自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

子爵府

obligation118 發表於 23-4-4 22:27
本人任普通文員,人工的確係低

父母朋友勸我上進,考多幾個資格,覺得大專學歷嘅人機會多。我自問唔係專業 ...

同你差唔多情況

我係醫院嘅文員,但唔係最低級嘅文員,醫院唔會比人炒啩
醫生護士當然高過我好多好多人工
但亦有一大班同我差唔多人工,或者低人工過我嘅人喺醫院工作
佢哋都係咁生活到,點解只叫我要上進?!

上進的人,護士就上進
其實佢哋嘅中學讀書成積唔太好(仲低分過我),有啲會考仲得幾分,但有咁高人工
我覺得是佢哋上進,識行條路

職位高啲,的確會受人尊重,有種高高在上嘅感覺
沒有錢,連選擇嘅權利也沒有

從別人眼中,我可能正常人
但自問自信心低,覺得自己表達能力很低,講嘢溝通都有問題

由細到大,明白人哋有錢可能日日食自助餐
咁我只可以間唔中食吓

子爵府

咪鬼理佢地啦人人價值觀唔同,自己高興咪得囉。有人睇錢天咁大,做野做到80歲,你得唔得?

禁止訪問

翡翠宮

annie133 發表於 23-4-4 22:39
少壯不努力,老大徒悲傷,先苦後甜
將來文員都好大機會被AI取代,父母當然擔心
不過如果有信心養到自己咪 ...

大宅

obligation118 發表於 23-4-4 23:02
我經歷咗一啲嘢,目前覺得健康最緊要

就算好上進,身兼數職,搵好多都好,犧牲咗休息同健康,到時要用更 ...

健康最緊要,我朋友好係多年經驗高級設計師,一個女仔同時跟幾個大project,壓力爆煲,以前晚晚放工打俾我呻辛苦,卒之早幾年患上cancer,之後經歷二年醫治,依家都要食住藥,她心態完全改變,依家只可做安穩唔駛點OT嘅工。她有能力有學歷有經驗,但無體力。
錢財身外物,進修與否自己決定,或者搵啲有興趣嘅當係學習。最緊要自己覺得開心舒服

大宅

人各有志,每個人際遇唔同,經濟上不用依賴人就得。

侯爵府

有個家人又係咁,我啲仔當年揀科,猛叫佢哋揀醫科,話人工高,前途好,我話人哋醫科要四十幾分先有機會入到,我個仔得廿幾分,點入呀!大仔嗰時係咁講,到細仔又係咁講!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

obligation118 發表於 23-4-5 00:15
其實又真係唔關佢事,最驚啲親朋戚友干涉人地事業前途、親情關係,佢地講完拍拍law柚走人,我就有排煩

依 ...

你同父母講「來說是非者,便是是非人,唔好聽佢講咁多,如果個啲工咁易考到牌,大把人做啦!又唔見佢仔女去學?講梗係易啦!佢想離間我地,搞是搞非,咪聽佢講咁多。同埋我有幾錢人工,亦唔需要同佢講啦!」佢識同你父母洗腦,你都可以。你可以比佢更強,因你同父母住 ,講多幾次,哦到佢地收聲為止。 (唔洗鬧交,不停哦返轉頭就可以了
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

obligation118 發表於 23-4-4 22:27

父母朋友勸我上進,考多幾個資格,覺得大專學歷嘅人機會多。我自問唔係專業 ...

