自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

水晶宮

BK Milk勳章

男人係咁自己解決啦
迫吾嚟架

水晶宮

BK Milk勳章

rebeccalin 發表於 21-5-11 17:56
唔搬就搵近屋企的學校,唔係的話,衹能繼續。

自己解決
男人係咁
靠吾住

珊瑚宮

如佢3小時放工。倒不如搬去佢番屋附近。大家都得著
玩具萬歲!

水晶宮

BK Milk勳章

Dora94 發表於 21-5-11 18:14
係,每日見到一陣,但係佢只係爭取私人時間,冇諗過要親子時間,月租5500-6000,明天開始睇
...

唔好搬
轉學校啦
真架

伯爵府

Dora94 發表於 21-5-11 18:47
多謝各位jm建議
如果唔係咁辛苦,我都唔想行到去租套房呢個地步
暫時最好解決方法係 快d ...

拿租膛房的租金天天搭的士返學,放學,其實都可以長包一架的士返學,放學的。
帶2個年幼小朋友住膛房,爸爸又不是一起生活,不利小朋友身心發展啦!現時疫情又嚴重喔,住膛房衛生沒保障喔!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Dora94 發表於 21-5-11 18:04
我有諗過幫細女退學,但係無可能因為居住地點不方便剝削佢學習社交兩難。
上個月問了保姆車,2間 ...

咁你可問下鄰居,考慮轉去有校車的學校

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好辛苦 你c 6自私到爆
呢啲咁嘅男人唔配做老豆
你地有冇車?

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

你c6放5點都要7,8點返抵屋企真係點解要揀村屋 因為夠大?
湊完兩個返學後等放學都真係好折磨 因為我都試過 一來一回根本係浪費金錢時間 你睇吓可唔可以去圖書館坐下

希望你揾到舒緩情緒方法

珍惜 感恩
You got this!!

伯爵府

回覆樓主:

大女/細女校車去吾去隔離村?過隔離村搭

男爵府

Dora94 發表於 21-5-11 18:11
我4月中有申請緊插班其他學校,等6月尾去interview,如果搬唔成,就轉校了。
大埔和元朗之間,屋企行出村 ...

有小朋友,住得咁隔涉真係唔適合

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

搬得出去, 係咪預左離婚? 係就唔好浪費自己積蓄, 計劃好d, 要自強先.

小朋友返晒學既時間自由又好用, 就算返屋企坐得一個鐘半個鐘都好過冇. 俾我會送晒仔女返學後當係自由時間, 睇天氣做人, 我唔會半日響條街度不停等放學, 其中一截時間可以返屋企. 你可以買餸後順便接細女返屋企, 或返屋企後至再接細女連買餸同接大女, 或者買餸返屋企, 接細女一齊去玩後再接大女. 如果你網購或一次過買幾日餸, 唔駛買餸既時間可以返屋企hea 下或者去行街開心下, 你要抽時間去relax架.

家務長做長有, 唔駛迫得自己太緊, 有錢剩既話買d 機器幫下自己.

你老公掛住睇手機咪由得佢, 佢幫你晾到衫就算啦. 小朋友要早瞓, 變相佢同小朋友少左親子時間, 相信好多家庭都係咁, 唯有禮拜六日補番, 最緊要係你老公肯陪你地, 否則講乜都冇用, 俾你老公早返都係一樣唔理小朋友.

你keep 到7點幾開飯已經好本事, 要俾個讚俾自己!

男爵府

會唔會請工人好啲?

大宅

Dora94 發表於 21-5-11 18:29
你已估中了我由年頭開始己平心靜氣同佢講,但佢唔聽

你C6自私到爆

男爵府

Dora94 發表於 21-5-11 17:51
(續)

送完大女返學,就要行20分鐘送細女返幼稚園,細女學校只返2小時,即係我要一直喺條街度等細女放學, ...

有無車牌,住村無私家車出入,真係好辛苦。

大宅

都係住村屋 點解唔租元朗屯門村屋呢?
元朗屯門起碼有van仔出村
幼稚園又多 小學又唔差 好過你住大埔d 村啦

子爵府

虎到金來勳章

Dora94 發表於 21-5-11 18:12
我喺whatsapp同佢講,佢話 你鍾意

村屋月租幾錢? 係未錢原因令c6唔想搬。
一家人咁樣分開住, 頭家都幾難唔散。

搬屋咁大件事, 面對面講會唔會好d?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

princesssarah 發表於 21-5-11 10:34
就算日日的士出入,但都係解決吾到樓主帶住細b在街閒逛等放學的無奈,這樣花半天時間,媽媽真係好攰:bashf ...

細b 放學再的士返屋企,之後再的士來回接大b 放學。
一程$90,x 4 都係$360, 返20日學都係$7000, 出去租套房都差唔多呢d 價,仲要環境差。

子爵府

回覆 Dora94 的帖子

我家姐都係FTM, 一人湊3個,
住市區,雖然姐夫有時連星期日都返工,
但一放假就安排戶外活動比小朋友放電同玩,
感情真係幾好;

好明白你單方面付出的困難,好似困獸鬥甘樣,
每日如是,為家庭付出甘多,
老公又理解唔到你,不如你建議佢平日放1日假,
陪你行一次每日的路程,等佢知道發生緊咩事,
分析埋比佢聽,要付出感情同時間比小朋友,
第時小朋友先會同你關係好等等,
有時忍耐真係好難頂!撐你!
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

樓主,如果你負擔到另租套房嘅開支,不如幫大女攪坐校車返學放學咪仲好,比一千幾百蚊,就可以消除疲勞!

珍珠宮

Dora94 發表於 21-5-11 17:49
有冤無路訴真係好辛苦
講返少少背景:我係一位ftm,生小朋友前有工作,細b 2歲幾時返通宵pt,直到細 ...

小朋友都唔放過,呢啲人可以不用理啦,心情唔好趷返佢添呀

首頁
34567...11

尾頁

跳至