自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

用戶要求終止服務

牛年勳章

bbforever 發表於 20-12-23 22:10
我識人上去讀大學,暑期工薪金都不錯,畢業後已有公司聘請,人工比香港普通大學生在港薪金還高,還送埋車代 ...

國內管理級員工,多數會提供住宿同代步車
未經許可,請勿轉載

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

大笨鐘 發表於 20-12-23 22:50

唔知係咪管理級,只知入咗國企!

其實香港人返內地讀大學除咗港澳台同胞可用低分啲嘅成績入當地大學,仲有內地大學學費平,還可以申請政府津貼回內地讀大學!我識嗰個人當年DSE24分有 city offer都揀咗返內地讀大學,畢業後入到國企,佢當年真的沒揀錯!

用戶要求終止服務

牛年勳章

bbforever 發表於 20-12-23 23:06

其實香港人返內地讀大學除咗港澳台同胞可用低分啲嘅成績入當地大學,仲 ...

Case by case,唔同科,唔同能力,唔同際遇。所以其他人成功唔一定發生喺自己身上。
未經許可,請勿轉載

侯爵府

captainmama 發表於 20-12-23 10:03
有冇jm的仔女已經讀緊,可分享經驗嗎?

我仔小五,前年已經睇左小學,明年會去考入學試重讀小五……我地冇戶籍入唔到公校,會讀私校(双語學校)本地班……目標係內地升學但成績唔得就轉去國際班去外國讀……如果內地大學我唔擔心認受性,因為之後都會去外國讀master浸兩年……我自己睇左d外國辦學團體既學校,同本地團體搞既真係差好多,冇咁本地化……所以你自己去參觀下好d, 利申朋友已入學,冇呢度jm講到咁恐怖,但相信公校係會傳統d

侯爵府

其實香港人返內地讀大學除咗港澳台同胞可用低分啲嘅成績入當地大學,仲 ...

大陸大學學費真係好平,香港一年零用錢已經夠交學費同生活費

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

大笨鐘 發表於 20-12-23 23:21
Case by case,唔同科,唔同能力,唔同際遇。所以其他人成功唔一定發生喺自己身上。
...

咁哩個成功個案,一定唔會個個都係理所當然!

無論去邊度讀,都係擴闊眼界,趁後生出去走一走,都幫助成長閱歷!

珍珠宮

seiko123 發表於 20-12-23 10:36
我住果度有個小朋友返咗國內讀國際學校. 你女讀大學, 如果讀完想留在國內發展,我個人覺得國內機會比香港多. ...

睇讀咩科同讀咩大學,唔好過份美化國內讀書嘅出路
今年畢業生如果只係讀一般大學商科,工作唔係咁容易搵,北京、上海很多大學生只係¥4-6000一個月,租房都唔夠。

侯爵府

yiuyiu-mum 發表於 20-12-23 20:25
我三個小朋友由幼稚園開始已經喺國內讀書,讀既係私立雙語學校.我覺得幾好呀,不過小朋友講普通話多過廣東話 ...

多謝你分享,證明我冇理解高考安排,我仔明年會上去讀双語小學寄宿

珍珠宮

kirorocoffee 發表於 20-12-23 11:14
樓主...國內要讀名校競爭都好激烈...比起香港勁激烈...

如果你想讀國內私校/國際學校...其實佢地配套唔錯. ...

學費係香港國際學校嘅1.5-2倍,有定時募捐但就冇debenture要求
但唔好以為讀國際學校就容易,只係玩法唔一樣,高中係絕對冇快樂學習呢回事。大部份入名牌外國大學嘅學生都需要請counselor,4年高中需要35-40萬人民幣,如果只做last year就起碼15-20萬。真係唸清楚先走呢條路,彈藥唔夠可能害咗個小朋友。

侯爵府

mizuho 發表於 20-12-23 23:36
今年畢業生如果只係讀一般大學商科,工作唔係咁容易搵, ...

咁一定也要睇個人能力,我有個親戚香港三大之一畢業,而家也衹是打份普通文職。

珍珠宮

IloveJJ 發表於 20-12-23 15:05
上面讀國際學校也是考高考嗎?

國際學校唔可能考高考
連監管部門都唔同本地學校
國際學校一般都係走IB、AP、GCSE、A-Level呢幾類,主要睇將來打算去那些國家讀大學做選擇

用戶要求終止服務

牛年勳章

bbforever 發表於 20-12-23 23:33
咁哩個成功個案,一定唔會個個都係理所當然!

無論去邊度讀,都係擴闊眼界,趁後生出去走一走,都幫助成 ...

可能我身邊無成功例子,令我覺得呢個唔係大路嘅成功出路。日後愈嚟愈多港生上國內讀書,應該有多 d例子。

去邊度讀都好,要了解清楚讀書環境同出路,睇吓係唔係最適合自己。
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

大笨鐘 發表於 20-12-23 22:50

現在新招聘嘅已經冇咗呢個安排,因為税務改革,所有收入必須報稅,所以公司只會做lump sum,冇housing、education、transportation之類分,一般會有home returning trips。

禁止訪問

侯爵府

一直以為國內人先可入國內國企, 原來港人都可入, 真係吾講吾知。

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

kayen 發表於 20-12-23 10:08
讀完返 港你要預做D辛苦工

讀得內地學校就留係大陸衝啦!!!視野同留係香港都唔同哂!!
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

侯爵府

lemontea520 發表於 20-12-24 09:30
讀得內地學校就留係大陸衝啦!!!視野同留係香港都唔同哂!!

請睇76留言,讀到大學當然好,但中學除非好褔貴,如讀一般私校就不如留港讀中再用 dse成積考內地大學較容易

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

mizuho 發表於 20-12-23 23:36
今年畢業生如果只係讀一般大學商科,工作唔係咁容易搵, ...

又無4-6千甘低,我地上海分公司請個大學畢業生1萬,一般文職咋!

子爵府

zone123 發表於 20-12-23 11:18

外資公司的中國人,

我在投行工作,近這五年,graduate recruitment 九成是國內名牌大學畢業生兼放洋深造派。大部分也是清華,復旦。

男爵府

ahjoechan 發表於 20-12-24 10:01
我在投行工作,近這五年,graduate recruitment 九成是國內名牌大學畢業生兼放洋深造派。大部分也是清華, ...

我米話如果係國內大學生,
多數國內的名牌大學生!
如果唔出名的國內大學生好少~
其實你地係米誤會左呢?

首頁
34567...9

尾頁

跳至