自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-15 15:17
其實迫人打针,啲人成日話上年纪/有三高或少許身體問題嘅人就話問醫生,為份工如果打完出事個醫生駛唔駛負 ...

尋日都有 report 出左, 打左針既人,心血管發病比無打針既低囉,明顯真係唔關疫苗事,你好多人有偏見唔打啫

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

akina1995 發表於 21-4-15 16:42
我身邊可以打針唔去打,話「睇定啲先」、話「反正所有國家都封關冇得去,唔使打住啦」,根本大 ...

嗱,其實我又真係好尊重果班「自私自利怕c」嘅一群,話晒有自由選擇權。
至於後果就自己承擔,或許佢地覺得「中咗新冠而有後遺症嘅風險」低過「接種疫苗嘅風險」。

(再講,N年前啲人咪又係,怕呢樣怕果樣,打針有毒,最後咪中咗乙肝。)

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

政府話九月關疫苗接種中心
咪好囉, 過多幾個月唔駛再拗
天朗氣清

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

煎雙蛋 發表於 21-4-15 11:35
其實航空業/醫護/紀律部隊 都巳一早打哂,無話強唔強迫,做得敏感行業就有需要打,飲食業巳經一早叫佢地去 ...

有xx醫院黑醫護們話covid變種,疫苗似流感針,打咗都防唔到,話戴口罩就得喎!要睇定D, 仲未打喎!連檢測都唔願意做!

教師連14天一檢都唔願意做

紀律部隊就有檢又多d人打咗

伯爵府

總之我想個社會去返以前咁樣
好想過正常生活
做好自己
所以我一早打咗疫苗

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

澳門媽媽 發表於 21-4-15 16:27
係囉。其實而家搞得飲食業,遲啲會搞交通運輸業,老師們,美容業,一步一步逼全港人去打針,但係打完針出 ...

超有同感,就係呢個 Point .其實身體健康配合打針唔係問題,但而家係要用份工嚟掛鈎,而且時間好急,變相迫人為咗份工而面對風險,如果係家庭經濟支柱,好難怪人地會擔心同抗拒喎。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

澳門媽媽 發表於 21-4-15 16:20
我都真係可以揀維持原狀架我又唔介意嘅,反正我如果打左針,出事,我冇命睇住我所愛嘅人。冇人知d ...

你咁講,只係從「個人角度」決定「放不放寬」,同有錢人有選擇,可以揀返唔返工,做唔做FTM或請唔請工人無分別

而家講緊嘅係「全民抗疫」,唔係「個人抗疫」,唔知你係咪可以接受小朋友長期網課,或C6份工完全唔受疫情影響?做又36唔做又36?

「我都可以唔理其他人,唔放寬對個人有益無害」,但而家疫情問題,全世界都受影響呀!

大宅

SiuYuen_FB 發表於 21-4-15 11:42
唔好係度亂吹 大把醫護 紀律部隊都未打

醫護唔清楚,紀律部隊一定大把打咗,家人多做紀律部隊,
你未了解唔好話人亂吹。

大宅

tinlong22 發表於 21-4-15 12:49
到人地執笠我又睇下班人到時會點幫班低下階層

可能都係鬧政府

疫情底下冇辦法之中嘅辦法。其實飲食真係應該第一時間去打,有人提出身體適合、一家之主不應該強制去打,但長此下去經營唔到執笠,未一樣要失業、轉行

侯爵府

澳門媽媽 發表於 21-4-15 16:20
我都真係可以揀維持原狀架我又唔介意嘅,反正我如果打左針,出事,我冇命睇住我所愛嘅人。冇人知d ...
我同你唔受市面影響係好彩,唔夠膽同你話要 人人為我我為人人呢d說話,問心我都未必做到,不過都唔想個社會經濟低迷,大家唉聲嘆氣,我見過食二手飯我驚架,,望都望人好啦,
而家淨係講
要橙要蘋果,要恢復定要維持現狀,自己揀啦

侯爵府

榮盛 發表於 21-4-15 17:44
我同你唔受市面影響係好彩,唔夠膽同你話要 人人為我我為人人呢d說話,問心我都未必做到,不過都唔想個社會 ...

