自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

bu-b 發表於 22-5-29 11:46
公平d講,如果髮型師見到咁細嘅小朋友(得兩歲幾),理應未剪前就開一開個電剪睇佢咩反應先,如果一開佢已 ...

本身樓主講野已經唔公道, 又話惡夢開始, 又話髮型師攞個風筒嚟嚇佢個仔, 真係唔知講咩好, 難得你咁為佢辯護, 港媽真係唔係浪得虛名

男爵府

Jandr 發表於 22-5-29 09:16
我仔細時先帶佢企髮型屋門口,睇住其他小朋友剪,佢睇到剪頭髮係咩回事。
我就睇下邊個師傅較有耐性,同阿 ...

完全正確,我都一定會咁做。想當年帶小朋友去洗牙,一個星期前已經開始灌輸睇牙醫的概念俾佢,亦提早放定一件禮物係牙醫度,話牙醫送俾佢。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

自己剪啦!個仔喊你又可以即刻比糖佢食比玩具佢玩
我都唔明 既然你覺得有問題 點解唔走?
等佢係度喊 你又覺得係師傅問題,剪唔剪真係咁重要?
26 個月 即係 2歲多dd.. 再過多幾個月就幼稚園, how come ? 唔知以為佢得2個月

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

小肥兔 發表於 22-5-29 12:17
本身樓主講野已經唔公道, 又話惡夢開始, 又話髮型師攞個風筒嚟嚇佢個仔, 真係唔知講咩好, 難得你咁為 ...

我成件事咁睇,又無著眼佢用咩詞,我只係諗,如果我帶住小朋友去,我自己會點做,咁就唔會出現樓主嘅情況了

珍珠宮

js829 發表於 22-5-29 11:31
其實咁細個唔應該用電剷, 十個有八個都驚, 通常髪型師會先問下, 大部分用較剪。 好明顯呢個少經驗少耐性。 ...

莫講小朋友,我4x歲剪咁多年頭髮,髮型師用鏟嘅次數肯定唔過五次,我跟緊個髮型師1x年佢從未用過鏟

搵專做小童剪髮嘅salon,俾貴啲價錢就expect佢會細心啲,唔會用鏟速剪,我只可以講樓主遇到個無咩耐性嘅髮型師

子爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

328Daddy 發表於 22-5-29 01:27
話說我小朋友26個月大,有一日去東港城Mini G Salon諗住試下比個小朋友剪頭髮,因為佢有小朋友座位,當然理 ...

2歲啫,自己搞點咪得羅,我仔由細到大都係我搞掂,仔仔仲話好靚

珍珠宮

話說我小朋友26個月大,有一日去東港城Mini G Salon諗住試下比個小朋友剪頭髮,因為佢有小朋友座位,當然理 ...

個仔系你嘅,你對咗26個月都平伏唔到佢。

但你指意個見咗無1個鐘嘅髮型師可以搞掂

有時我覺得小朋友未ready去做個件事,你都無辦法。要試多幾次lol。

你而家開晒名開晒鋪,人哋心諗:你唔好再有下次嚟搵我剪tin。

水晶宮

回覆樓主:

26個月去salon?
有腦都唔會去

侯爵府

回覆樓主:

佢用鉸剪仲危險,小朋友郁嚟郁去,剪到佢耳仔,髮型師我覺得冇問題算係咁

大宅

受保護動物

珍珠宮

你自己的責任,如果你仔似你咁,佢應該有多幾年喊,因為有你呵佢,覺得全世界對你個仔沒愛心所以喊
係時候要改變下

伯爵府

係你個仔問題多啲,下次趁你個仔瞓左先去剪,包滿意

珍珠宮

Lilyforest 發表於 22-5-29 07:08
呢2日啲投訴或者膠post全部都係民房出,唔通覺得bk好悶想攪攪氣氛?
...

呢排大量膠post

水晶宮

Mooskha 發表於 22-5-29 12:21
完全正確,我都一定會咁做。想當年帶小朋友去洗牙,一個星期前已經開始灌輸睇牙醫的概念俾佢,亦提早放定 ...

我都係
除咗早一個星期灌輸之外,嗰日我仲同佢一齊入去,我洗牙先,比佢見到唔恐怖媽咪唔痛唔驚。之後到佢洗時都好順利

伯爵府

唔係話舖頭無問題,但係你哋坐低前有無同店員溝通你個仔係會驚到咁?人哋未必係爸爸,係爸爸都未必識tum小朋友。可能人哋平時去開嘅小朋友唔會咁樣驚法,佢哋未接觸過,唔識處理都可以理解。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

鏟係最快最安全啦,咁細會 旭嚟旭去,唔通你想用 較剪,仲危險呀
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

水晶宮

newcook 發表於 22-5-29 02:11
其實我見好多都唔做5歲以下生意,就係怕有呢種情況。

怕個家長麻煩多过怕咗個細路

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實咁細個父母自己幫佢剪啦,出去剪真係揾黎搞。

子爵府

可能樓主仔仔有anxiety, 焦慮症,對圍邊既聲音/環境特別敏感,所以先咁容易受驚和爆喊。

小朋友已經26月大,好快就上nursery, 勸樓主快啲處理咗小朋友嘅問題先,如果唔係開學仲大鑊,日日爆喊,喊到嘔,到時樓主仲心痛。

首頁
34567...11

尾頁

跳至