自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

whatsapp 睇唔到語氣, 好難講人地係咪串定係玩下講笑. 不過就算串咀又點, 避唔到咁多呢d 人, 咪等小朋友自己應對囉, 教自己個仔唔好受人影響就得啦.

我個仔試唔少呢d 情況, 佢冇理人咁多, 人地講野亦唔會放響心上太耐.

男爵府

畀面勳章

sunnymama2 發表於 21-8-12 07:47
好多band 1,畢業生幫緊band2,band 3 打工ga

個女同學要努力讀書,同學一場,讀得好將來你仔間公司 ...

所以其實我都冇諗banding, 很努力 定會有出頭天 。但 仍然有人話我係睇banding! 睇banding我就唔會一開始講自己個仔係讀band2學校, 亦唔會話阿仔好想遲D考返入之前的學校。 根本banding對仔唔重要,只係合唔合適。 其實一開始的學校真係好合適仔 ,無奈要用差不多4個鐘頭車程來回太辛苦!

男爵府

畀面勳章

whyyou 發表於 21-8-12 08:08
其實呢啲全部都係大人問題,我相信你唔敢同你仔講佢嗰暗係band 2學校都係因為你介意同會比較,而家唔開心都 ...

我仔一開始就已經知道之前間學校係band2

公爵府

唔洗為依啲說話動氣喔,個女仔咁講野,多數都係屋企人灌輸左啲唔好既價值觀俾個女,個女先會咁樣,唔緊要架,只要自己個細路價值觀正確就ok, 讀書係長途賽,小學叻唔等於中學叻,中學就算入到band 1頭都唔代表讀得掂,入到大學又唔代表好勁woo, 仲要睇下係讀邊科,所以閒話可以當聽唔到,唔洗動氣,依種人我都見唔少,係家長谷到睇唔少,唔好上心

男爵府

畀面勳章

貓咪達人 發表於 21-8-12 08:30
唔洗為依啲說話動氣喔,個女仔咁講野,多數都係屋企人灌輸左啲唔好既價值觀俾個女,個女先會咁樣,唔緊要架 ...

想分享下而家咁細個已經可以咁犀利! 當年自己呢個年紀仲傻下傻下

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

心態問題

琥珀宮

esmehouse 發表於 21-8-11 21:48
我都識一個 Band 2 學生靠關係入咗間 Band 1 學校,上學期都仲可以,下學期已經有 4 科唔合格,所以真係唔 ...

見過b1c嘅學生入左b1a嘅中學,都係讀到痛不欲生

男爵府

講真,band 1 同band 2分別梗係大,大人細路都知,只不過樓主仔朋友既表達方法吾好,可以話冇品。

我自己仔女成績吾好,我其實好羡慕其他學生讀書讀得好,如果我仔女聽到類似說話,我會教佢:人地真係讀得好,响某程度講佢吾系錯,你冇人咁叻係事實,但你可以話,就算你吾叻,都想可以做好D,希望可以慢慢追上去。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你同 佢同學一樣啫
佢同學睇唔起 直接講出黎
你就唔奮氣係度講
如果係家長gp 就係 gp 嘈交啦

其實佢係細路何必同個細路爭一日長短, 仲要係度唱個細路大蝦細, 你覺得好威?

男爵府

畀面勳章

selinako^^ 發表於 21-8-12 09:17
你同 佢同學一樣啫
佢同學睇唔起 直接講出黎
你就唔奮氣係度講

喺家長group我就唔會同佢嘈, 同D呀媽嘈係多餘 , 我係估唔到小六嘴巴都可以咁厲害啫

伯爵府

牛年勳章

s160656 發表於 21-8-12 01:33
都有可能,以前我讀書聽過有同學講唔鍾意件黃色PE 衫,話試過比小學同學笑似香蕉,寧願要藍色,紅 ...

除左咁,我諗唔到派咩社係對個學生有影響。
我以前讀書就好D, 咩 house 就用個章來分,件 PE 衫係一樣。
而家興要突顯,所以件 PE 衫會用顏色分。
紅,黃,藍,綠最普遍。
綠色吾靚,我地學校係紅,黃,藍,紫。

侯爵府

GreenMaDad 發表於 21-8-12 09:14
講真,band 1 同band 2分別梗係大,大人細路都知,只不過樓主仔朋友既表達方法吾好,可以話冇品。

我自己 ...

欣賞你教導孩子的方式。教導孩子認清事實,承認自己的不足,慢慢趕上,才能長足進步。
我們大家心裏其實都明白,B1和B2, B3之間無論教材,教學方法,師資,朋輩,氣氛都存在一大段距離,係有人可以在B2 B3學校突圍而出,但成功的有多少?今屆B3的劏房學生能拎5個5**,大家以為是香港學校的功勞嗎?除了天資外,佢其他學科都係內地打下良好基礎,才有今天成績。既然如此,為何還要自欺欺人讀到書係邊間都讀到?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mandy952 發表於 21-8-12 09:09
見過b1c嘅學生入左b1a嘅中學,都係讀到痛不欲生
咁為咩呢,只係越讀越冇心機
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

琥珀宮

Myluckybaby 發表於 21-8-12 09:40
欣賞你教導孩子的方式。教導孩子認清事實,承認自己的不足,慢慢趕上,才能長足進步。
我們大家心裏其實都 ...

你舉嘅例子未正正就係讀到書讀邊間都一樣囉,唔算自欺欺人,只不過係萬中無一咁解

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

讀到書邊間都讀到一向都係自我安慰嘅諗法,B1 跟 B2 無論響學校層面或學生能力上, 始終都有一段距離。
小學升中時 學生分別可能未算太大, 但經歷六年嘅學習,就可以有好大差距。雖然有人會話 B2/B3 都一樣入到大學,但不得不承認比率同底子始終係有差距。

男爵府

其實banding 真係好緊要,我係讀band 1 英中
我覺得做到依家呢份工作都係因為入到band 1學校,身邊嘅同事大部份都係band 1中學
,band 2 真係要好突出先得,我向間band1 成績中下都入到大學。

不過我認同讀到書唔代表有成就,讀到書係條路行得順啲

珍珠宮

一向覺得用band分學校同種族歧視冇乜分別

珊瑚宮

2024年龍年勳章

chingcat 發表於 21-8-11 15:58
我諗佢係睇唔起人哋係band2學校,所以派乜嘢社都無用。
佢應該成日聽佢阿媽分析啲學校嘅banding, ...

個女仔阿媽身教好成功
叫阿仔咪鬼理佢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chingcat 發表於 21-8-11 15:50
阿仔今日喺度同小學同學whatsapp, 傾傾下阿仔話佢自己唔鍾意中學派到嗰個社。 跟住有個女同學好串嘴咁話: ...

樓主其實唔使太介意人哋點講, 始終每個小朋友將會行嘅路都唔同,小學同學升中後多數都唔會再來往,根本不用上心。 不過我想講一句,中學唔同小學, 好難再靠關係去入, 有時可能係面試好彩入咗。不能否認band 1嘅資源同學習環境相對比較好, 但是否合適同讀唔讀到,真係要六年後先知。

咩 banding 都好升中選校最重要係合適,既然係你哋心儀嘅學校,就畀心機去新學校從新開始, 只要選到合適嘅學校,孩子一樣可以發光發熱。 中學比較多活動,如果要用太多時間響返/放學上, 就要諗清楚值唔值得。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如果樓主個仔本身係band 2,咁揀番band 2好合理!並唔係著唔著重banding嘅問題!應該好少人穩入band 1成績但因為「唔著重banding 」而揀band 2 or band 3學校卦!

首頁

尾頁

跳至