心聲留言

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

當然有賣家可能係比較不老實,你遇上呢D唔快樂經歷又真係幾慘,不過有時貴又好難講,因為人人拿貨又唔同價,有D平既又可能買到劣質品架,有時買家有佢既慘處但賣家都有,不過我都相信,只要自己做得好,行得正,企得正就算有幾個玩野買家我都唔怕,有咩好怕,事實係有寄就有寄,做人有錯唔出奇,香港郵政可能真係寄失我真係覺得唔出奇,好多時我地都真係寫明建議買家寄掛號,如果不寄要自行負責,但往往真係有錯失時買家只係單方面怪責賣方,我地又真係幾慘架,
有不老實賣家存在,就係比呢D唔老實賣家影響晒我地呢班辛苦經營既人,慘慘慘 !!!!!

不過如果有100個客入面得1-2個話收唔到,咁真係大家唔好彩,我相信買開既客人收到貨品,貨真價實,咁自然會介紹人地買,所以我都係本住以心為心,做到最好,誠實至上為大前提 !
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

大宅

其實我都有諗賣 bb 衫,想知可以係邊到入貨呢? thanks

伯爵府

好媽媽勳章

我做了都有一年,只是試過有個客話收唔到件貨,但我有幫佢問過郵局,郵局職員幫我查,我是寄平郵的,但因為件貨體積都幾大,一定入唔到信箱的,要拎張郵件咭去郵局拎,所以派個區既郵差有d印象,個郵差叔叔仲話因為我打電話到郵局查詢,所以專登拎上門派,仲講到明係有個二幾歲既女人收件,唔使個客去郵局拎,之後我覆番個客話郵差尋日已經派左俾你,係有個年輕女子收件的,個客就話佢屋企得個工人,仲話工人無收到,咁我都無法,我話我俾郵局電話你,你自己打去問清楚,我無講大話,但個客係都話我唔會打,仲之就無收過,我話買家要承擔風險,佢就好惡話咁當我唔好彩囉唉…… 因係口同鼻咬囉

大宅

係呀. 如果唔用掛號,買家要承擔風險
如果遇到d咁既客... 真係唔好彩...
咁真係寄左,郵差都講左有人收.個客咁無賴既,又唔肯打去問

原帖由 joe_1206 於 09-6-3 22:56 發表
我做了都有一年,只是試過有個客話收唔到件貨,但我有幫佢問過郵局,郵局職員幫我查,我是寄平郵的,但因為件貨體積都幾大,一定入唔到信箱的,要拎張郵件咭去郵局拎,所以派個區既郵差有d印象,個郵差叔叔仲話因為我打電話到郵局查詢, ...

男爵府

有時真係好難,客人就覺得佢比左錢無野收有無攪錯,覺得係賣家錯晒,但真係好慘既2邊到,佢比左錢無野收,(如果係真的話)但作為我地呢班老實賣家真係好無奈 !
你件郵包咁大件好彩郵差有印象姐,如果唔係一日派咁多信,又係平郵,真係亞水記得lu,我都試過咁既情況,打電話去問話平郵查唔到,如果份野仲要唔係大既,真係好難有郵差叔叔有印象喎,根本查唔到,叫我打去遺失果邊搵,我都有打去形容同比晒地址佢地check都check唔到,而且我每次寄出又係有回郵,又無野彈回頭.....真係...石沈大海,水洗都唔清 !
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

複式洋房

ebay當然揀USA黎POST啦... 咁之可以全世界都睇到... 如係淨係ebay.com.hk 的話同YAHOO冇分別.... 我的客真係乜國家都有... 依家多數泰國囉...

伯爵府

好媽媽勳章

真係唔該哂你呀!我都想試下,初頭難嗎?
原帖由 gloriaw 於 09-6-4 00:23 發表
ebay當然揀USA黎POST啦... 咁之可以全世界都睇到... 如係淨係ebay.com.hk 的話同YAHOO冇分別.... 我的客真係乜國家都有... 依家多數泰國囉...

男爵府

原帖由 joe_1206 於 09-6-4 01:21 發表
真係唔該哂你呀!我都想試下,初頭難嗎?

我近排都想,手續煩複嗎?是否要有商业登記or只在internet擺放就可?貨又放你边呢?

