夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果以前做空姐時係靠老公同工人run頭家,一向好好地嘅話(至少你老公覺得係),你就真係唔應該有太多意見,應該只係配合幫手。
雖然你有幾百萬,但現實係你老公都係一個養緊四個(唔計你),而你只係自己養自己,亦冇攞你嗰幾百萬出嚟實現佢嘅願望,咁點解你覺得佢而家冇咗你大鑊d呢? !現實係佢同你離婚分你一半身家都冇蝕底。
講白啲就係你老公覺得你而家喺屋企有啲多餘,但又製造煩惱。出去做嘢唔係為咗份人工,只係你唔出去做嘢嘅話,你點樣比機會你日日離開屋企咁多個鐘? !
就係因為你以前做開空姐,你老公都唔習慣同你朝見口晚見面,依家冇距離冇晒包容所以咁多磨擦。

男爵府

crystalina 發表於 22-6-15 10:10
回覆 秋天與楓葉 的帖子

我知好多ftm係可以一打二,所以有時我都覺得自己做ftm唔夠叻!但係我自問已經好盡 ...

你老公應該係覺得你喺屋企幫唔到手,做唔到佢同工人負責嘅工作,所以唔尊重你。就算你去返工,佢對你嘅態度都係一樣,因為佢覺得自己都要返工,但都可以負責小朋友功課同活動等等,而你就做唔到幫唔到佢。

你有提到你喺屋企只需要負責陪細仔玩,其實仲有無其他野要做?例如可唔可以負責大仔功課?

我好明白你,因為我同你嘅情況有啲相似。你話你老公講嗰句「你咪出街囉工人搞得掂」,我老公都講過但仲離譜。有次我同佢講要出去一兩個鐘,佢就話你出去成日都無問題,跟著仲加多句你日日出去都得。我聽到真係好唔開心,就答返佢:我以後都唔返嚟都得添。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

crystalina 發表於 22-6-16 14:32
回覆 matcha-moo 的帖子
工人駁我咀佢係唔會理,佢只會覺得係我問題,係我唔識handle 個工人
咁平心而論, 佢有冇話錯你先。
5計特殊情況, 你老公指定用佢, 工人一定夾到你老公先令到佢肯用。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

hha 發表於 22-6-16 17:51
如果以前做空姐時係靠老公同工人run頭家,一向好好地嘅話(至少你老公覺得係),你就真係唔應該有太多意見, ...

你講得好有道理
同意樓主老公可能唔習慣樓主日日喺屋企
有啲人就算愛一個人,都需要距離感

你去返工唔係為賺錢,係賺尊嚴

大宅

咁其實有冇平心靜氣傾吓,究竟點做先唔使做佢口中嘅垃圾,可唔可以唔好用啲咁傷害人的用詞?廢物?垃圾?普通朋友都唔會咁啦⋯⋯如果佢唔講,或者跟本就係睇你唔順眼咁就無計,在另一個方向找回自己的人生!起碼無咁傷心!

男爵府

littlefunpig 發表於 22-6-15 14:07
響你老公角度睇, 有工人睇住D仔
其實你角色變左可有可無
多數請工人都係雙職家庭

其實如果屋企經濟環境可以,好多FTM都會請工人做家務,自己可以照顧小朋友功課陪玩等等。但樓主個情況係老公返工之餘仲要做埋一般FTM應該負責嘅野,所以唔尊重樓主。

capricornbb    發表於 22-6-18 15:13

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 matcha-moo 的帖子

我老公自己生意,所以長期係屋企!大仔功課我大部份跟到,係有時仔扭計要訓午覺,夜晚先做就變咗爸爸同佢做!溫習主要都係爸爸,因為大仔下午最多只肯完成功課,下午又有興趣班上!放學回來佢又要睇陣電視

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 crystalina 的帖子

各司其職就唔會有問題:

教育、搵錢:老公。扮靚、康樂、買餸(設計菜單):你。
清潔、煮飯、洗衫、熨衫:工人。

就算你係FTM都應該繼續用工人,唔好咁蠢。

你唔鍾意現在呢個工人,可以搵到新工人再炒。
你無plan就話炒工人,你老公才ban你。
計哂數,有人選,一擊即殺。

別墅

crystalina 發表於 22-6-14 08:54
婚姻八年,有兩個小朋友呢兩年我冇做嘢。老公負責養家!
佢好錫小朋友,會幫小朋友報興趣班揀學校
晚上會同 ...

