自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

俾自己休息下,me time一下

男爵府

Giant 發表於 23-5-29 16:40
響家庭:角色就係工作,每日放工煮飯食飯洗碗,星期六做清潔,星期日就買定下星期晚餐嘅餸;響家中我絕少發 ...

我都係 反半日工 煮飯 同仔做功課溫書 不停咁
我等多二年 仔上中學 我希望有返自己時間

大宅

響家庭:角色就係工作,每日放工煮飯食飯洗碗,星期六做清潔,星期日就買定下星期晚餐嘅餸;響家中我絕少發 ...

我有段時間都係睇咩都好灰,睇完呀Bob依兩條片,對我好大幫助,我估應該都幫到你,十分正能量。

你花20分鐘睇吓改唔改變到你諗法。
上集
https://youtu.be/8yNCf6pcK8w
下集
https://youtu.be/jJzfCXtvbkY

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

返工又係做,放工有嘢做,你根本冇自己私人時間,咁樣有邊有時間去跟潮流或者跟風。家務可以同老公兩份做,或請工人,放工辛苦可以選擇買外賣,唔使每日都要煮。

大宅

回覆樓主:

樓主一定要搵到D嘢令自己開心,例如我係全職媽媽(我本身性格好outgoing ,唔鍾意束縛),我會好好利用小朋友返學時間做運動,煲劇,食好嘢,盡量利用少少時間滿足自己,享受me time 。就算搭車去接小朋友放學途中,我都會聽歌 enjoy 嗰短短10分鐘。

另外,我係一個超級討厭煮飯既人,但為咗小朋友健康,無可能日日食外賣,咁我會set 咗例如禮拜二,禮拜六我係一定唔煮既,比自己休息下。
至於同事方面,如果有興趣咪傾幾句囉,無興趣唔需要迫自己,返工唔係make frds .

大宅

樓主睇得出你係一個好有責任心既人,每天營營役役,為家庭努力,為家庭付出,你做得好好呀

但搞到自己太忙,可能連同家人溝通嘅時間都冇,而且盡心盡力為家庭,家人可能覺得已經係必然,沒有特別睇到你嘅付出,而且日日食你煮嘅嘢,可能都食到厭晒,邊食邊批評,不如每星期抽2-3天食外賣,或出街食,可能大家會多d話題,又會更珍惜你煮的住家餸,其間你又可以抖抖,多出嘅時間可以睇下片,睇下劇,輕松一下

男爵府

根叔今晚嗰集都唔煮飯啦,家務搵人分擔吓!

珍珠宮

回覆樓主:

你應該是一個好有責任心的人,好肯為他人著想而忽略了個人感受,試下重心放返自己身上,愛自己,學會自私

伯爵府

Giant 發表於 23-5-30 16:42
多謝妳。
因我本身冇朋友,家人亦唔會明白,只會覺得我製造麻煩,換來的就是責備;所以每次灰到頂唔順時就 ...

你有返工嘅話, 可以利用放工嘅時間自己製造me time, 唔使同佢講, 唔好一放工就掛住返屋企煮飯做家務!
你一定都係一個好盡責嘅人! 欣賞你!
我女細嘅時候我都係咁樣, 一放工就飛奔返屋企, 每日都要安排買好餸, 教工人或自己親力親為煮好餸比屋企人食, 但咁樣會令到自己好累, 好大壓力, 有時會好唔開心!
個人攰, 脾氣就會冇咁好, 你做咗好多嘢, 老公仔女都唔會欣賞, 反而係做多咗, 吃力不討好!
隨著年紀越嚟越大好多嘢會睇化咗而家我只會集中首要讓自己開心, 安排好多me time嘅時間比自己, 每樣嘢都唔好太緊張太著緊! 心情靚, 同人嘅關係自然會好!
我反而好鍾意向後生同事嘅身上學習新事物!

大宅

家人健康齊整,每天活在平实的生活裡,没有變化的生活才是最幸福的。

alau2021    發表於 23-10-13 20:48

別墅

有冇小朋友呀

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

工作係為咗搵錢唔係尋開心識朋友,你只需專心工作就可以,反而喺家庭上,我諗都係你自己爭取做晒所有家務,當你慣咗之後人哋就會覺得奉旨係你做家務,所以你自己都要抽身出嚟唔好成日屈喺屋企多啲出去活動,咁你個人先會開心

公爵府

2024年龍年勳章

多謝妳。
因我本身冇朋友,家人亦唔會明白,只會覺得我製造麻煩,換來的就是責備;所以每次灰到頂唔順時就 ...

明白,但好多時個圈子闊咗,將個重心唔好放咁多係屋企,會開心d,我都學習緊

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你有家庭, 但也有自己。比自己放假啦, 唔好咩責任都放晒上身喇。
見你回應話精神科好貴, 我建議你試下睇左街症, 講你既情況比醫生知, 等醫生比咩建議。
政府野都有限錢,別人幫唔到你, 你自己要幫自己呀

琥珀宮

做運動,揾興趣

子爵府

鐘點可行嗎?

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

多謝妳。

咁睇都大約知點解你活得唔開心,你委屈自己,換取別人舒服。你想開心就一係講出自己想法,要求佢包容,否則成世都係咁。 活得唔舒暢,真係好辛苦,唔係話要日日開心,但人要獎勵下自己,一星期一兩日,我覺得唔過份。想下自己想點生活,再同另一半傾,有自己合理堅持,錢賺左要用係自己身上,咁先有動力賺錢。加油,希望你搵到自己喜歡的人生。

瑪瑙宮

负负得正

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

工人姐姐都有假放
記住做到點好都有人說你不是
隨心而行
想煮就煮
吾煮食外賣
工人都有糧出
自己吾好好對自己
冇人對你好

侯爵府

DATE456 發表於 23-10-13 16:14
家人健康齊整,每天活在平实的生活裡,没有變化的生活才是最幸福的。

講得好好、
最近自己有唔舒服,爸爸又病入咗醫院,有段時間情況好差,真係好擔心,做乜都冇心機。其實幸福好簡單,自己及家人親人身體健康就係最幸福,樓主仍然有精神健康去工作做家務應該要感恩。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