自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

mommyli 發表於 22-12-13 11:37
死咗又另計喎。法例上如果結咗婚,一方過身,身家真係去另一半度先。如果無小朋友跟住先可以分俾女家家人 ...
留意返,係未婚夫,未結的

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mariefish 發表於 22-12-13 11:39
謀老爺啲錢比首期仲好意思理直氣壯講出嚟
依度都大把 62 99 俾苜期,個女要求層樓有名
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

esmehouse 發表於 22-12-13 11:25
太多心機女 + 港女

唔知係咪香港地細,啲人好強調有樓先嫁好現實,外國真係比較少呢啲情況,我仔話唔排除將來娶個鬼妹仔㗎

男爵府

esmehouse 發表於 22-12-13 11:27
生 3 個唔做嘢,懶到出汁,啲仔女超級冇禮貌,曳到癲,書又讀得唔好,只係識得打同鬧
...

只可以講,老人家話娶到好新抱,三代好兒孫。
如果3個湊得好,唔會俾人講有問題。

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 22-12-13 11:38
響BK呢度都見到啦,有啲家長教個女咩都等男仔比,好似老馮同佢拍拖就已經全部旨意男仔,自己乜都唔想付出 ...

因為阿媽係人版,揾到老襯賣單,當然教個女有樣學樣,但現實梗係想個女嫁個有錢,唔想個女要捱。
但要睇個男仔有冇錢、能力先得架
周街男人好有錢咩

侯爵府

咪唔好轉囉。
女仔大肚到時唔通唔結咩,就算諗住做單親佢自己選擇。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 22-12-13 11:44
唔知係咪香港地細,啲人好強調有樓先嫁好現實,外國真係比較少呢啲情況,我仔話唔排除將來娶個鬼妹仔㗎 :j ...
我仔話希機會唔娶呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

esmehouse 發表於 22-12-13 11:43

如果係老人家主動提出嘅心意,我覺得係無問題,但如果千方百計去達到目的嗰種,就係機心了

珍珠宮

回覆樓主:

凡事都唔可以去得咁盡lo~
衰D講,人地唔轉名你係咪就唔嫁??如果人地講句,大把女人識生BB啦~唔要你啦~咁你帶住個肚,自己洩底左先la~

大宅

真係咁架咩,要爭氣靠自己上車啦

翡翠宮

畀面勳章

esmehouse 發表於 22-12-13 11:43

咁講真,俾首期又唔係全數,之後仲要女方幫手供樓,要求有名好正路。除非講明,婚後男方自己供樓,另加家用,女方要求有名就唔合理。如果男方供樓,女方出家用,咪又係搵老婆笨。
我女好細個,我已經同佢講,千奇不能供一層沒有自己名的樓。
日日是好日

寶石宮

mother904 發表於 22-12-13 12:40
咁講真,俾首期又唔係全數,之後仲要女方幫手供樓,要求有名好正路。除非講明,婚後男方自己供樓,另加家 ...
但現今有幾多女仔肯幫手供樓

翡翠宮

畀面勳章

esmehouse 發表於 22-12-13 12:43
但現今有幾多女仔肯幫手供樓

其實我唔知你指既現今女仔係邊啲,我識既年青夫婦,幾乎全部都係公一份婆一份,一齊供樓維持家庭。

如果老公冇能力又要做ftm的,男方都有責任,一開始不應盲目答應沒能力承擔的責任
日日是好日

伯爵府

esmehouse 發表於 22-12-13 11:41
依啲咪係抵死囉,咁貪做咩

其實個女仔都幾無辜。單親家庭媽媽一手養大,又唔可以反呀媽。唔知佢呀媽有無後悔咁大貪,害咗個女一世。依家想抱孫已經無可能了。

伯爵府

Bambi 發表於 22-12-13 11:42
留意返,係未婚夫,未結的

哇,咁又大貪啲喎。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mother904 發表於 22-12-13 12:40
咁講真,俾首期又唔係全數,之後仲要女方幫手供樓,要求有名好正路。除非講明,婚後男方自己供樓,另加家 ...

香港法律對雙方婚後財產有保障,無名,離婚唔一定分唔到。

水晶宮

mother904 發表於 22-12-13 12:47
其實我唔知你指既現今女仔係邊啲,我識既年青夫婦,幾乎全部都係公一份婆一份,一齊供樓維持家庭。

如果 ...

無答應過,不過老婆唔肯返工呢?

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 22-12-13 11:13
所以我都奉勸身邊單身嘅朋友,由其有少少身家嘅男性朋友,要諗清楚先好結婚,睇清楚啲女仔係咪衹識同你共 ...

雖然阿仔身無長物,我都有提佢,結婚影響大半生生活(唔止金錢),要非常謹慎。唔同拍拖,開心就得。我唔知佢吸收到幾多。
個肚女方無責任嘅咩?男女責任平等,我唔明點解可以用嚟要脅。

珍珠宮

2023年兔年勳章

esmehouse 發表於 22-12-12 22:24
娶咗依啲女仔真係死得,有左要男朋友老豆轉層樓個名才肯結婚,我估現實都有唔少呢啲女仔 ...

同感!

珍珠宮

2023年兔年勳章

thankyou201020 發表於 22-12-12 22:43
大把,你睇BK都知。什麼父母有什麼仔女。

同意!

首頁

尾頁

跳至