正常做得空姐俾人感覺就笑容多禮貌要到位,感覺你先生同你都幾兩極,有時唔係時間既問題,性格思想觀點各不同,大家都有自己既想法,永遠都唔會一致,或者其中一方退一步,或者兩方都需要學識包容同埋尊重,只不過過程都十分艱辛同漫長,仲有痛苦。反而會唔會搵下一個大家都可以感覺舒服d既相處方式,或者你留意下你老公係未有咩影響佢,問多d佢既野先會知道係咩原因,有時男人太多野唔問就唔會講,唔使甘兩看相厭,當為咗小朋友努力下,而唔係即刻跳到最極目的。
只不過你老公態度又真係幾難頂

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 soso1227 的帖子

唔係,未有疫情前,我選咗d工人問佢呢幾個好唔好,都係想揀啱先炒!我老公勁大反應,話唔會換,小朋友咁鍾意佢!我換係我自私,唔為小朋友!而家疫情佢話更加唔會換,我同佢為此吵到幾乎離婚佢都話唔換!
我老公個家姐話佢一向對員工非常好,從來唔炒!佢家姐以前幫我老公手,炒左個員工,老公第二日請番!
你講嘅分工大致都係我而家咁

我老公話所有工人態度都係一樣,有問題係僱主唔識管理

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 crystalina 的帖子

係咪你老公覺得工人做得好好,但個工人唔尊重你,所以你想炒佢?如果一向由你老公出糧俾工人,可以叫你老公俾錢你,以後由你出糧俾工人,要工人在你面前簽收,做返老闆款。

好多工人在男主人面前扮野,所以你老公覺得佢好。唔使勞氣,俾多條橋你。如果現在係工人買餸和家庭物品,和老公講,以後由你買,你想親身去睇下有乜靚才買。

初期你唔需要改變菜單,煮返平時嗰D,以免工人玩野話你買嘅唔識煮。慢慢再點工人煮其他款式,令佢知現在係由你話事。

重點係錢銀以後唔經工人手,佢就冇得打斧頭,又冇得蛇出街。之後,信箱鎖匙、門匙都用藉口收返。例如話你套匙唔見左,叫佢俾你,你同老公講,有人開門,暫時唔需要再配鎖匙俾工人,遲D先算。

咁遲D你想工人續約佢都未必肯。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

係,佢唔尊重我!有時覺得自己係屋企好卑微!受老公氣,受埋工人氣
冇用的,咩方法老公都覺得係我針對工人
有一次工人不斷駁咀,我鬧番個工人,老公竟然講both shut up.
我好傷心!點解佢唔係叫工人收聲
個工人本身今個月完約唔肯續約,係我老公氹佢留低,最後工人肯續約
個工人知道我老公乜都撐佢,所以我好難改變一d既有方式,例如佢一向買餸唔洗單
我老公仲話我幼稚,叫我諗下自己有嘅嘢就唔會計較幾句駁咀
駁嘴咪由佢,最後佢都做,做嘅都係佢咁咪算囉!
我老公嘅mindset係好與眾不同

大宅

認識瑞士牛牛第一回

餸就一向我設計嘅,有時都係我買餸嘅, 出糧比我出我老公話多餘,所以唔會改變到d乜

大宅

認識瑞士牛牛第一回

錢一向放銀包任工人拎,

大宅

crystalina 發表於 22-6-17 23:56
餸就一向我設計嘅,有時都係我買餸嘅, 出糧比我出我老公話多餘,所以唔會改變到d乜 ...

