自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

ATRT_HFC 發表於 21-6-1 11:25
哎呀, 你EXACTLY講出我爸爸不肯帶助聽器既原因!

初期佢都係一直唔合作, 但佢年紀大, 無你咁清潔解釋俾 ...

你係出面配機?咁佢依家係咪都無再戴啦?

大宅

kikicheuk 發表於 21-6-1 17:29
感謝你詳細分享
唔講都唔知,就算試完出街用都未必好
好多謝你點出原因
加油jm

大宅

eeswong 發表於 21-6-2 11:24
加油jm

感謝

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

TSZWING 發表於 21-6-1 11:07
助聽器有好多 雜音, 我買左個"傳話機"比我爸, 去醫院見醫生時用, 平時佢唔用. ...

請問個傳話機係點樣?喺邊度配?

子爵府

Rita 發表於 21-6-1 10:42
健聽的人,係唔會明白我地有聽障(後天)的人的心情。我個助聽器配咗萬幾蚊,講到可以因應環境篩選收音, ...

同意,我係同路人。我配了高端的,係好細粒,戴左其他人都唔覺,但係聽聲音真係視乎周圍環境。戴著坐地鐵,d 雜音真係嘈到…寧願唔戴。
配係要配,係以備不時之需,但戴了唔係你地覺得咁解決所有問題。唔同戴眼鏡。

男爵府

[quote]kikicheuk 發表於 21-6-1 17:31
你係出面配機?咁佢依家係咪都無再戴啦?[/quote
先去出面中心配,諗住幫到爸爸,唔太計較呢啲錢,加上又快啲可以有機用!

同時間,我爸爸去政府醫院覆診時,醫生知佢耳仔有事,又refer佢去其他部門跟進耳仔,所以佢亦有配過政府既耳機!

佢狀態好時肯帶下出街,但唔係唔會長時間帶,否則佢會好唔舒服

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Swany288 的帖子

你上網打傳話機 / 傳話器就可以搵到. 我用Williams Sound, 係醫院姑娘介紹.

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

TSZWING 發表於 21-6-3 10:14

你上網打傳話機 / 傳話器就可以搵到. 我用Williams Sound, 係醫院姑娘介紹. ...

謝謝你的回覆,找到了給老爸試試看

子爵府

唔洗客氣!希望你爸啱用。我介紹咗比一個朋友,佢爸爸都主要係去醫院用,平時會用傳話器放近電視,咁佢就不用開大電視聲,都聽得到。

公爵府

TSZWING 發表於 21-6-3 20:10
唔洗客氣!希望你爸啱用。我介紹咗比一個朋友,佢爸爸都主要係去醫院用,平時會用傳話器放近電視,咁佢就不 ...

我在淘寶買咗呢款電視用藍芽發射器連耳機,插在電視他用耳機聽,就算我較電視最細聲,他的耳機都收到好大聲,咁就唔會嘈到家人

子爵府

別墅

purplekwok 發表於 21-5-25 11:56
我建議你去聽力中心做檢查,試左機先,緊要岩戴,就算買到貴一貴都未必岩戴

我媽媽係easyhear到配,佢配 ...

請問5G 入耳式用咗幾$,一隻定兩隻?我自己都諗緊要用

別墅

回覆 kikicheuk 的帖子

我爸爸90+, 都係聽力退化, 助聽器佢又係話唔舒服, 又係話好嘈, 成日唔肯用, 後來都係買左傳話器比佢, 覆診或要同佢交談時才配戴, 你上網search傳話器, 或者呢部都幾好用, Comfort Duett 數碼私人擴音器

男爵府

回覆 kikicheuk 的帖子

係呀!帶助聽器收音有時會擴大,尤其嘈的地方,又會突然好尖,買到幾万元一部都係聽唔清,有些人越帶越差聽力。

大宅

creambb 發表於 21-5-25 16:57
請問你搵咗邊間? 奧x咁hardsell我唔去喇

係呀!呢間野真係好hard sell呀!

伯爵府

回覆樓主:

我有同事是聾人,佢哋都唔係長開耳機,因為耳機係把聲音放大,所有聲也放大,佢哋會所有雜聲也放大,佢哋長期聽住收音機嘅沙沙聲咁,尤其有機械聲,係好辛苦。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我上月配左一隻5G.好細隻入耳個d。無雜音。但自己用又吾太覺有效。相信仲要tune多幾次。而且仲未帶得好。有時會耳仔痛。萬幾蚊,希望過多一排有改善。

男爵府

回覆樓主:

試下換隻好啲俾阿爸, 我同我媽講嘢, 佢會叫我等等, 等佢戴好耳機先講

大宅

kikicheuk 發表於 21-5-25 17:55
助聽器都會hard sell

梗係會啦 有錢賺嘅生意點會唔hard sell呀

水晶宮

回覆樓主:

去配隻靚的,貴但值,平的,收音集,帶嗰個好辛苦,人聲,集音一齊放大。

首頁

尾頁

跳至