單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

cupid0627 發表於 22-2-14 23:49
恭喜
很佩服你,我就唔得啦,同前夫生死不相往還
阿仔將來結婚都唔知點算

我都決定離婚,一齊左14年幾,生完小朋友佢就出軌4年,我冇傷心,證明我對佢都冇左愛,只係覺得被背叛既感覺好差

大宅

cupid0627 發表於 22-2-14 23:49
恭喜
很佩服你,我就唔得啦,同前夫生死不相往還
阿仔將來結婚都唔知點算

如果可以唔見就梗係最好啦
不過有小朋友連繫 冇辦法唔見

洋房

我都想講下我個故仔,
我岩岩遞左紙搞離婚!
個心給人hurt得好傷,但仲係好唔捨得,好掛住他!
由拍拖到結婚到依家16年,
可以話唔愛就唔愛!
有2個小朋友,仲好細過!
前夫出軌左成年我先發覺,
中間個一年無數的大話,返到屋企當無事發生咁,依家諗返,真係覺得呢個人好恐怖!
最後攤牌,他話要拍拖的感覺,我係FTM,湊住2件,點給拍拖的感覺你!
最後,他選擇左第三者!(有夫之婦)
連2個小朋友都唔要!好狠心!
就算依家一星期見小朋友一次,都係心不在焉!人在心不在!
小朋友係你親生,雖然你冇十月懷胎,但同你都有血緣關係,點解唔可以好好相處下!
依家諗返,仲未平伏到心情,淚還是不斷流!

大宅

Kakukala 發表於 22-2-17 20:49
我都想講下我個故仔,
我岩岩遞左紙搞離婚!

同我差唔多 我由中學到上年離婚15年 都有兩個小朋友 不過老土都係咁講 變左心嘅人 無論妳做咩都係礙眼 多餘 都係錯!
妳依家嘅心情我好明白 被一個自己最信任最愛嘅人背叛 係有幾咁無助同痛心
講得直接啲 佢就係呢個世界上傷害得妳最深嘅人
(就算依家一星期見小朋友一次)仲要放低對佢嘅愛同仇恨 真係難到飛天
不過今日嘅我 已經做到了 而且我對住仲可以好似親人咁 我真係覺得自己好㨢叻 我好佩服自己
我用唔夠一年時間成功跨過左
妳諗下 今日嘅佢 正在享受緊沒有妳嘅日子 無錯 係享受緊!而妳呢? 妳嘅唔開心值得咩?唔好傻喇!
記得愛自己多點,改變自己,活出屬於自己嘅人生喇!

大宅

2023年兔年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

Kakukala 發表於 22-2-17 20:49
我都想講下我個故仔,
我岩岩遞左紙搞離婚!

基本上, 男人同孩子的親密度, 一定唔及女人。

唔好妄想佢地會自覺! 人性, 係自私的。 佢想玩, 佢會有大條道理;到佢無得玩, 又會有大條道理去搵番你地。

佢hurt得你唔夠絕, 所以你仲識掛住佢, 當佢夠晒絕情的一刻, 你自然會跳制, 等下吧。

別墅

miuarashi 發表於 22-2-15 18:02
我都決定離婚,一齊左14年幾,生完小朋友佢就出軌4年,我冇傷心,證明我對佢都冇左愛,只係覺得被背叛既感 ...

情況同你差唔多,我都決定離婚,叫佢搬幾次都扮無野,到現在都未搬。 疫情咁嚴重又唔忍心叫佢走,加上佢現在又冇收入,想提出離婚又未係時候。 只有再忍耐。

洋房

木子高 發表於 21-8-13 19:55
「離婚」從來都無唸過會發生係自己身上,自問對家庭完全投入,也熱愛家庭!只可惜……唉!
我呢段15年嘅婚 ...

