自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

當時會好傷心,大個諗番又冇乜野

大宅

Ritzmary 發表於 22-5-23 14:17
你講你自己? 快啲去治療不要放棄

我曾經係咁
個人一直都好負能量
直到服用專注力藥之後先稍為改善

遇到好多露宿者,部分都係自細受欺凌,搞到精神出問題,無能力工作而露宿
亦遇過被欺凌既個案,長大後出現精神分裂而傷害他人

水晶宮

yiuki 發表於 22-5-23 07:31
我會惡返佢 不再唔出聲 唉⋯不過已是多年前的事

me 2

子爵府

我小時候,爸媽要返工,將我交俾伯父伯娘湊我,她們家還有我的堂姐,我是被欺凌的對象,不只堂姐欺凌我,伯娘也在精神上欺凌我。我每天只能坐在一個座位上,不准在屋裏行走。我睡午覺試過瀨尿,伯娘打我,罰我瞓地下。堂家姐收起我的拖鞋,讓我找不到。我功課做得靚,老師給我蓋印,堂家姐會用原子筆畫花我的功課,讓我給媽媽和老師責備。媽媽知道他們一家欺凌我,但無奈因為要靠他們照顧我,被迫要唖忍,這樣的日子過了幾年。
這樣童年的日子, 令我造成了極大心理創傷。當我結婚生仔之後,因為兒子要比工人湊,我長期懷疑工人唔知會點樣對我個仔,嚴重到要去看心理醫生。

poodlema    發表於 22-5-24 10:27

子爵府

ill 發表於 22-5-23 15:07
我小時候,爸媽要返工,將我交俾伯父伯娘湊我,她們家還有我的堂姐,我是被欺凌的對象,不只堂姐欺凌我,伯 ...

我的媽媽十分內疚,因為想不到童年的回憶會是令我精神創傷一世,幸好我看心理醫生得到醫治。
其實回想起來,根本冇人會幫到我,因為欺凌我的就是大人。
現在跟這一家親戚,表面上下客氣沒什麼的。其實我心裏面想着,現在我家境很好,有一個很幸福的家,他們家境不好,有自己他們家庭的問題,我就認為是對他們的報應。

子爵府

ill 發表於 22-5-23 15:10
我的媽媽十分內疚,因為想不到童年的回憶會是令我精神創傷一世,幸好我看心理醫生得到醫治。
其實回想起來 ...

其實還有很多他們精神上欺凌我的,不過我都唔想多講。現在講起,我也會流淚,這個心理創傷,其實一世都唔會磨滅,只是現在懂得適當的時候放下。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

蠢係原罪 發表於 22-5-23 14:50
我曾經係咁
個人一直都好負能量
直到服用專注力藥之後先稍為改善

很多人小時候也會遇到欺凌,其實最大嘅敵人就係你自己, 一直將自己處於負面/受害/受委屈裡邊,你怪得邊個呀? 雖然只是在網上跟你遇上,但我亦估到你是一個 負面又可消極的人,有受傷害,受騙,受欺凌,受愚弄的話題,你總是第一個衝出來對號入座。這是你的性格,害死你自己的正是你自己。不想再回覆你啦

大宅

Ritzmary 發表於 22-5-23 15:18
很多人小時候也會遇到欺凌,其實最大嘅敵人就係你自己, 一直將自己處於負面/受害/受委屈裡邊,你怪得邊 ...

吓?
我唔係要對號入座
我之前提過,我見過精神科醫生,服用藥物之後有明顯改善
但唔係每個人都咁好彩
總有人因被欺凌,因當時得不到父母援助,以致長年住院

子爵府

annakit 發表於 22-5-23 14:15
放下, 活得比佢好

多謝你

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

蠢係原罪 發表於 22-5-23 15:41
吓?
我唔係要對號入座
我之前提過,我見過精神科醫生,服用藥物之後有明顯改善

得喇,得喇,睇精神科係無敵噶

大宅

siu-miu 發表於 22-5-23 13:13
我明白呀,所以如果這情況,大人長輩要介入了⋯⋯針唔拮到肉唔知痛,比人狂蝦好慘
...

