自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

水晶宮

linglingcat1012 發表於 22-2-2 14:42
有人開始做緊司法覆核, 大陸都冇呢d規矩, 香港政府就跟外國, 應跟唔跟...
...

咪係,跟埋咩法國全世界爆得最勁的,之前韓國都有人司法覆核話唔俾入超市,政府輸左,呢度jm 覺得冇人權唔係一回事因為佢哋打咗針

圍爐取暖    發表於 22-2-5 02:49

大宅

she007 發表於 22-2-2 14:46
咪係,跟埋咩法國全世界爆得最勁的,之前韓國都有人司法覆核話唔俾入超市,政府輸左,呢度jm 覺得冇人權唔 ...

我個人覺得打針係入侵性, 唔同安心出行, 安心就一定要跟, 打疫苗如果出現咗大嘅副作用, 最後都係自己同家人承受, 就算醫生話係可以打, 你有起事上嚟, 唔通佢會負責?死咗都唔係大問題, 唔生唔死先大問題, 要連累家人要照顧自己...所以, 打疫苗係好個人, 我都係拖到依家先走去打一針, 打前做足準備功夫, 希望唔好出副作用..打完又要排毒..所以, 有人司法覆核我個人贊成!

男爵府

ckl38 發表於 22-2-2 12:27
打完針之後個幾月都係咁,
之後慢慢回落,
現在離打第二針後約三個多四個月,

請問你打完第一針血壓有無升高?我打咗第一針第三日血壓升高到160,入咗急症住一晚 ,我日常血壓都喺100左右

男爵府

linglingcat1012 發表於 22-2-2 14:55
我個人覺得打針係入侵性, 唔同安心出行, 安心就一定要跟, 打疫苗如果出現咗大嘅副作用, 最後都係自己同家 ...

請指教準備功夫同點排毒?

大宅

gl 發表於 22-2-2 14:58
請指教準備功夫同點排毒?

我呢d都係一種自然療法方法, 網上外國都有資料..我自己平時已食定維生素c d3..另應要加鋅..但我冇買, 所以冇得食, 另再做一個叫原始點按推痛塞位, 等痛點流通返, 內外熱源,如唔通, 血液唔暢流就會有問題, 平時好似好地地, 當有起事上嚟就麻煩, 仲有打疫苗, 我指滅活, 打前務必不能有感冒, 少少都唔得, 因為身体免疫系統已同感冒菌打仗, 你再打針疫苗, 免疫系統同時要加大倍力量去打仗, 如果你本來身体係弱弱地咁就有機會問題...

子爵府

gl 發表於 22-2-2 14:57
請問你打完第一針血壓有無升高?我打咗第一針第三日血壓升高到160,入咗急症住一晚 ,我日常血 ...

我之前都是一個月左右量一次血壓,
一直都是正常偏低.
維持在上壓10x, 唔會超過110, 下壓 6x-7x之間
打針前後都沒量過血壓.
我有糖尿病, 食藥後受控,
空腹5.x-6.x, 餐2就6.x-8.x
血糖就每星期驗一次, 到現在都是差不多.

是有一日餐後飲茶, 拎茶杯都手震,
一量之下, 上壓升到198,
咪即刻落樓睇醫生.....

子爵府

gl 發表於 22-2-2 14:57
請問你打完第一針血壓有無升高?我打咗第一針第三日血壓升高到160,入咗急症住一晚 ,我日常血 ...

請問您現在回復之前嗎? 需時幾耐?

子爵府

seasonsYK 發表於 22-2-1 19:07
有可能是他們腸胃本身就弱,或者胃膜受過傷,或者腸胃功能失調,針里面的病毒或者化學野令到再次失調,或 ...

其實我真係好唔明啲人,你自己一家人冇嘢係因為你哋冇嘢,人哋話有嘢就係有嘢,人人體質唔同,點解成日都要懷疑人哋
我明你樓主,因為我屋企人身體不嬲都好差,我哋真係食多幾隻橙身體都會有事(太濕)又係講出嚟都無人信嗰隻
所以,我真係希望其他人唔好成日質疑人哋點解唔去打針

男爵府

ckl38 發表於 22-2-2 15:25
請問您現在回復之前嗎? 需時幾耐?

