懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 ericawong213816 於 09-6-2 16:05 發表
各位mama, 你地諗住用唔用沖洗瓶呀? 我已經買咗啦, 不過姑娘話每次用一瓶水沖洗係唔夠, 起碼要用兩支, 不如用花洒!! 咁我想知政府醫院d浴室&廁所是分開定係同一個地方呀? ...

上一胎我都有買沖洗瓶,
但我覺得好唔就手...而且姑娘都建議用花灑沖下身,
我全程都係用花灑的...

所以今胎都冇買,
我只係知道QE 個廁所,
大房有一格係連埋浴室o架..
因我上一胎係住二等房,所以就一定連埋,
希望今胎都住到二等房啦!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 chanmeow 於 09-6-2 14:05 發表
我想問坐月既時間, 刷牙係咪一定要用熟既水?

我上一胎就冇o剌~

大宅

係呀, 上面個圖~

原帖由 eeee 於 09-6-2 14:39 發表

噢, 唔該晒你呀~~
請問是跟上面個圖嗎 (辛斯氏體位)?
即係每晚 "扒" 喺到一陣嗎??
唔該晒

大宅

no.7, 努力呀, 妳有3個b, 一定更辛苦, 再忍下啦!!

原帖由 no.7 於 09-6-2 12:48 發表
大家好,我也很久沒留言了.
我的triplet現在31w3d,自己重了四十多磅很辛苦.
兩隻腳腫到似豬蹄

大宅

我而家會日日一隻雞蛋, 同食多d野.......希望呀b乖啦!!

原帖由 eeee 於 09-6-2 14:36 發表

其實我同你個情況差不多一樣(阿b既重量, 懷孕週數, 同阿b肚圍細左2wks), 我們一起努力吧~~
加油~~

大宅

我都報到先!

我都好耐無留言,大家好啊!最近工作都仲係好忙,因為我要係放產假前盡力清曬手頭上D工作,如果唔係我個covering person就好可憐。

今朝同上司傾我放產假既工作分配,好感恩, 我上司都知道我多野做,叫我盡力清喇,唔得就算。

大宅

我o岩o岩confirm o左產假lu...
now is 34 wks~總回合重o左20lbs

預產期12/7
放前2後8 : 28/6-5/9 (蝕硬1/7)

7/9正式反工!

反埋呢個月咋~好期待o既哩!

大宅

原帖由 makfr 於 09-6-2 16:03 發表
萄葡&蓮蓬so在中藥藥房就有得買架喇....萄葡係乾貨...=咩? ....C火, 5識答你添...不過中藥藥房的人就識gar la.....drink once per week, if you are not feeling well after drink this, pls quit as it is quite 涼 ...

thank you thank you.....等我今晚去買,聽日叫姐姐煲下先......
係唔係加一只雞旦?

大宅

原帖由 ericawong213816 於 09-6-2 16:05 發表
各位mama, 你地諗住用唔用沖洗瓶呀? 我已經買咗啦, 不過姑娘話每次用一瓶水沖洗係唔夠, 起碼要用兩支, 不如用花洒!! 咁我想知政府醫院d浴室&廁所是分開定係同一個地方呀? ...

如果順產,用花洒會好痛ga......我都係用沖洗器,力度可以自己控制......

大宅

原帖由 JOEY0623 於 09-6-2 10:31 發表
關於之前個段片
我覺得開刀已經冇咁恐怖
可能之前已經睇過
同埋自己做過乳房腫瘤切除手術
個陣佢係半麻我
我可以聽到佢地既對話
仲聞到一陣焦味
(姑娘話應該係切腫瘤時個陣味)
打開對眼仲可以見到好多人係度了了下
...

我都聽人講過瑪嘉烈段順產片好鬼恐怖, 有d人睇到擰轉面唔敢睇, 不過生過d人地話剪會陰ge痛會俾大痛蓋過, 希望係la. 你為左小B而要順產冇得開刀, 冇法啦, 加油呀!

民房

回覆 22# hippofant 的文章

我都好驚呀!!E家啱啱33weeks

我confirmed 佐38 weeks 1 day喺7月8日『仁安』開刀呀 ,但好驚Beichichi萬一37 weeks早出世會點呢? 會唔會比人送佐去政府~~~要我自己生架?

雖然E生話E家仲有得陪產...但好驚到時因為隻「豬」攪到C6冇得陪我開刀...得返自己一個好徬徨架!!

有冇媽咪都有同樣煩惱呀?!

大宅

原帖由 oc668 於 09-6-2 11:50 發表
報到!

aycc,
我唔係敏感, 因有濕疹飲牛奶會引至
濕疹發作, 牛肉會發, 燕窩之前食過
搞到個胸生咗d粒粒, 所以唔敢食, 而
家加多1杯牛奶 & 2隻蛋白, 食翻多d
肉 & 魚, 希望成功啦! ...

oic, 濕疹真係幾麻煩, 睇你好多食物都唔食得真係慘, 你有冇瞓多d呀, 聽講有助長胎喎. anyway, 預祝你成功!

複式洋房

今天收到雪印送來既為曲禮品啦, 有2罐思敏兒、1件和尚衫及一包給媽媽飲的乳鐵蛋白低脂奶份 (終於唔係乜都無啦)

洋房

法國而家都無得陪產啦 mouth:

原帖由 beichichi 於 09-6-2 18:12 發表
我都好驚呀!!E家啱啱33weeks

我confirmed 佐38 weeks 1 day喺7月8日『仁安』開刀呀 ,但好驚Beichichi萬一37 weeks早出世會點呢? 會唔會比人送佐去政府~~~要我自己生架?

雖然E ...

複式洋房

我33 wk, 重左共30磅, bb就4磅, 好驚肥晒係我度 ,胃口十分好, 要食小D.

原帖由 939A 於 09-6-1 21:22 發表
eeee,

冇理由你重左e生都話唔得ga.....我到而家35wks都係重左4磅,kwh同c+都冇話要我加磅喎.....
你不如唔好比自己太大壓力啦......壓力越大,對你對bb都唔好.
我都係係細公司做,加上有同事走左,,,,,而家marketing得 ...

複式洋房

點解 BB 0甘吸收?

今日去健康院檢查, 醫生話BB大左d, 我而家32weeks2, BB己重5磅幾啦, 再0甘落去BB出世時會有8磅幾, 星期五要返醫院check呀….希望無事啦…..唉..

私家醫生話驚我會有妊娠糖尿, 要我check呀...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 939A 於 09-6-2 17:38 發表
如果順產,用花洒會好痛ga......我都係用沖洗器,力度可以自己控制......

咁我又冇覺得痛喎~
只係覺得用花灑沖,會乾淨o的~

大宅

等我都嚟報到先.

別墅

我又報到!
2/7係我B女預產期, 我15/6開始放產假喇~
宜家35週5,好擔心佢唔轉頭,因為我極之唔想開刀呀!
今日去QE檢查,醫生話呀b已經轉左頭,我同老公都贊阿b叻, 不過等星期五去私家到照埋ultrasound先定d,希望阿b唔好郁郁貢又轉返上去啦!我要順產呀!
呢兩個星期冇咩胃口,只係重左0.3kg,阿b比平均數細左1week,34週時只係得2.15kg,希望b女出世時有3kg就好喇!

複式洋房

原帖由 Monkey25 於 09-6-2 11:04 發表
係呢, 妳地知唔知邊度有乾洗的洗髮劑買呀?
我朋友話屈臣有, 但我問過兩間都話冇買喇....

卓悅有得買, 放係BB用品那裏

首頁

尾頁

跳至