大宅

原帖由 gloriaw 於 09-6-4 00:23 發表

想問問點收錢??paypal?點申請???因為香港個市場好窄
Are you living your dream?

大宅

原帖由 babycoming 於 09-6-4 00:13 發表
有時真係好難,客人就覺得佢比左錢無野收有無攪錯,覺得係賣家錯晒,但真係好慘既2邊到,佢比左錢無野收,(如果係真的話)但作為我地呢班老實賣家真係好無奈 !
你件郵包咁大件好彩郵差有印象姐,如果唔係一日派咁多信,又係 ...

我都試過,好冇耐~~~又唔想得罪佢地

複式洋房

paypal有credit card就可以申請. 不過ebay收費都好多.. 要慢慢睇清楚,佢有分auction同store,前者有固定收費即是post左就即計,後者就比月費,post每個item只係比少少錢,賣出後之比佣金,大約10%, 如果大家初做可以只post auction,建立左一定的信用就可以轉做store,咁樣會好d,因為係ebay揾野多數係auction先,store就要依靠舊客囉... 多數d人係郵費度都計算埋張貼費用同埋paypal收的手續費,有興趣真係要睇清楚裡面的細節... 因為太多收費係呢度好難逐樣解釋得咁清楚

大宅

唔需要商業登記都可以申請EBAY A/C, 我都係 us ebay 申請既, 不過ebay食水好深下囉, 上架又要收錢, 人地bid完你件貨又要收錢, paypal又要收手續費 ... 其實加加埋埋, 冇乜幾多賺 !!
呢排ebay又加左新附加條件, 你唔夠分/信用低就唔比你 post 新貨 .. 好鬼煩 ~~ 搞到我都唔想再做 ......

大宅

ebay 好復雜吓喎

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 babycoming 於 09-6-1 12:18 發表
kirstyau ,係呀,評分係好重要,買家多d信心,但有d惡意攪事,會用恐嚇手段,話要求退錢話件衫有問題,但明明寄前同返貨我check得好清楚架,佢會話唔退就寫衰你,上bk唱衰你咁威脅人,但佢又唔肯寄返件貨比我睇係咪如佢所講既咁樣,相都唔肯影 !

...

我都有上網賣小童衫,但係d生意真係 ,我都聽好多人講放上yahoo遇到d唔好嘅買家,所以我淨係喺bk放賣.

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 joe_1206 於 09-6-2 06:25 發表
我仲以為自己一個咁辛苦添,原來咁多行家同我一樣,錢搵得唔多,又side心機崖眼訓,不過頭濕個頭,真係好麻煩 ,同埋你講得好岩,有時我都覺得自己好忽略個仔,所以都會做下野又同佢玩下,又做下咁囉,真係好對個仔唔住 ...

因為我同廠直接攞貨,收貨嗰日我直頭冇理過個女,佢想同我玩,我都唔得閒理佢

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我呢個月都係得5單咋

原帖由 chole_bb 於 09-6-4 17:21 發表

我都有上網賣小童衫,但係d生意真係 ,我都聽好多人講放上yahoo遇到d唔好嘅買家,所以我淨係喺bk放賣.

大宅

原帖由 chole_bb 於 09-6-4 17:26 發表

因為我同廠直接攞貨,收貨嗰日我直頭冇理過個女,佢想同我玩,我都唔得閒理佢

有時忙起上黎,真係唔洗瞓~~唔好話同個女玩呀~~

民房

加油呀!

原帖由 B媽-Blue 於 09-5-28 18:29 發表
有冇人都係網上賣野可以分享下

伯爵府

好媽媽勳章

唉…我仲黑仔,上單期一日有四張單,諗住好好啦,點知 通知付款三日都未俾錢,咁咪send E-mail問下啦,三個話取消,一個覆都唔覆我:;pppp:
原帖由 B媽-Blue 於 09-6-5 00:51 發表
我呢個月都係得5單咋

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

咁黑??我都有試過幾次
我有賣i love mama,上個月母親節,就有20+單,已經好好

原帖由 joe_1206 於 09-6-5 19:38 發表
唉…我仲黑仔,上單期一日有四張單,諗住好好啦,點知 通知付款三日都未俾錢,咁咪send E-mail問下啦,三個話取消,一個覆都唔覆我:;pppp:

首頁
34567...8

尾頁

跳至