自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

細個學琴時,儲左好耐錢加埋屋企人資助,買左部平價鋼琴,跟左我好多年,近年送左俾人。前年心思思想彈返琴,怕保養、又怕屋企隔音唔好,聽左2位教音樂既朋友報告後,我去左啲大行試數碼鋼琴,其實依家啲數碼鋼琴真係唔差,可能比我當日部鋼琴既音質、手感更好。結果,我試曬大行有既牌子後,買左部roland,坦白講我有啲彈琴既朋友好睇唔起我買數碼鋼琴,話音質、手感唔好,彈壞手勢之類。事實,佢哋根本未接觸過數碼鋼琴,根本唔了解現今科技進步,數碼鋼琴可以去到有幾好。建議你同小朋友一齊去試下,比較下三千蚊既數碼鋼同三千蚊既二手鋼琴,你自然會有答案。

大宅

polliebb 發表於 22-7-2 23:27
我仔5月嘅時候考5級,係用屋企部座地數碼琴錄影,成績唔錯,初時有諗過租琴室錄,但老師覺得佢用屋企個琴 ...

咁其實即係用數碼鋼琴都可以?因為我個鋼琴老師話係唔可以用數碼鋼琴錄影?…

珍珠宮

虎到金來勳章

Jmachi 發表於 22-7-3 14:46
咁其實即係用數碼鋼琴都可以?因為我個鋼琴老師話係唔可以用數碼鋼琴錄影?…
...

其實我已經講左我係用數碼琴錄,交左,出埋結果添,你唔信可以聽番你個老師講囉

珍珠宮

回覆樓主:

買2手的吧

男爵府

...

ABRSM 官網有寫可以用數碼琴錄
attach1/tmp/phpvCAnNm

珍珠宮

虎到金來勳章

...

ABRSM網頁都有寫: You can use an upright, grand or digital piano. A digital piano should have a clearly recognisable piano tone (a single piano ‘voice’ should be used throughout), a touch-sensitive keyboard with full-size weighted keys, and an action, compass and facilities that match those of a conventional acoustic piano, including pedals where needed for the chosen repertoire.

侯爵府

糯米米糍 發表於 22-7-2 09:01
Roland 或 Korg都可以,兩者琴鍵觸感都較重,當然畢竟係入門型號,音色上電子感較重,回彈力同真琴有一定距 ...

同意 我都學左好耐 連有我對仔女 都用佢 不錯

大宅

polliebb 發表於 22-7-3 14:55
其實我已經講左我係用數碼琴錄,交左,出埋結果添,你唔信可以聽番你個老師講囉
...

我唔係唔信你呀,我係想同個老師講返.. 咁就方便好多.

大宅

lflxl 發表於 22-7-3 15:01
ABRSM 官網有寫可以用數碼琴錄

Many thanks (emoji)

大宅

polliebb 發表於 22-7-3 15:03
ABRSM網頁都有寫: You can use an upright, grand or digital piano. A digital piano should have a cle ...

Thanks thanks

男爵府

colour2016 發表於 22-7-2 02:35
諗住買部$3000樓下的數碼鋼琴慳位可以放在書枱上,睇緊以下三款,大家可俾d意見,邊款好嗎?小朋友剛學左琴 ...

61鍵係電子琴,88鍵先係數碼鋼琴,兩者係有分別。如果你想讓子女學鋼琴,作為基本上手或日後操練,咁就一定係買 88 鍵數碼鋼琴。

建議唔好貪平及買雜牌,CASIO 都係非常麻麻,最好買 YAMAHA 及 ROLAND,預算最少四至五仟起,手感力度係極有差別,會影響彈琴興趣。

大宅

竇漪房 發表於 22-7-2 18:06
通利之前可以响佢度買數碼琴,兩年內可等價响佢度trade in買真鋼

我朋友教廿年琴都話買數碼好,唔會嘈到人 ...

我朋友學到演奏級,佢屋企都係用數碼鋼琴,原因就係唔想嘈到人,佢話通常都係10點後先有時間有心情練,最鍾意夜欄人靜瞓唔著嗰時練會專心啲高成效啲,所以每次換琴都係換部再靚啲嘅數碼琴

伯爵府

katie816 發表於 22-7-2 10:06
我買左Roland數碼琴,琴鍵比較重,較貼近似鋼琴,小朋友照學到(初至中級), 邊個唔知鋼琴好!?有時係地方所限 ...

咪係囉,你估數碼鋼琴平呀?我都估唔到個仔有興趣彈落去,我同佢換部再靚啲嘅數碼鋼琴,買時要幾萬銀,足足要供三年呀!

仲有,仔又要返全日又要返補習,好多時可以夜晚戴headphone 練,唔會嘈住人。呢個都係我決定買數碼琴嘅原因。

初初老師都唔鍾意,但我話無位無辦法,佢依家都開始接受,我換琴時仲想叫我讓俾另一個學生添呀!

katie816    發表於 22-7-3 20:48
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

大宅

qpalzm 發表於 22-7-2 09:09
平平地Casio都係唔錯選擇, 最好買埋個架, 放係枱高度未必啱。

自己用緊Yamaha p125, $4000幾都唔錯。 ...

今日去Tom Lee 睇你呢部yamaha, 手感又真的不錯咁,仲可以有三年保養
。$4380
如果買 roland fp18, 應該得水貨,要在細舖買,間舖保養一年。$3299

想問你小朋友學左琴幾耐你買呢部琴俾佢?

子爵府

colour2016 發表於 22-7-3 23:22
今日去Tom Lee 睇你呢部yamaha, 手感又真的不錯咁,仲可以有三年保養
。$4380
如果買 roland fp18, 應該得 ...

你講Yamaha p125?我覺得通利呢個價抵買呀(重有可U架加$300), 水貨都要$4100加1年唔知咩保養。

屋企不嬲都有個10年有多的yamaha電子鋼琴, 係壞左先換。

大宅

qpalzm 發表於 22-7-4 11:24
你講Yamaha p125?我覺得通利呢個價抵買呀(重有可U架加$300), 水貨都要$4100加1年唔知咩保養。

屋企不嬲 ...

你小朋友學左十多年琴了?咁而家幾多級?

複式洋房

回覆 katie816 的帖子

想問下你買roland電子琴買邊款 ?我睇緊最平既go piano同fp18,價錢都好抵,但我亦諗緊係咪要買架 放上飯檯好似高左d

複式洋房

回覆 colour2016 的帖子

樓主最終買左邊款呀?我睇fp18其他店有$3000,唔知個架要買幾錢 仲有要配headphone

大宅

我女開頭用數碼鋼(最平淘寶貨<$1000),一星期去琴行練習半小時先再上堂學琴,到考左三級才換真鋼琴~
我覺得數碼琴開頭用冇問題呀,始終唔肯定堅持到唔到~

複式洋房

糯米米糍 發表於 22-7-2 09:01
Roland 或 Korg都可以,兩者琴鍵觸感都較重,當然畢竟係入門型號,音色上電子感較重,回彈力同真琴有一定距 ...

我都想將屋企部真直身琴轉 坐地數碼琴 ,因為無乜位剩,請問Roland 定Yamaha 好?有無型號推介? budget within $10K...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