自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

咁都得,派錢比我買口罩仲好啦

珍珠宮

Ononluk 發表於 20-11-23 11:43
任何政策有得有失,我都有諗到自私精都有錢收嘅問題,但不能因為咁就一刀切批評個政策係癈。香港人就係要 ...

在此大是大非,社區危機中,仲講用$去氹?。。。有些人可能5000誘因,不為所動,10000或考慮,難道又加到10000麽?
呢d時候不應同班自私精討價還價。。依家係唔好同我講錢,全部同我C出嚟做檢測,否則坐監,班自私精才縱使不滿也出來做檢測。
若你尋晚有睇新聞,北角新X酒樓個茶客阿叔d態度,你就知道好多香港人犯賤,係要鞭先郁。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

跳舞群組 果班一人罰兩千先啦
我地就日日喺屋企 , 出街食個飯都小心
佢地就出街玩 吃喝玩樂 派5000....

珍珠宮

199707100304 發表於 20-11-23 12:04
係囉, 我都覺得好怪。
驚佢地手停口停, 即係FOR 失業班人, 好簡單, 有失業援助就可以。
唔明點解要中佐就 ...

我地個政府就係咁,永遠正常嘅支援就不情不願,派錢派得乞兒過人。人地澳門政府就真心愛市民。
香港政府將啲資源錯配晒,例如有啲綜援/關愛基金啲支助真係多鬼餘,真係養懶人,令貪心嘅人得益, 反而懲罰勤力自力更生嘅人

水晶宮

2024勳章

mother904 發表於 20-11-23 12:18
全民檢測嗰陣每個檢測者派消費卷或者現金補貼就有用,而家又冇全民檢測,靠有病徵班人去睇醫生時檢測,點 ...

上星期有幾單的士司機確診,又聽聞好多司機唔肯去驗,擔心手停口停,所以我認為措施對鼓勵檢測,早D搵到隱形病人有正面作用
英澳日都有類似措施,但點解無引起咁大反彈,及濫用,我諗係因為外國對補貼有審批,唔係人人可取。有D需要有工作證明和收入證明。香港抄外國又係抄一半唔抄一半

侯爵府

waic 發表於 20-11-23 12:45

我地個政府就係咁,永遠正常嘅支援就不情不願,派錢派得乞兒 ...

絕對同意!

子爵府

mother904 發表於 20-11-23 11:44
染疫人數都係幾十人,最多咪百零二百,咁都要減省行政而變成全部中疫者派錢的話,呢個政府都真係幾癈 ...

咪係,最多咪vet幾百人,睇下佢地合唔合資格,叫佢地出示返工作/行業/僱主信證明,究竟有幾難呀!根本就係好簡單既審批!

公爵府

mother904 發表於 20-11-23 07:38
我覺得如果係染疫的人有需要可以申請政府生活津貼,市民的接受程度會大很多。
如果人人中左都派錢,感覺是 ...

Agree, 如果呢個政策只係補貼手停口停嘅勞動階層,其實我好理解亦都好支持,但如果好似之前陳姑娘所講,冇審查,我就覺得佢低能。

公爵府

czl115 發表於 20-11-23 13:31
上星期有幾單的士司機確診,又聽聞好多司機唔肯去驗,擔心手停口停,所以我認為措施對鼓勵檢測,早D搵到隱 ...

我哋個政府就係咁,全世界咁多地方抗疫,有正面亦有反面教材,佢偏偏抄功課都唔識抄,自己諗又諗唔到,乜嘢都天一半地一半,可憐左我哋真係努力抗疫嘅香港人。

伯爵府

回覆:五千元確診津貼 黃國健為獻計人 批鼓勵染疫論冷血

真白癡!

珍珠宮

玩具勳章

MM2H 發表於 20-11-23 08:31
唔係話會為5仟去染疫,而係數據上,中嘅大多係得閒去玩嘅人,手停口停人士並不屬大比數

既然得閒去玩唔悶 ...

呢班人直頭要罰錢,仲要俾錢佢

公爵府

czl115 發表於 20-11-23 13:31
上星期有幾單的士司機確診,又聽聞好多司機唔肯去驗,擔心手停口停,所以我認為措施對鼓勵檢測,早D搵到隱 ...

係囉!其實佢個原意係救濟因為染疫而困難嘅人吧!?點解唔資產審查呢?難在邊度?中咗果班跳舞闊太都需要支援嗎?政府真係搞乜鬼?

大宅

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

世事無常 發表於 20-11-23 14:32
係囉!其實佢個原意係救濟因為染疫而困難嘅人吧!?點解唔資產審查呢?難在邊度?中咗果班跳舞闊太都需要 ...

咪係, 資產審查有幾難? 工作證明有幾難? 的士司機揸的士點都有證明啦.
點解要避過呢D審查?
抗疫基金己經唔審查倒錢落海, 而家仲繼續咁.

如果係要鼓勵 手停口停既 去自願檢測,

應該係要符合以下條件先有津貼.
1) 自願去檢測而確診
2) 證明到因確診而失去收入.

如果係, 我唔介意加碼到10000.

男爵府

世事無常 發表於 20-11-23 14:32
係囉!其實佢個原意係救濟因為染疫而困難嘅人吧!?點解唔資產審查呢?難在邊度?中咗果班跳舞闊太都需要 ...

最低限度都要set一d條件:例如在職人士先有津貼,菲印傭冇津貼先啦。

大宅

mickeyeva 發表於 20-11-23 07:25
白痴政府又批,痴痴呆呆坐埋一枱,浪費晒納稅人嘅錢!

https://www.hk01.com/%E6%94%BF%E6%83%85/ ...
批咩人地冷血啫,病徵可能輕微仲要有幾千蚊袋,幾多人係香港無錢開飯,我無錢開飯都會衝去染肺炎啦,人性使然,黃生係咪睇得人性太簡單?睇得社會情況太簡單?

子爵府

mickeyeva 發表於 20-11-23 07:25
白痴政府又批,痴痴呆呆坐埋一枱,浪費晒納稅人嘅錢!

https://www.hk01.com/%E6%94%BF%E6%83%85/ ...

應該有條件派,不是個個中咗都有

男爵府

LokYauYau 發表於 20-11-23 12:31

在此大是大非,社區危機中,仲講用$去氹?。。。有些人 ...

係,我見到個阿伯個態度,話做咩無啦啦要畀人撩鼻,真係超級自私加無視野

禁止訪問

水晶宮

MM2H 發表於 20-11-23 07:32
一隻手掌拍唔響,獻計都要有人受

物以類聚,人以群分
睇下林鄭和佢個班底就是完美示範

首頁

尾頁

跳至