自由講場

跳至

首頁
34567...20

尾頁

伯爵府

黃二少奶 發表於 23-5-16 13:19
我女又係嚴重哨牙,政府牙保叫我地自己出去搵私家,牙保醫生叫我早啲去做唔好等,朋友介紹一個專科醫生,我 ...

請問有資料嗎?
想找多個牙醫意見
多謝你

公爵府

ychan^ 發表於 23-5-16 13:10
我仔牙疏唔駛剝牙去箍牙,只系迫齊啲牙。現在還有隻牙擰轉180隔離有個窿位。但如果要植牙就要先搞惦隻擰轉 ...
請問,使唔使箍上下兩排?還是只箍缺牙果排?

象牙宮

jamhappybobo 發表於 23-5-16 11:59
伍富X真係-個庸醫,話說我個仔之前爆牙,係政府排咗好耐都未輪到佢,於是見網上有人介紹就去咗睇佢,睇完 ...

可去深圳看二。三位牙醫的做法。免費。
最后選,和自己想做。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

jamhappybobo 發表於 23-5-16 12:03
真係超級濺醫!一個健康嘅人,健康嘅四隻牙齒,就係因為佢一個咁嘅庸醫,結果冇咗,成世人啦,而家先10幾 ...

我個仔兩年前cool牙,都要剝四隻智慧牙及四隻臼齒

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

你當初打算去找私家醫生整牙,都預咗使一筆錢,但你等5年去睇政府,5年間預咗嗰筆錢點解唔去睇第二個醫生攞多個意見?如果自己咁堅定信晒個醫生,而佢又無禁止你去睇另一個醫生,點解要怨佢?一切都係自己選擇

樓主唔使咁激動,樓上都有好多經驗,矯齒要脫4隻牙好普遍

別墅

yuyueng 發表於 23-5-16 12:36
擴寬牙床起碼8歲前就要做,唔系邊夠時間呢,而箍牙亦大多數起12-13歲,我覺得15歲至箍有D遲。 ...

我個仔10歲就去睇唔富山,所以當時係唔遲㗎。只係比呢個庸醫害咗,而家先至遲咗。政府醫生話12歲前做擴闊牙床都有得救。

子爵府

我女當年係搵伍富山呀
當年阿女一年班 都幫我女搞呀
手細係好好

同埋如果大人脫4 隻牙 cool 牙好似都幾正常
我fd 都係脫4 隻先cool

別墅

loveclementine 發表於 23-5-16 13:35
你當初打算去找私家醫生整牙,都預咗使一筆錢,但你等5年去睇政府,5年間預咗嗰筆錢點解唔去睇第二個醫生 ...

我明大家嘅意思,大家嘅意思係話唔好盡信一個醫生,凡事去睇多幾個。但大家有冇諗過,下下睇醫生都要睇幾個,最後又點知信邊個啱呢。如果個醫生係一個好醫生,起碼可以比到中肯嘅意見。唔係下下要靠病人自己去搵多幾個醫生嚟睇。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實當時睇多個會好啲
而且唔同牙醫又會唔同睇法

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

無左4隻牙咁大件事咩?講到害死個仔咁嚴重?5年無睇過牙醫,唔洗洗牙咩?

別墅

tommyxsarah 發表於 23-5-16 13:37
我女當年係搵伍富山呀
當年阿女一年班 都幫我女搞呀
手細係好好

大人要剝四隻牙先cool到牙,因為大人已經冇得擴闊牙床啦。就好似我而家個仔咁,只有剝牙呢個方法。
而家係講返佢細個去睇五富山嘅時候,點解係佢仲有得擴闊牙床嘅時候,唔建議佢咁做?又或者轉介佢去其他醫生度做呢。

別墅

polliebb 發表於 23-5-16 13:39
無左4隻牙咁大件事咩?講到害死個仔咁嚴重?5年無睇過牙醫,唔洗洗牙咩?
...

有年年自己去私家洗牙㗎,但係普通牙醫係唔做箍牙的,只係話你啲牙要去睇專科喎。

別墅

jamhappybobo 發表於 23-5-16 13:40
有年年自己去私家洗牙㗎,但係普通牙醫係唔做箍牙的,只係話你啲牙要去睇專科喎。
...

我哋咪就係去咗睇專科矯形牙科五富山,俾佢害左囉。

男爵府

回覆 jamhappybobo 的帖子

JM, 唔好激氣,覺得個政府醫生唔一定中肯,我兩個女都有係私家箍牙,睇個幾個牙醫比較,全部都叫大女要剝四隻,冇一個提議過擴濶牙床,大女完成後都好滿意效果, 細女係十歲第一次睇,個個都話等二、三年出定D先箍。
睇番箍牙時要好小心清潔同cut 甜食、汽水,太細個冇咁好自理能力同未識得貪靚,可能未必自己比心機打理。

別墅

TMC3012 發表於 23-5-16 13:38
其實當時睇多個會好啲
而且唔同牙醫又會唔同睇法

係呀,經過呢個教訓,我而家梗係知啦。特別係唔好網上啲人話伍富山好,就盡信呢啲專科醫生。真係害人不淺

水晶宮

jamhappybobo 發表於 23-5-16 11:59
伍富X真係-個庸醫,話說我個仔之前爆牙,係政府排咗好耐都未輪到佢,於是見網上有人介紹就去咗睇佢,睇完 ...

COOL牙要脫牙都係好COMMON, 反而少聽擴闊牙床, 又唔可以話醫生害左你個仔既, 其實少4集牙真係咁大問題? 對生活有咩影響?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

rosenok 發表於 23-5-16 13:30
請問有資料嗎?
想找多個牙醫意見
多謝你

私訊你

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

jamhappybobo 發表於 23-5-16 13:36
我個仔10歲就去睇唔富山,所以當時係唔遲㗎。只係比呢個庸醫害咗,而家先至遲咗。政府醫生話12歲前做擴闊 ...

最多人讀中一時去箍牙,12歲邊仲可以擴闊到牙床。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實箍牙要剝牙好正常喎,我好多朋友都係咁剝

珍珠宮

虎到金來勳章

jamhappybobo 發表於 23-5-16 13:41
我哋咪就係去咗睇專科矯形牙科五富山,俾佢害左囉。

其實無左4隻牙點害左佢?有咩好嚴重後果?

首頁
34567...20

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