我覺得佢選擇誠實繼續出軌,決定離婚係一件好事。好過我呢啲,結婚10幾年,生左個仔。老公同你相反,好嚮往出邊嘅生活不斷結識朋友不斷聚會,朋友搭朋友越來越多朋友,成日飲酒飲到爛醉,同啲異性又親密又曖昧。返到嚟屋企淨係識得嫌我煩,攬一攬傾一句計都覺得我煩,我又冇經濟能力我又有長期病,面對着呢啲痛苦嘅生活就只有繼續痛苦,因為我好愛佢,所以繼續每日千依百順咁對佢,討好佢…好吾開心

男爵府

之前有追樓主Post,覺得樓主真係好男人,可以忍受到仲原諒咗老婆,以為你地會一直幸福,估唔到最後會離婚,祝福你以後會再遇上一個令你幸福快樂既女人

洋房

回覆 DDMMYY2015 的帖子

但我已經覺得好hurt,可以對2個小朋友不聞不問,
真心覺得你唔理我都唔緊要,
小朋友係你親生的,
點可以唔理的!
我哋離開搬走之後,
就同個女人一齊同居!
無數的大話…..

大宅

checklok 發表於 22-3-4 22:04
之前有追樓主Post,覺得樓主真係好男人,可以忍受到仲原諒咗老婆,以為你地會一直幸福,估唔到最後會離婚, ...

真正爱一個人 並唔係要日日黐埋一齊就係愛
而係明知條路好難行 仲想坚持落去 自己努力左 起碼對得住自己
因为遇見唔容易 錯過咗 會一世遗憾

反正最好结果 余生都係佢
最坏不過 余生都是遺憾同回憶而已

我都相信呢個世界 總會有人係先苦後甜!
大家一齊努力為自己
為明天嘅生活而加油吧

大宅

Kakukala 發表於 22-3-5 12:08

睇開啲 放低喇
所有出軌嘅人都係咁㗎

洋房

回覆 木子高 的帖子

黯樣先可以放底,好難做到….

大宅

Kakukala 發表於 22-3-6 04:53
回覆 木子高 的帖子

多啲陪伴小朋友 小朋友先係你依家最重要嘅人
其餘時間就增值自己 做運動又好睇書又好 或者搵啲自己有興趣嘅事情去做 你要明白 呢個世界上最值得妳愛嘅人係自己 你自己都唔愛自己 冇人會愛你 加油

複式洋房

放底啦。佢有愛情昏,實會咩都唔理。

當初我放棄香港所有野同佢移民,到攞到個籍,佢事業叫做有起色佢就出去搵小三,仲要小三係公認既公厠…每次叫佢送2個女返學好似想死咁。到小三話要睇醫生就晨咁早仆到去。

我晚晚等佢門得天光佢都唔返,最後我叫佢走,佢搵屋都仲要話係一對couple想搵屋住。結果我忍唔住,帶左2個女返香港,佢衰到搵個小三打去我屋企搵我囉

你比個期限大家,如果努力過佢都唔改,咁就走啦

男爵府

回覆樓主:

同樓主一樣,離婚後小朋友唔係跟自己。

離婚後有一段感情,可惜未能得到幸福。

而家覺得對"幸福"兩字無晒期望,只係返工以外嘅時間覺得自己一個有啲寂寞。

努力適應單身狀態。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

回覆 木子高 的帖子

你講得好好,人始終本性難移,而且三觀不合係唔會有結果

大宅

木子高 發表於 22-2-18 11:42
同我差唔多 我由中學到上年離婚15年 都有兩個小朋友 不過老土都係咁講 變左心嘅人 無論妳做咩都係礙眼 多 ...

講的好, 做得好。

大宅

我同你一樣, 我個細路都一樣被不聞不問。 有次條PK仲教我個細路叫佢做哥哥。 我當時立即鬧爆佢。叫條PK翻去叫佢父母做哥哥姐姐!

唔好去了解D人諗乜, 浪費時間的。 我有時間都休息下, 唔好俾D熟齡肌走出來。 我地好好帶大班細路, 開心地心力交瘁吧。

大宅

Kakukala 發表於 22-3-6 04:53
回覆 木子高 的帖子

人有感覺, 我地明白的。 我亦明白你有幾痛, 幾痛講句說話都差D要喊出來。

你要搵人傾訴下, 去教會最好, 實有人聽你講而大家又唔會宣揚你的家事。

或者, 搵社工幫下你。

你的難過痛心, 可以係心理影響生理。 心理就一定要用時間去慢慢治療, 但首先, 你要愛自己先, 唔好再留戀果個傷害你的人。

生理上, 真係要做運動, 或者食下黑朱古力, 令自己有多D開心能量。

你唔孤單的, 受傷一定會痛, 睇你想痛幾耐, 痛夠就收拾心情, 好好對自己。 活得比佢好。(emoji)

首頁

尾頁

跳至