你好!我住院時醫生無比藥我食,住院當日晚上血壓就下降到11*, 出院後我睇中醫排毒,我1月中才打第一針,現在基本平穩了,但有時早上會13*,晚上多數11*,我沒有三高,你是打第二針才血壓高?第一針有無不適?

男爵府

linglingcat1012 發表於 22-2-2 15:10
我呢d都係一種自然療法方法, 網上外國都有資料..我自己平時已食定維生素c d3..另應要加鋅..但我冇買, 所以 ...

多謝!長知識了

大宅

cupid0627 發表於 22-2-2 15:35

其實我真係好唔明啲人,你自己一家人冇嘢係因為你哋冇嘢, ...

冇錯, 認同!橙其實唔係好野..食得多會起痰..依家d橙同以前幾十年前唔同..應該話好多水果已同以前唔同..少食為妙

子爵府

gl 發表於 22-2-2 15:36

你好!我住院時醫生無比藥我食,住院當日晚上血壓就下降到11*, 出 ...

我打完第一針無不適, 打完第二針就血壓高,
問過醫生, 話應該不關打針事,
現在維持在130左右,
醫生話係正常偏高, 唔使食藥.
之前就食左一星期降血壓藥.

侯爵府

有人打完疫苗食返甲狀線藥(甲高番), 已停了幾年藥。

大宅

好媽媽勳章

linglingcat1012 發表於 22-2-2 14:55
我個人覺得打針係入侵性, 唔同安心出行, 安心就一定要跟, 打疫苗如果出現咗大嘅副作用, 最後都係自己同家 ...

認同你

侯爵府

回覆 maywong288 的帖子

打流感針定疫苗?

男爵府

Lavender22 發表於 22-2-2 14:03
回覆 singwin 的帖子

確實令人擔憂,醫院應該又話不關打針事?

可能本身心臟係有問題,如果無打針可以玩多幾年都唔定

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

突然咁多新國民

opclk99    發表於 22-2-2 16:41

男爵府

she007 發表於 22-2-2 14:38
其實我唔明,要打第三針係咪因為第一,二效力已消失?

你應該問要打第五針係咪因爲第一、二、三、四針效力已消失

大宅

linglingcat1012 發表於 22-2-2 15:48
冇錯, 認同!橙其實唔係好野..食得多會起痰..依家d橙同以前幾十年前唔同..應該話好多水果已同以前唔同..少 ...

中醫角度,水果寒涼破氣傷脾胃,寒會令氣滯血凝,身體需要很多能量去化解水果的寒濕,現代人身體很多問題例如腸胃弱,氣血不足,子宮寒涼, 久咳不愈等等, 就是由於大量吃水果造成。

想要改變體質,必須要戒水果,否則吃多少中藥也是功效不強。扶陽派的中醫,即扶植陽氣,提升氣血,固本培元,扶正袪邪的思路,會給醫囑要求戒吃水果, 或者少吃水果。

現在,也有一種果糖的角度,說果水果的糖份是多餘的,會直入肝臟成為脂肪肝。

大宅

我自己一向是不認同打疫苗的,以毒治毒,為了防病毒先將病毒打進體內,為了防老虎,先將你放進狼群。難道我們打進了病毒,或者複製病毒的途徑,下次不不會怕病毒了嗎?

而且日常病毒進入途徑是口鼻,如果是口鼻, 肺及胃都有很多機制防外來入侵,例如咳痰, 痾嘔, 但是打進血管, 真的是易入難出。
中國幾千年來對付瘟疫, 有防疫中藥, 理氣排痰去濕排毒,令身體變得溫暖乾燥通爽,病毒不易生存。治療也是類似原理,化痰去濕排毒,身體的痰及黏液排走了,依附在上面的病毒也會隨著離開。痰這些垃汲排走了, 大便通了, 咳痰, 呼吸不暢,睏, 無力等等問題也會隨著解決。 如果是殺毒的話,病毒就在體內,殺了病毒, 人也沒有了半條命。

自武漢爆疫以來, 中國一直都是以中藥治療為主, 隔離區, 無症狀者, 醫護都有防疫中藥提供。當地政府也有提供該地區的防疫中藥方給居民。 清肺排毒湯成本一劑100元人民幣,九成以上有效。

http://www.ce.cn/xwzx/gnsz/gdxw/202004/17/t20200417_34715731.shtml 专家:清肺排毒汤一疗程只需100元左右 治愈出院率达99.28%

首頁
34567...11

尾頁

跳至