想問下延遲服務 是否提早都可以??
我返8點30, 如果要等佢8點正先有人係度的話我真係趕唔到啊!

我而家住香港仔, 返柴灣...各位有咩好辦法呢? 我想帶b 去育嬰園

首頁
34567...12

尾頁

跳至