自由講場

跳至

首頁
34567...28

尾頁

象牙宮

makm 發表於 23-2-3 20:25
第3集預告見有律師陪老人家去警署,我估係根據細仔條pk之前曾喺警署畀過口供,話幫阿媽保管住銀行D錢,咁律仲 ...
尋日無睇,亞婆有資產可以申請綜緩?
會唔會去轉走比細仔想申請多d緩助?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wlea 發表於 23-2-3 20:04
細仔提出開戶

講到個仔咁本事, 應該唔等錢洗 唔會謀怇d錢啦...冇諗過 原來係一個局
細仔冇人性到一個點, 真係枉為人

子爵府

mercurycc 發表於 23-2-3 20:45
...

大仔好似話阿媽冇申請綜緩,屋租都要交4000幾蚊

男爵府

是是但但 發表於 23-2-3 20:36
根本係啦,話細仔冇俾錢佢,好多時係大仔俾錢佢。咁正常,驚自己第日有事,係都同大仔聯名啦,做乜同細仔 ...

好明顯係偏心,我婆婆及父母一樣偏心,大把人係咁,不過大仔都唔話得,佢都話唔係唔比你攞,但唔好攞盡,連基本生活都維持唔到

Bella23    發表於 23-2-3 20:57

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

naicha 發表於 23-2-3 20:05
應該搵ICAC查老人院, 有咩理由咁折墮夾硬話個阿婆神智不清留住佢唔俾佢走

老人院完全冇衡量過婆婆狀況, 淨係聽細仔講乜就做乜
支持 警察+icac 開 file 查下係唔係有利益輸送

伯爵府

Tobbyy 發表於 23-2-3 20:44
聽大仔說話似係, 阿婆都話一路係大仔照顧佢,細仔無探佢亦冇畀家用,但佢會自己去探細仔, 又同細仔開聯名 ...

頭先大仔嗰句,我係石頭爆出嚟㗎嘛, 都睇得出佢係好心淡, 難得佢仲係有情有義
呢單嘢 如果唔係大仔報東張, 啲錢真係會凍過水

翡翠宮

makm 發表於 23-2-3 20:25
第3集預告見有律師陪老人家去警署,我估係根據細仔條pk之前曾喺警署畀過口供,話幫阿媽保管住銀行D錢,咁律仲 ...

我求先同c6講, 如果我係警局..會即時叫佢: 保管麻! 我比一星期你全部拎返晒出黎 包括金器, 如果係保管, 應該隨時都可以攞到出黎, 我豪一個星期比你準備, 攞唔到 報警拉你

大宅

回覆樓主:

正人渣

男爵府

回覆 72leelily 的帖子

我都得個媽偏心細仔先大仔真喺唔話得!

翡翠宮

meowmeow34 發表於 23-2-3 20:33
正常大嫂一定會詐型, 不過可能因為見老人家淨返幾百蚊咁慘,道義上冇得反對大仔照顧自己阿媽
...

大仔呢d 咁man 阿媽搞成咁, 冇理由唔幫
更何況一份人工 2家人洗..婆婆話一個月要成皮野, 老婆唔詐型都好似唔正常
細佬攞晒d錢享福, 佢地2公婆挨生挨死 唔發癲就假, 大哥可能比老婆日哦夜哦 (估大家應該知大家住邊)

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

廢柴孖條 發表於 23-2-3 20:49
好明顯係偏心,我婆婆及父母一樣偏心,大把人係咁,不過大仔都唔話得,佢都話唔係唔比你攞,但唔好攞盡, ...

係囉,講緊佢拎走了七位數,有少少人性,都留返幾十萬俾個老人家啦!拎剩九百幾,係咪人呀?
Childhood is journey, not a race.

翡翠宮

littlefunpig 發表於 23-2-3 20:36
係人就俾返呀媽啦
自己都住大屋咪貪埋老人家果少少錢
靠啲錢做醫藥費架

係啦, 明知阿媽有病 等錢使 都要攞晒佢d 錢, 得叔9xx蚊比佢
都唔係人黎既

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

naicha 發表於 23-2-3 20:05
應該搵ICAC查老人院, 有咩理由咁折墮夾硬話個阿婆神智不清留住佢唔俾佢走

係啦,我覺得要開名邊間老人院。

翡翠宮

meowmeow34 發表於 23-2-3 20:38
最好細仔兩公婆第時老咗仲慘過佢阿媽 呢啲咁無良嘅嘢就算嗰個係街外人都落唔到手啦,何況嗰個仲 ...
起底又唔得, 犯法
雖然我都想8

翡翠宮

mercurycc 發表於 23-2-3 20:45
...

琴日婆婆話 細仔講 話唔知咩... 頭2年要錢 跟住就免費唔使錢..唔記得講乜
唔記得大約係咁

伯爵府

是是但但 發表於 23-2-3 21:04
係囉,講緊佢拎走了七位數,有少少人性,都留返幾十萬俾個老人家啦!拎剩九百幾,係咪人呀?
...

講真,啲錢都唔係自己嘅,一個仙都唔應該攞啦

珍珠宮

selinako^^ 發表於 23-2-3 21:04
係啦, 明知阿媽有病 等錢使 都要攞晒佢d 錢, 得叔9xx蚊比佢
都唔係人黎既
...

婆仔話細仔間屋按上按
成日覺得做初創好詭異
是否充大頭鬼得個殼
咁鬼急盡劏阿媽副身家似係周身債

伯爵府

selinako^^ 發表於 23-2-3 21:05
起底又唔得, 犯法
雖然我都想8

如果佢啲街坊唱返出嚟呢?最好唱到全港都知

翡翠宮

72leelily 發表於 23-2-3 21:09
婆仔話細仔間屋按上按
成日覺得做初創好詭異
是否充大頭鬼得個殼

我都咁諗, 充大頭鬼

佢細佬咁叻 又係公司老闆又話攞獎, 東張播d 相出黎 雖然打到朦晒, 如果你係當場...你估佢身邊既人知唔知佢係邊個?
又九龍乜屋苑 又初創有公司, 又攞獎..宜家上晒東張 真係乜面都冇晒

可能佢老婆接受唔到 乜都冇晒, 所以叫佢c6返屋企 叫99幫手

珍珠宮

畀面勳章

angiehouse 發表於 23-2-3 20:33
吾知情就吾洗趕人走,吾洗掟咪

唔會唔知啦,成個潑婦咁,惡到呢

首頁
34567...28

尾頁

跳至