每個人都有自己的選擇。不好理其他人點說,做自己合適的選擇便可以。

子爵府

回覆樓主:

答佢:哦!好呀,你等下 啦,好快有

男爵府

咁易讀咩,我想進修都難
無時間同讀唔掂

公爵府

我呢,一把年紀了,一直都唔上進嘅
一直都係做adm文員,人工唔會高得去邊
廿年來都係咁,算是出面人講嘅安於現狀
可能我父母都唔係讀書人
所以從來都冇話我冇要我上進些
人人追求嘅野唔同,你喜歡簡單平淡就唔駛太上心父母的要求!人生好短,最緊要開心健康
冇野比身心健康更緊要

侯爵府

我大仔喺外地生活,有份稅後兩、三萬港紙嘅工,大部分時間都可以work from home, 好悠閒,好多時週末放假,會揸車去鄰近國家一天或者兩天遊,成日share 啲風景食物相片比我睇,每次我都會覺得好開心,因我知道佢正在enjoy 自己所揀嘅生活,但C6每次就會背後狂鬧佢,話佢只顧吃喝玩樂,不求上進,又話如果留喺HK 一定大有作為,一定搵到份有前途嘅高薪工作,老實講,作為母親,高官厚祿,前途似錦對我嚟講一啲都唔重要,我但求佢哋健健康康,平平淡淡,開開心心咁過每一天已經好足夠!

珍珠宮

obligation118 發表於 23-4-4 23:05
我又唔介意人地人工高過我,有朋友公司大過我,人工高過我,專業過我,大家一樣相處得咁開心,佢又唔會睇 ...

你呢位朋友今日仲可以花時間俾你,過得3、5年就冇咁嘅時間,你原地踏步甚至向下走,朋友一直往上游,距離一定只可以越來越遠。慢慢你哋嘅生活節奏、見識經歷、社會地位都好難有共通。物以類聚、人以群分係不變嘅道理。
今天嘅安逸,明天嘅落魄。一生人流流長,先甜後苦還是先苦後甜係個人選擇,但年輕力壯時承擔苦頭係耐力相對高啲。
唔知你幾多歲,如果只係二十幾歲就想躺平,你家人擔心你係絕對可以理解。父母養育仔女唔係需要佢哋大富大貴,但起碼可以自給自足、自力更新,到父母要離開都可以安心。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

obligation118 發表於 23-4-4 23:41
之後啲專業資格用唔用得返?

我都試過讀一啲嘢,但未必用得返,純粹考嚟傍身,我覺得學得最快反而唔係上 ...

最後無考到專業資格,因為要再讀5年(total 7年),在讀第三年時有左,每日放工過海上堂,再夜麻麻過海返屋企,頂不順,最後quit 左,但叫做有多張certificate (完成頭兩年)

其實諗諗下我都幾捱得

公爵府

回覆樓主:

樓主

支持你
不是每個人都要去拼去搏
只要你自己知道自己想點
有努力工作回饋社會
好好生活就夠了

祝福

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

人各有志, 你政府公會跳point初初係會人工低啲要捱過呢段時間,將來會有福利,又唔怕去到中年會失業, 人生係自己嘅, 自己覺得滿足就好了
不過如果可以嘅話都希望你明白父母應該係擔心你, 身體有能力又親仲後生學多啲嘢冇壞架,學咗嘅嘢呢一刻冇用唔代表將來冇用, 知識永遠喺你腦袋入面,學到既一定有得著

伯爵府

我啱啱畢業都被屋企人話份工咁辛苦人工咁低,叫我搵份輕鬆啲
我家姐人工高,不知世界出面搵食艱難
我覺得人工高又好做可遇不可求
後生捱下係見識下呢個世界
後生時好好裝備自己,書到用時方恨少
讀咗唔會浪費
人到中年又有小朋友,好難咁捱
而家周圍都係大學生,大學畢業好基本,揀科自己有興趣讀
而家低級政府工都睇學歷,有學歷升得快d

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

安安份份做好自己就OK,冇需要理會人地既睇法。如果機會要黎,佢自己會出現,而到時你亦會ready既。唔洗擔心

大宅

其實樓主做政府文職, 已經贏咗好多人。

過多十年, 你既優勢就出現架啦。

你知唔知好多三十歲既人去考d 政府文職, 證明好多人用左十年時間都上唔到。

你已經比人早好多入職政府, 贏左年資。

如果樓主想上進d , 可以物色內部工作

首頁
34567...9

尾頁

跳至