自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

gracelam 發表於 20-3-25 18:48
係呀,我女都話忙過返學,D功課排山倒海,平時係冇乜功課㗎,一係上堂或學校時做咁,宜家D老師荒死响屋企h ...

仲要有quiz,做完功課又要溫書

珍珠宮

環保接龍勳章

love2talk 發表於 20-3-25 18:50
仲要有quiz,做完功課又要溫書

係,仲有quiz

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

wendy_ip88 發表於 20-3-25 16:23
我個 16歲,我肯定她沒有性行為,我已帶她看了兩個中醫,看了兩星期都還是未來,第二個中醫話佢脾胃差,只 ...

你個女瘦唔瘦?多唔多做運動?我年輕時未試過過100磅,血氣唔好,季經,西醫話正常,睇過中醫但無用,生完仔補到,又行多咗出汗,反而正常返。

大宅

erica-camy 發表於 20-3-25 18:52
你個女瘦唔瘦?多唔多做運動?我年輕時未試過過100磅,血氣唔好,季經,西醫話正常,睇過中醫但無用,生完 ...

唔廋正常,佢有做運動,咁佢都有 110磅。但佢有排都未結婚生仔,起碼10後之上啦,唔諗太長遠了,睇好醫生在調理。

男爵府

wendy_ip88 發表於 20-3-25 16:41
佢冇拍拖,專心上堂讀書的少女,不是第一次遲來,上年九月份開學時她說自己很忙,都是咩中醫先來,11月來 ...
找婦科睇睇!可能係四季經?我有親友係,佢人工生左孖囡。

伯爵府

我個 16歲,我肯定她沒有性行為,我已帶她看了兩個中醫,看了兩星期都還是未來,第二個中醫話佢脾胃差,只 ...

有無特別消瘦或肥胖?

大宅

ilovebb2019 發表於 20-3-25 19:02
有無特別消瘦或肥胖?

沒有,正常。

大宅

wendy_ip88 發表於 20-3-25 18:54

唔廋正常,佢有做運動,咁佢都有 110磅。但佢有排都未結 ...

我季經都無咩,只係結婚後難d懷孕,因為難計日子。我d朋友講笑,季經有可能遲d更年期添。

伯爵府

回覆樓主:

我之前半年冇m去廣華睇中醫好返,而家亞媽定期煲當歸湯我飲,m就正常

公爵府

可能季經

伯爵府

回覆 wendy_ip88 的帖子

係咪壓力太大?怕佢變4季經。

大宅

wendy_ip88 發表於 20-3-25 16:41
佢冇拍拖,專心上堂讀書的少女,不是第一次遲來,上年九月份開學時她說自己很忙,都是咩中醫先來,11月來 ...

點解唔睇西醫?
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/pe539b2f4d66bae008f6a54c99cf57173/faf3420b.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/p75b46f90ca53348e019f5a3930cd11b0/faf340b3.jpg[/img][img align=right]http://lilypie.com/cache5/4/020104013.png[/img]

大宅

會吾會喺四季經?我有朋友喺四季經,三、四個月先嚟一次,如果太擔心可以去婦科照吓超聲波檢查一吓

大宅

做運動有幫助

wcpcelia    發表於 20-3-26 17:36

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

miniyan 發表於 20-3-25 17:35
試下另一個中醫啦
大圍區有個幾好既介紹
$80 1 日藥

麻煩你PM個位中醫師比我呀

大宅

我細個有試過,可以睇西醫,普通科西醫,會先同你驗孕,之後有藥食,幾日之後就會來經。
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

伯爵府

回覆樓主:

似乎係多囊,睇左婦科醫生check下係咪先,我睇開既醫生話,未想生bb就每三個月食通經藥,因為耐唔黎經子宮內膜長遠會有問題,想生bb就食藥每個月黎經。以前我都有多囊,中醫叫我check左係咪先,跟住開藥比我keep住食,唔洗食西藥

大宅

我之前試過經期亂晒,睇中醫西醫都唔得,後尾發現係因為食太少蛋白質⋯

大宅

要盡快睇婦科西醫,確定症狀先。
有親人幾個月無來經,睇左幾個月中醫,只係間中有少少,拖左大半年,終於睇西醫,才知卵巢有瘤,要即入院開刀。

大宅

Wonglimama 發表於 20-3-25 21:52
要盡快睇婦科西醫,確定症狀先。
有親人幾個月無來經,睇左幾個月中醫,只係間中有少少,拖左大半年,終於睇西 ...

你唔好嚇我啦,我女得16歲咋讀緊 F4,
約左下星期睇婦科,佢咁大個女都未睇過婦科,我都係結左婚先睇婦科醫生除了好叻順產生了兩個女之外,我身體都麻麻地好,好幾年先做左微創切子官, 我只想了解我女因那方面影響到經期唔準,就算睇完西醫之後我都會中醫同佢調理身體,我媽咪在天家,我又唔係好識點做,要睇中醫又睇左,我都有諗再睇唔睇唔睇第三個中醫架,但這裏 jm都叫我睇次西醫先。

首頁

尾頁

跳至