自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

伯爵府

jk923 發表於 23-2-20 10:49
前幾日去過,好失望,無咩野賣,唔知係咪cut完個場未正式入返貨…

依家大陸好多人網購,超市都唔係好好生意。無咩唔洗去行哩D超市。

水晶宮

CCY22 發表於 23-2-20 09:58
回覆 薯圈 的帖子

哈哈,所以我掛上「勇」字獨闖一吓!

你都可以去小紅書和大眾點評睇,輸入關鍵字有很多資訊分享,附近有咩好食好玩乜都有

水晶宮

瀟灑兔兔 發表於 23-2-20 13:36
依家大陸好多人網購,超市都唔係好好生意。無咩唔洗去行哩D超市。

係,佢哋買餸都係網購,好多選擇又方便又抵,我深圳嘅親戚話多數網購買餸,唔洗自己去街市/超市買

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

十一哥 發表於 23-2-20 12:10
仲有無其他文件要帶? 係唔係福田對面是但一間銀行開就可以了?

唔好意思,我係5年前申請,怕我資料唔 update。我只係知道工商同中銀接受香港地址證明開戶,要身份證、回鄉證,實名認證咗嘅國內電話號碼、住址證明、同人民幣。最好喺口岸附近,因為唔係間間分行都熟悉香港人開戶。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 emilylam 的帖子

佢地網購真係好方便。我星期六上去...因為想買唔同舗頭既外賣回港﹐佢地一個美團APPS已經幫我搞掂晒﹐重可揀送去關口 OR 送去我晚飯既飯店收貨﹐方便到暈.....

goldpiglet    發表於 23-2-23 09:49

水晶宮

wendyaupooh 發表於 23-2-20 13:42

佢地網購真係好方便。我星期六上去...因為想買唔同舗頭既外賣回港﹐佢地一個美團APP ...

美團真係好方便

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

如果你係住北區嘅真係可以選擇香園圍口岸,因為真係好平,蓮塘一出轉左行1分鐘就有地鐵站
可以去百鴿籠站嘅布吉萬象匯呢部商場,嗰度個商場都幾大,有太二、八合里、喜茶、奈雪呢啲大路野,仲有間華潤萬家都幾大下

不過如果你住其他地區,我覺得去落馬洲過關會好啲,係福田搭兩個站去會展中心站,嗰度有兩個商場,又有條連接幾個站嘅地下街,亦都可以行去購物公園站嘅cocopark仲有崗夏站嘅卓悅中心,真係有排你行

仲有如果自己一個人去食嘢可以係條地下街望下有冇啱,我上星期都係自己一個去,自己食唔得多,所以係地下街搵咗間餐廳食就算,一碗粉十幾蚊真係抵食

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wendyaupooh 發表於 23-2-20 13:42

佢地網購真係好方便。我星期六上去...因為想買唔同舗頭既外賣回港﹐佢地一個美團APP ...

哇,好方便喎!但係晚飯地去點交收?食肆門口等?

大宅

pauline_c 發表於 23-2-20 09:52
我係生手,以前都唔多去深圳,睇返記錄,再上一次原來已經超過5年(唔計最近新年喺車站轉車路過),自己一 ...

我仲耐過你呀

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 YuYuMother 的帖子

係門口交收呀。佢到左會打比你出門口拎就得....

珍珠宮

回覆樓主:

我想問 有冇人整唔到支付寶實名認證?
影身份證.. 要好近先可以填滿個框…
但咁近又對唔到焦…
整極都唔得 可以點做?

伯爵府

emilylam 發表於 23-2-20 13:44
美團真係好方便

大陸真係好識做生意,方便之餘仲要好快手。

男爵府

想問其實深圳啲舖頭多數開幾點架?

子爵府

2024年龍年勳章

pauline_c 發表於 23-2-20 09:32
蓮塘口岸有無地鐵搭,我唔識。星期六走一轉深圳,覺得搭地鐵去到好多地方,一個人周圍走無問題。
地鐵可以 ...

請問如果要去卓越中心,應該要搭去邊個地鐵站?謝謝你先

男爵府

回覆樓主:

我尋日喺海岸城中銀分行想開戶,職員同我講,我個大陸電話號碼剛開左唔夠一年,就算幫我開左戶口,俾埋提款卡,我都唔可以操作到直接過錢去支付寶/微信,要過錢就要去分行辦理,我話其他中銀分行開戶可以喎?佢話唔得,所以冇開到。
有冇jm成功喺深圳中銀開到戶而又即刻做到過錢去微信錢包用呢?咁我去返果間分行攪好了,唔想白行一趟。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mami2000 發表於 23-2-20 14:40
我尋日喺海岸城中銀分行想開戶,職員同我講,我個大陸電話號碼剛開左唔夠一年,就算幫我開左戶口,俾埋提款 ...

咁經第二個朋友入錢又得唔得?
放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

maria2014 發表於 23-2-20 14:36
請問如果要去卓越中心,應該要搭去邊個地鐵站?謝謝你先

1號、10號線「崗厦」
2號線「市民中心」
4號線「會展中心」
11號線「崗厦北」

男爵府

mike89 發表於 23-2-20 10:46
我都打算自己上去行個圈
但係見到人話搞黑碼個位打蛇餅塞好耐
就驚驚地,怕預唔到時間接最細既 ...

我尋日12點落馬洲口岸過關,掃黑碼果度好快,有幾部機擺喺度俾人掃,反而夜晚7點幾返來,掃黑碼果度好混亂,我係打開左手機個黑碼,但係冇位俾我掃到,直行直過跟著去出境,其他人都係咁過,冇人捉。

男爵府

pauline_c 發表於 23-2-20 11:59
見福田高鐵站附近有分行

我尋日終於攪清楚,福田口岸站同福田站(高鐵站)係2個站黎,因為要喺福田站轉線,搵到我要問站務員,先攪清楚邊條線打邊條線。其他站個名就好清楚。

子爵府

2024年龍年勳章

kaiyui_BB 發表於 23-2-20 13:27
如果本身唔係綁開銀聯咭, 可以點做?

吾駛有無銀聯卡,只要有手機八達通錢包就得,系直接扣錢包錢,吾系扣戶口錢

首頁
34567...15

尾頁

跳至