自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

lojo11 發表於 22-8-22 11:40
呢個無辦法,任何一間大學都會睇成績收生,不論學術定其他方面(運動/音樂)…..
...

全世界教育

大宅

我淨係想小朋友係讀書返學開心,測考時盡責溫書就可以了

大宅

kpc2015 發表於 22-8-22 11:38
香港教育真失敗, 成績唔係睇學到幾多, 而係要TOP幾? 即係全部識哂99.9分都唔算好!因為好多同學高分過你. 反 ...

香港教育唔失敗!失敗係家長心態,同埋香港產業唔多!讀完都要去其他地方發展!

男爵府

lojo11 發表於 22-8-21 22:35
我會咁分, 以全級排名睇 (不論中, 小學, banding), 你地呢?

Top 20% 好

名小-top 50%

子爵府

chitchit0520 發表於 22-8-22 12:04
我都要求孩子溫習,但唔會作操練,估題呢啲,我希望佢係勤力,而唔希望佢走精面,响不影響升中升大學既關 ...

同埋最緊要搵到佢自己想努力,肯努力的方向,父母迫讀書迫操練,迫得到個人在迫唔到個心在。
我地唔target 神科,寶科,只望工學院,理學院,但求中文唔斷腳就得,心理上已輕鬆很多。

大宅

brother4 發表於 22-8-22 09:11
明白天下家長想孩子成績好但盡咗力可,真人真事,朋友孩子名小,全级頭三,有次考全级10内,就空中飛人, ...

我有時諗,有些家長目標set得咁高,佢自己又係咪做到呢?唔好講以前點點點,我都幾肯定現在課程比起我們小時候難好多,現在小朋友有冇時間放空?見小朋友得閑d,又話浪費時間,又比多d野佢做。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

ren 發表於 22-8-22 12:44
同埋最緊要搵到佢自己想努力,肯努力的方向,父母迫讀書迫操練,迫得到個人在迫唔到個心在。
我地唔target ...

中學好難迫,要靠佢地去推動自己做得更好!

子爵府

lojo11 發表於 22-8-22 12:56
中學好難迫,要靠佢地去推動自己做得更好!

係好難迫架,迫到佢睇一本書都唔等於佢記到一頁內容。
而且佢已知“沒有最好,只有更好”,既然“最好”沒終點,為何要不停追不停趕?有時問到我都答唔通。。。現只求佢“搏盡無悔”

翡翠宮

ren 發表於 22-8-22 13:09
係好難迫架,迫到佢睇一本書都唔等於佢記到一頁內容。
而且佢已知“沒有最好,只有更好”,既然“最好”沒 ...

睇邊一年,如果要準備DSE,我會叫佢盡力!當然提佢身心健康都好重要,唔可以只集中讀書

男爵府

brother4 發表於 22-8-22 09:11
明白天下家長想孩子成績好但盡咗力可,真人真事,朋友孩子名小,全级頭三,有次考全级10内,就空中飛人, ...

由其是考完之後, 收到成績後家長真係唔好好惡甘鬧小朋友。
考之前我好惡, 但考完之後我就好溫柔, 佢考得唔好, 只好安慰佢, 因為佢都唔開心

水晶宮

QNDEC 發表於 22-8-22 13:31
由其是考完之後, 收到成績後家長真係唔好好惡甘鬧小朋友。
考之前我好惡, 但考完之後我就好溫柔, 佢考得唔 ...

伯爵府

但今年有個問題,全級本來有200人,但走下走下得番百零人,本來嘅top10%已經不能同日而語。

翡翠宮

唉瘋 發表於 22-8-22 13:41
但今年有個問題,全級本來有200人,但走下走下得番百零人,本來嘅top10%已經不能同日而語。 ...

所以今年入大學係易左,某啲科要求無咁高!人少左,但要keep住10%,都唔易!

珍珠宮

lojo11 發表於 22-8-21 22:35
我會咁分, 以全級排名睇 (不論中, 小學, banding), 你地呢?

Top 20% 好

我會睇佢份卷錯左啲咩,粗心大意既錯,十題以上我覺得差,幾題我就OK,我覺得佢考得好唔好,多數用呢樣嚟評價,因為大意既錯係佢唔小心,但其實應該識晒。
至於佢有幾多唔識,我只會當成一個提醒,知道佢有咩地方基礎學得未夠好,未夠融會貫通,之後幫佢補返就OK。
簡單講我唔會以分數或班/級排名嚟評價佢既考試成績。
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

翡翠宮

小寶貝兒 發表於 22-8-22 14:05
我會睇佢份卷錯左啲咩,粗心大意既錯,十題以上我覺得差,幾題我就OK,我覺得佢考得好唔好,多數用呢樣嚟 ...

我會用成績去評論佢屬於好定要再加強,但同時亦都係講佢對考試或讀書嘅態度好定需要改善!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Bloomberg 發表於 22-8-21 22:59
要睇咩學校啦~
有啲學術水平高嘅學校,一半學生都屬band 1。有啲程度非常差嘅學校,只有全級頭3名屬band 1 ...

子爵府

lojo11 發表於 22-8-22 13:12
睇邊一年,如果要準備DSE,我會叫佢盡力!當然提佢身心健康都好重要,唔可以只集中讀書
...

係啊,dse要無悔,高中就要搏盡。
當然健康一定凌駕成績之上。

大宅

回覆樓主:

Dse直入到大學為之好 之前果d校內成績就晒氣
又dse入唔到都大把位接駁番去大學 所以都無話好唔好 係有無心同勤唔勤力 態度決定一切

禁止訪問

伯爵府

brother4 發表於 22-8-22 08:54
孩子升班可,不要像自己常常留班。。。其實排名重要?小朋友健康才重要是否?
...

升小、呈分、選科、考公開試。
每一環都係一個遊戲,當父母了解咗每個遊戲嘅玩法,細路就自然讀得較輕鬆。

首頁

尾頁

跳至