可惜唔係每位家長都肯支援
以致日後情緒甚至精神出問題
如果可以憑自己力量就可放下
咁仲駛要精神科醫生
我都唔想每月花近九千蚊
我唔係想表達我自己點慘
我只想表達總有比我更慘既人又得唔到支援
唔知係咪表達得唔好,反而被人誤會

子爵府

Ritzmary 發表於 22-5-23 15:18
很多人小時候也會遇到欺凌,其實最大嘅敵人就係你自己, 一直將自己處於負面/受害/受委屈裡邊,你怪得邊 ...

一個長期受欺凌既人,容易造成心靈扭曲
憑自己力量走出來既人少至有少
多數都係‘’表面上走出來‘’
當發生某件事就會爆發

大宅

回想小時的都不是什麼大事. 如果當時有人幫或妥協, 成為他們一份子. 可能現在的我已是另一個我.

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

selinako^^ 發表於 22-5-23 09:08
小學因為我阿媽貪方便. 張我同阿妹D頭髮剪到好似男仔頭咁, 同班冇人同我玩, 但隔離班就有朋友同我玩, 但 ...

講起剪男仔頭,
我又係小學時俾父母剪咗好短嘅男仔頭,
係短到搭車會俾其他媽媽叫我做哥哥
呀媽只會諗到方便打理,
問題係佢都冇乜「打理」過我,
就算我個髮型點樣都唔會麻煩到佢囉!
雖然冇同學笑我排擠我,
但已令到自我形象好低,
覺得自己好樣衰!
所以而家我生咗兩個女,
一定每日都幫佢地梳頭紮辮,
仲買好多頭飾同裙仔,
打扮得佢地整潔可愛,
至少令佢地唔會因外表而自卑

侯爵府

蠢係原罪 發表於 22-5-23 07:58
可惜唔係每位家長都肯支援
以致日後情緒甚至精神出問題
如果可以憑自己力量就可放下

所以我都想表達出家長角色都好重要!好多人由於「自己處理到、自己小朋友強大、甚至是帶頭欺凌的」,往往覺得「江湖事江湖了」,應該由小朋友自由發揮⋯⋯
我想講唔係個個人都可以咁強勢的,咁唯有家長出手,唔通等情緒爆煲先處理咩,有時可能太遲啦
唔洗理無賴強辭奪理,針唔拮到肉唔知痛,根本欺凌本身就係唔岩既事嚟

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

babyhoi 發表於 22-5-23 16:32
講起剪男仔頭,
我又係小學時俾父母剪咗好短嘅男仔頭,
係短到搭車會俾其他媽媽叫我做哥哥

小5 二家姐同阿媽講: 女仔應該留長頭髮, 咁先可以留到掂到膊頭
但原班同學已慣性排擠, 所以謝師宴我都冇去
基本上小學同隔離班玩, 自己班係冇朋友..但又好得意佢地又同我寫紀念冊
萬里長城長又長, 不及我們友誼長..... 宜家諗返, 我地有過友誼咩?

子爵府

Gud567567 發表於 22-5-23 16:14
回想小時的都不是什麼大事. 如果當時有人幫或妥協, 成為他們一份子. 可能現在的我已是另一個我. ...

請問你小時候受欺凌嗎?
往日既傷痛可能否放下?

大宅

回覆樓主:

應該唔算欺凌,小學男同學係曳d鍾意整古人,諗返得啖笑,唔會耿耿於懷!

伯爵府

會,我都非常想有人幫我

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

siu-miu 發表於 22-5-23 13:43
第二題係你現在已經長大成人了,有機會搭時光機返去找小時候的自己,你會唔會幫?點幫?
...

幼稚園時試過俾男同學將頭撼埋牆,可能佢以為係玩,但啲無情力真係好痛。又係幼稚園,試過俾女同學係咁篤塊面,一路罵我「死八婆,扮菠蘿」但係無冤無仇。佢係生得靚個啲細路,我細時生得唔靚,可能因為咁,無啦啦成為欺凌對象。因為佢啲指甲篤落我塊面度,篤到有指甲痕,結焦,屋企人問我塊面做咩事,我話自己整親。

如果我返返去小時候,返學當日,我會係校門口提醒幼稚園嘅自己,著咩色衫、有咩特徵嘅同學,唔好同佢玩,唔好行咁埋,因為佢地會整到你好痛。

如果最後不幸發生咗,我會代小時候嘅自己同屋企人、老師講,佢唔係自己整親,指出係邊位同學,叫老師特別留意

首頁

尾頁

跳至