自由講場

跳至

首頁
34567...23

尾頁

珍珠宮

一於報國安啦, 呢啲人唔見棺材唔流眼淚

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

我都好鄙視呢d人,自己犯法仲要覺得自己好威咁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

在公眾地方須佩戴口罩

《預防及控制疾病(佩戴口罩)規例》(第599I章)有何規定?
第599I章賦權醫務衞生局局長,為預防、抵禦、阻延或以其他方式控制指明疾病的個案或傳播,藉於憲報刊登的公告,規定在指明期間内,除了第599F章所規管的表列處所另有指示,任何人在登上公共交通工具時,或在身處公共交通工具上時;或在進入或身處港鐵已付車費區域時;或進入或身處指明公眾地方或第599F章所規管的表列處所時,須一直佩戴口罩。市民如身處《郊野公園條例》(第208章)第2條所界定的郊野公園及特別地區內的戶外公眾地方可以不佩戴口罩。

措施於何時生效?
規例自2020年7月15日起實施,經修訂後於2020年7月23日生效的第599I章維持不變,生效期延長至2022年8月24日。

如何定義公眾地方?
公眾地方指當其時公眾人士或部分公眾人士可以或獲准在繳費或不繳費下進入的任何地方。如私人物業(例如商鋪)在某些時候容許公眾人士進入,該私人物業就會符合公眾地方的定義,規例中有關佩戴口罩的規定在該等時候亦會適用。

何謂佩戴口罩?
根據《規例》,佩戴口罩是指口罩以覆蓋其口和鼻,並使口罩貼着其鼻、下頦和臉頰。

口罩定義為何?
口罩定義包括可作以下用途而設計或製造的覆蓋物品:(a)以覆蓋口和鼻的方式佩戴及(b)以保護佩戴者免受感染或空氣污染。

公爵府

Vin仔媽 發表於 22-8-26 12:12
見過有d街市唔掃都入得

我前日去某餐廳買外賣,我同老公企門口等,估唔到咁短時間都俾我見到有個女人唔掃安心直接入去,仲要咁岩冇職員見到,我臨走前同個經理講左,唔知個經理有冇跟進,我覺得依家少左突擊檢查,所以食市都鬆懈左

珍珠宮

JackJoe 發表於 22-8-26 13:12
呢D人咪自私囉!只係諗自己,咁唔鍾意戴口罩,咪移民去啲唔駛戴口罩嘅地方囉。住喺度又唔守法,咁辛苦仲乜 ...

bk來來去去咪果幾個,見到熟晒,一味反疫苗反大陸防疫...咁唔鐘意咪離開香港囉,大陸人哋點防疫關佢哋屁事咩!佢哋一唱一和唱衰大陸

水晶宮

hellomiki 發表於 22-8-26 13:04
原來那個shexxx自己開嘅貼,佢自己都咁講

做咗衰嘢就自然會驚啦,好人好姐行得正企得正駛咩擔心啫

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

whyyou 發表於 22-8-26 13:13
一於報國安啦, 呢啲人唔見棺材唔流眼淚

唔駛報國安,報以下相關授權人士就可以

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/599i-authority.html

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/public-transport-faq.html

水晶宮

Anpanmama 發表於 22-8-26 12:03
嗰啲大模廝樣唔戴口罩嘅,精神有問題白咭人仕居多!

仲有老一輩大叔....

侯爵府

JackJoe 發表於 22-8-26 13:12
呢D人咪自私囉!只係諗自己,咁唔鍾意戴口罩,咪移民去啲唔駛戴口罩嘅地方囉。住喺度又唔守法,咁辛苦仲乜 ...

我問過佢哋啦,話點解佢要走,但又日日放負能量,睇佢哋都自知出去撈唔掂,移民去海地都要識法文

水晶宮

貓咪達人 發表於 22-8-26 13:15
我前日去某餐廳買外賣,我同老公企門口等,估唔到咁短時間都俾我見到有個女人唔掃安心直接入去,仲要咁岩 ...

其實突擊檢查係最有力

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

無話可說 發表於 22-8-26 12:46
好難禁喎,佢無叫人一齊唔戴口罩,佢自己唔戴啫!其實我都好少戴,係坐車同入室內地方迫住戴,我怕罰錢焗戴 ...
你錯喇!口罩先係最重要,防疫第一條線呀!

Prosperous    發表於 22-8-26 15:00

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

平面口罩係差d 貼面真係好辛苦
立體3d口罩 其實 帶左 同冇帶 感覺都係差小小, 如果覺得焗可以帶果d....何必與民為敵呢

我姑9都係 早2日 車佢去做核酸, 佢上車除口罩 落車口罩放係架車度, 冇帶口罩返屋企

侯爵府

依啲人喺街俾人歧視而不自知,仲覺得自己好醒,不知所謂

侯爵府

selinako^^ 發表於 22-8-26 13:21
平面口罩係差d 貼面真係好辛苦
立體3d口罩 其實 帶左 同冇帶 感覺都係差小小, 如果覺得焗可以帶果d....何 ...

係呀,我夏天一定要帶長條型3D口罩

selinako^^    發表於 22-8-26 13:39

象牙宮

clarawuwu 發表於 22-8-26 13:21
你錯喇!口罩先係最重要,防疫第一條線呀!

咁唔通屋企都戴口罩生活,渠都話會傳播喎 打針,增加個人抵抗力更加重要!

珍珠宮

畀面勳章

無話可說 發表於 22-8-26 12:49
我落街未行到車站真係唔戴口罩喎,咁好多精神病人了

現實戴唔戴真係你自己才知, 經常口一套做一套

之前講到加大拿唔承認科興搞到你無得探親, 好似好慘咁, 到加大拿承認科興你又話唔探住, 實在去加拿大探親未?

正話仲衰, 話要放棄老人家, 老人家是你能放棄咩? 你以為自己係神?

成日講埋衰衰格格

珍珠宮

有時睇內容唔睇名已經知係邊個留言,佢係其中一個。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

hellomiki 發表於 22-8-26 12:54
已有個同佢同類嘅人走左入嚟喇
見到啦!又係成日話唔帶口罩,又話無用吖嘛。

公爵府

無話可說 發表於 22-8-26 12:49
我落街未行到車站真係唔戴口罩喎,咁好多精神病人了

嘩, 你行到車站前, 都一直只得你一人?

伯爵府

衰到咁

首頁
34567...23

尾頁

跳至