時政擂台

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

longyiuma 發表於 21-10-12 00:28

你睇左佢個黑雨數據?

我介紹你可以去睇下地下天文台,其實入面好多留言都有提及天文台當日掛黃紅黑雨既安排係符合數據

男爵府

Carol999 發表於 21-10-12 01:35
唔好下下都分黃藍喇! 鬧政府就一定係黃,撐政府就立時變左藍?

只有無腦、唔思考、唔識分析嘅人,先下下 ...

我覺得藍係理性的,但好可惜我呢幾日見到好多低質素的所謂藍人

男爵府

豬豬太太 發表於 21-10-12 01:38
幾時先可以黃藍一家親,好似以前甘,大家齊心唔好搞分化
...

我覺得黃藍都好,唔好成日怨天怨地怨政府,其實對政府有正反意見係好架,但要理性有理有據囉,明明網上可以睇到好多數據天文台無得呃,但就夾硬加入便利自己既個人情感,不斷掛又鬧唔掛又鬧,停又鬧唔停又鬧,明明自己黑暴時都係咁樣鬧黃屍,但自己又咁做,何必呢?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

又分顏色

珍珠宮

回覆樓主:

提下大家,微博有種輿論,次次有咩討論,就會有班人走出黎話佢哋唔愛國,唔應該批評。點解要同愛國拉上關係?因為呢種輿論係外國勢力新植入嘅手法。有咩問題就屈你唔愛國,繼而煽動啲人對國家反感。所以當香港人愛國主義提升嘅時候都必定會出現呢種輿論。大家無視便可。分裂人民係外國最常用嘅手段,希望大家記住2019嘅教訓。

侯爵府

zayma 發表於 21-10-11 23:14
鬧天文台累死個女工,咁同啲黃屍屈警察殺人強姦有乜分別?

別偷換概念,這兩件風馬牛不相及。

男爵府

Cheddar85ang 發表於 21-10-12 04:46
人民質素嘅問題,咩色其實唔係重點
咩係同埋心、包容、體諒? 幾多人會明,明又幾多人會做?
...

對,你講得好岩。
好似平時我好多藍group成日會發啲中國內地年青軍人,十幾歲幾咁克苦,年青有為,睇無窮之路,集集都睇到喊,山區小朋友要排除萬難先可以讀書幾咁辛苦,香港班所謂學生幾幸福仲唔識感恩仲要出黎搞事點點點。。。
但突然到前幾日,全部呢啲思維崩壞哂。。。。。變咗,點解咁大雨要啲學生返學咁慘,濕身好辛苦。。。
我諗唔透

侯爵府

2024年龍年勳章

zayma 發表於 21-10-12 07:55
我覺得黃藍都好,唔好成日怨天怨地怨政府,其實對政府有正反意見係好架,但要理性有理有據囉,明明網上可 ...

吾可以拉埋嚟講, 黑暴時肯定係錯, 班友殺人放火擋路; 而和理非黃絲盲撐黑暴就係100%錯, 毫無爭議性!

但卦風就有人當自己生活响宇宙中心, 以為自己區落大雨打風就要快快卦紅雨黑雨, 無視天文台數據分析! 呢樣野具爭議性!

吾覺得你嘅比喻正確!

珍珠宮

zayma 發表於 21-10-12 07:51
我覺得藍係理性的,但好可惜我呢幾日見到好多低質素的所謂藍人

呢度好多黃扮藍分裂啲藍,希望就算不同意見都保持尊重。

侯爵府

2024年龍年勳章

tutik 發表於 21-10-12 08:01
別偷換概念,這兩件風馬牛不相及。

樓主邏輯思維上有問題, 硬要拉埋一齊講

侯爵府

2024年龍年勳章

daijuju 發表於 21-10-12 07:59
提下大家,微博有種輿論,次次有咩討論,就會有班人走出黎話佢哋唔愛國,唔應該批評。點解要同愛國拉上關係 ...

心水清

男爵府

sunnymama2 發表於 21-10-12 07:23
的確,其他地方係做到暴雨警報,點解香港做唔到?

假設現今沒這個科技,天文台沒錯,但可以聆聽市民批評 ...

強如中國,都有發生類似鄭州的大型水浸,但當時無人鬧大陸天文台,只係話極端天氣,天氣不似預期,邊估到會落咗一年既雨量呀,唔怪得水浸啦,我想帶出既係,大家唔好因為國安法成功令黑暴稍為平息,就忘記咗當初覺得黃屍只懂怨天怨地怨政府。

男爵府

sunnymama2 發表於 21-10-12 07:27

係囉,黃屍盲反政府,佢地冇腦ga

請問話天文台累死女工係有腦定無腦?是理智嗎?

男爵府

daijuju 發表於 21-10-12 07:42
今次件事好多人係理性提出問題希望政府改善,不是為反而反。內地政府不斷為民生改善政策,有冇做嘢大家有 ...

你係理性的,唔係我認為既刁民,起碼你有理有據,而唔係個啲鬧天文台累死女工既盲反人士

男爵府

虎到金來勳章

提下大家,微博有種輿論,次次有咩討論,就會有班人走出黎話佢哋唔愛國,唔應該批評。點解要同愛國拉上關係 ...
同意你的想法,對於吾識政治的我,今時今日睇媒體消息都要好小心,因為實在有太多誤導的言論!

男爵府

我反而覺得連藍人都不停怨天怨地怨政府,先係真正分裂人民

超級版主

超級版主

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

珍珠宮

好媽媽勳章

zayma 發表於 21-10-11 23:57
我只係覺得藍人成日鬧黃屍點點點,但自己又做埋一份,鬧政府既言論同黃屍有過之而無不及
...

你都九唔搭八,鬧黃屍係因為佢哋無人性,放火、破壞、犯法咩都做齊,又黑心,下下叫人全家c,禍必及妻兒先開心,唔係閙佢哋鬧政府呀!

好心唔好又扮藍係度搞分化啦,點解黃人係要做埋呢啲無聊小動作?你哋可唔可以唔好再咁低b?

男爵府

bbmami22 發表於 21-10-12 08:12
同意你的想法,對於吾識政治的我,今時今日睇媒體消息都要好小心,因為實在有太多誤導的言論!
...

我反而覺得好似屈小姐個啲為鬧而鬧既文章真係好影響人心,我介紹睇巴士的報,佢唔會為鬧而鬧,增添人仇政府情緒,提出問題後會有好多意見俾番政府。呢啲先係有質素的藍文章。不過一提屈小姐,相信又好多人會維護佢。

水晶宮

daijuju 發表於 21-10-12 07:47
原來可以唔達標都發?因為之前又話要達標先發。咁希望佢以後提早發啦!因為咁先有「預警」作用囉!咁有改 ...

所以咪話"龍門任佢搬"feel 一時一樣,前幾日新聞天文台話唔達標唔發,但呢則新聞天文台又話唔達標都發得,好亂。。。

首頁
34567...9

尾頁

跳至