咁呢啲係個人選擇,香港得60萬多的人打左,即係有640萬人揀維持原狀,咁咪少數服從多數囉

auroresy    發表於 21-4-16 16:25
QUEEN314    發表於 21-4-15 18:13

侯爵府

capricornbb 發表於 21-4-15 17:13
你咁講,只係從「個人角度」決定「放不放寬」,同有錢人有選擇,可以揀返唔返工,做唔做FTM或請唔請工人無 ...

我小朋友有托兒,反緊全日幼稚園,所以佢都冇受影響,因為樓主問的係比任何人自己揀,咁我就梗係以個人角度去揀架啦。而且我唔希望我的安全建築係別人生命危險之上。

侯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 21-4-15 17:10
超有同感,就係呢個 Point .其實身體健康配合打針唔係問題,但而家係要用份工嚟掛鈎,而且時間好急,變相 ...

其實身體健康唔代表會無事,早幾日35歲女人打完復必泰咪入左icu囉。六合彩咁難中都有人中,你會唔會係中個個?你保證自己一定唔會打完出事??而家仲話九月之後冇復必泰,局人打科興,真過份

QUEEN314    發表於 21-4-15 18:13

侯爵府

littlesister 發表於 21-4-15 16:53
尋日都有 report 出左, 打左針既人,心血管發病比無打針既低囉,明顯真係唔關疫苗事,你好多人有偏見唔打 ...

咁一日係死亡人數都一定多過打完針之後死亡的人數,咁係咪代表打完針唔會出事??而家喺怕d針咁新,唔安全。正如韓國打流感針都死咁多人一樣。我都怕,所以我一直連流感針都冇打

QUEEN314    發表於 21-4-15 18:14

侯爵府

baby7 發表於 21-4-15 16:51
其實全球好多國家都喺度接種疫苗架,你知嗎?
有長期病患有三高年紀大嗰啲要考慮、唔想打係正常明白的。但 ...

而家支針咁新,冇人保証健康嘅人打完唔會出事喎。

伯爵府

澳門媽媽 發表於 21-4-15 17:53
其實身體健康唔代表會無事,早幾日35歲女人打完復必泰咪入左icu囉。六合彩咁難中都有人中,你會唔會係中個 ...

其實有事機會率好細好細,唔明驚乜?過馬路都經常會有交通意外,係咪唔過馬路?距離九月仲有五個月,想打復必泰五個月都打唔到?點會係局人打科興呢

子爵府

回覆 幸福花海 的帖子

其實真係好明顯喎!。而家焗飲食業去打,點解咁耐中,小學,大學教師吾打?焗飮食業打真係好反感!點解之前人人想快d有亦苗,係因為想回歸從前,好可惜係政府班人根本無領導能力,錯誤百出,叫市民點樣相信亦苗係安全?呀陳局長様様野都射返個波比市民.點解一定要飲食業打先?超市收銀吾會中招咩?銀行職員吾會中招咩?根本就係欺善怕惡。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

QUEEN314 發表於 21-4-15 18:30
回覆 幸福花海 的帖子

先攪清楚一件事,疫苗安全性,同政府爛管治沒有直接關係。

疫苗唔係香港政府研發,係用錢買返嚟。

如果話因為「突手團隊」做得差,所以隻疫苗唔安全⋯⋯speechless

伯爵府

澳門媽媽 發表於 21-4-15 17:58
而家支針咁新,冇人保証健康嘅人打完唔會出事喎。

咁咪就係叫你睇返個「出事」比例囉,打左疫苗都無話唔會中招架。
有乜嘢是「包生仔」一定包無事架?你留喺屋企都唔一定包冇意外?

子爵府

QUEEN314 發表於 21-4-15 18:30
回覆 幸福花海 的帖子

公務員主席咁驚,要求公務員在家工作,運輸處,等等全部申請延遲我理解,但仍然有糧出,飲食業係手停口停。我吾係怕支針,政府係要比個令人信服打針嘅理由,吾係恐嚇飲食業去打,都係果句,點解教師吾打?

我吾係服務業的,只是政府做法令我反感。

首頁
34567...10

尾頁

跳至