1.感覺樓主老公係把口好毒但行為上係好老公。女人要人哄其實男人都鐘意人哄,如果樓主唔介意放低少少身段,講說話有時投其所好,可能情況就好好多。
其實照顧小朋友生活好多嘢都無話只有一個方法,例如你說夜晚瞓覺長袖短袖,而我自己小朋友就係穿短袖然後等小朋友瞓著一小時後我再幫佢再加件長袖,無所謂啦
2.工人姐姐幾大年紀? 會唔會同阿sir有瞹眛?。。。但係而家呢個時勢轉工人好難。。。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

恕我直言,我有個朋友高學歷,高薪厚職,樣貌身材好,本身家境條件也不差,曾做過空姐,婚後ftm, 佢嫁咗之後跟老公去外國定居,1湊2,屋大,全部家務小朋友教育煮食一手包辦,性格慳儉環保,老公放低cash/credit card/paycard,都小心格價唔會亂洗錢,老公工作亦需要周圍飛,但間中會幫吓手,佢初期都唔慣也同我呻&湊到差不多抑鬱,不過好快已overcome無諗過需要離婚

咁你覺得相比之下,你老公會唔會覺得你......... nobody,

香港女人,好多做ftm/+工人,老公多數唔駛再煩惱小朋友家事

wm+工人,老公都少理家事

甚至superwoman type 嘅 wm無工人,有D廢老公只顧自己唔理家事小朋友

兩公婆都願合力顧小朋友的,除了本身性格也愛家,學歷不差,家庭教育期望高(但以上男性顧的比例依然較少,名校生要顧多D,都係最多30%願意跟進子女成績成長,女性相比要做嘅更多,男士只需專注搵錢)

而家你C6係superman做埋湊仔公+工作,真係只需工人唔需要你都得(如果影響到屋企運作/相反意見更加ignore,佢都話無時間兼顧你感受)

當然你C6性格明顯都有問題,佢自我中心,只睇到自己付出(其實佢都睇到工人嘅付出)&不尊重你,你都可以反駁佢&不尊重佢,但開心咩?

你認為你唔係小女人,咁你不如掉轉返角色,叫C6唔好工作做FTD(可能工作搵錢有壓力) 你負責養家+湊細路家事

水晶宮

佢願意咁做,除咗當初因為愛,更重要係一份責任心

佢有壓力,表現燥狂,佢本身係咪原生家庭有問題?還是源自你倆之間嘅問題?

水晶宮

crystalina 發表於 22-6-17 19:35
回覆 soso1227 的帖子

唔係,未有疫情前,我選咗d工人問佢呢幾個好唔好,都係想揀啱先炒!我老公勁大反應 ...

我buy你C6喎!工人錫小朋友,又幫到手,點解要駛多餘錢炒?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

crystalina 發表於 22-6-17 23:57
錢一向放銀包任工人拎,

要管好個工人,就要改變。
你寧願離婚都唔爭取由你出糧?
任工人在銀包攞錢,任工人自出自入,
個工人才會冇大冇細,
之前做得唔好可以改。

大宅

soso1227 發表於 22-6-18 15:13
要管好個工人,就要改變。
你寧願離婚都唔爭取由你出糧?
任工人在銀包攞錢,任工人自出自入,

無論佢改變屋企對工人嘅任何習慣都只會比老公視作小動作,可能會激嬲老公,最後工人地位仲鞏固。
其實佢老公就係十分大男人,而佢能力又確實大男人得起,樓主自認能力有限就應該做小女人。
樓主諗離婚,不如諗吓點樣去做個可以體貼老公又溫柔嘅老婆,令老公錫自己多啲,家中地位先可以改變。
三歲細路都識跟風向,要工人乖乖聽你話首先唔係同佢硬碰,而係攪掂話事嗰個。因為你依家一定係處於下風,工人識得向樓主老公扮嘢亦都好正常,呢個都只係佢生存之道。

首頁

尾頁

跳至