自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

讀書有天份 幫到好多,冇天份簡直拉牛上樹、對牛彈琴

公爵府

2024年龍年勳章

佢話冇溫,你又信

點都有睇下嘅

男爵府

goodbuyer80 發表於 23-6-4 14:40
考試成績好好,但自稱好少溫書,其實佢係咪扮的?背後花大量時間溫書?定真係冇乜點溫都拿到好成績?
...

我識人真係唔使点温都好成績,又冇補習!佢數學最叻,會自學,全級第一嗰隻!其他科目佢媽話都唔覺佢温,我又經常在佢家中作客真係唔覺佢温書,dse數5**,其他科有4-5不等!

大宅

maggie789 發表於 23-6-5 00:14
我識人真係唔使点温都好成績,又冇補習!佢數學最叻,會自學,全級第一嗰隻!其他科目佢媽話都唔覺佢温, ...

真係有呢種本身有天份嘅人,但係好多人唔信覺得人哋冇乜溫書係講大話

睇過一本醫生手記,佢自己本身從小讀書叻,讀醫時本本書成寸幾兩寸厚,又多考試,讀到焦頭爛額,但班上真係有個同房高材生,睇醫書好似睇小說咁,自己融會貫通,上堂已經可以同教授討論案例,真係天外有天,人外有人

當然尖子都好多種,亦有好多人係好勤力!最緊要做好自己,唔好同人比較

珍珠宮

2024年龍年勳章

Minniemouse:-P

伯爵府

cara.mak 發表於 23-6-4 14:54
一定有溫,唔會信無溫!

係呀。記得以前問成日考第一嗰位同學有冇溫書,佢只話考試前一日溫兩個鐘就算。點知有日上佢屋企,佢阿媽問佢:咦!你今日唔使溫書咩?
就知佢應該日日溫書

侯爵府

opclk99 發表於 23-6-4 14:50
比心機返工啦、岀貼猿。

其實都佩服佢諗到千幾條問題問

opclk99    發表於 23-6-5 05:04

子爵府

2024年龍年勳章

當然睇天份
Life must go on

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

goodbuyer80 發表於 23-6-4 14:40
考試成績好好,但自稱好少溫書,其實佢係咪扮的?背後花大量時間溫書?定真係冇乜點溫都拿到好成績?
...

講到尾DNA真係好有呢啲人。佢仲要話自己有 ADHD,細時叫父母帶自己去睇醫生,但父母見佢唔洗理都考第一,見老師,有話佢坐唔定,會忽然走去洗手間嗰款,但又因為佢考第一,就無理佢。佢話到大學畢業都無正式溫過書,都係玩,但唯一的確上堂會好想聽,所以有聽足,有交齊功課(因為可以好快完成,因為好容易喎)

唯一去到讀專科時,佢先知乜嘢叫讀書,讀得真係好辛苦,讀到喊同ADHD令佢專心唔到去讀。佢話由細到大唔明同學緊張啲乜,到佢讀專科時先明人哋

伯爵府

回覆樓主:

不過我覺得小朋友天生記性好,都要領悟力高先得,因為唔係個個老師都教得好。但如果佢遇到個好識教學的老師,加上自己天資,真係可以唔使温書都好高分。我有兩個懶惰的細路,一個天資聰敏和得到好老師教導,成績真係唔使點温都級一。但後來轉校後遇不上好老師,所以要戒懶,好在自己醒覺努力翻少少就成績保持得好好。
另一個就慘,其實佢領悟力唔差,但記性差又不自律,又遇不上令佢啟蒙的老師,就算威迫利誘地去幫佢温書,最終都係成績飄忽的中間位

公爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-6-4 23:19
我仔自己做 past paper .

thanks [/s

男爵府

睇上限,
如果係競賽(全國/全世界)之類,
勤力溫書的人無論點做都比唔上智商高果班。
如果係全班/全校一般考試的,
勤力的同天份高的成績唔會差太遠,
甚至勤力的仲高d。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

記性好就自然掂 細個都係臨考前一日溫背 通常拎高分同學問親我點溫 其實真係冇點溫 只係考前一日睇過範圍

珍珠宮

我大仔就係唔多使溫書嘅人

佢小學睇好多書,初小成績好一般
去到高小,啲卷越深,佢成績越好
因為睇太多書,中英文閱讀理解就算有啲字未見過,根本都估到篇嘢講乜
作文個啲亦都因為睇得書多,乜題目都作出水準
亦由於睇得書多,閱讀面廣,其他科目都無乜難度
所以佢從來考試係好穩定地考得好
佢唔係特別聰明,但肯睇肯諗
叻嘅人係永遠企高一級,你考一個範圍時,佢根本已經睇緊高一層次嘅嘢

珍珠宮

回覆樓主:

我仔次次默書5分鐘溫完
幾乎每次都100分
小一至小三考試唔洗點溫都級頭
到高小d野多咗先開始要温書

珍珠宮

絕對有咁嘅可能,我以前讀書都唔係死背爛背嗰隻,明白左個theory 就唔需要點讀都得。

珍珠宮

namnamnamlolo 發表於 23-6-5 06:34
我仔次次默書5分鐘溫完
幾乎每次都100分
小一至小三考試唔洗點溫都級頭

恭喜你有咁聰明嘅仔

伯爵府

我仔個best fd 就係,唔駛點温,父母又唔點理,上完堂一舊雲咁佢自學都搞得掂,成績好好,難得仲好肯幫手教同學,我覺得佢好叻仔,可惜呢啲通常都係人哋個仔

侯爵府

Vengerov 發表於 23-6-4 14:48
有幾種人
1)明明勁勤力都話冇溫,等你掉以輕心
2)天份極高兼超前,不用點溫書

我諗我個女係第四種,佢係喺學校成日攞住本書, 老師都以為佢好勤力,但喺屋企就只會打機上網睇電視, 考試都要三催四請先至前兩三日間斷式溫下。 上次見家長, 老師以為佢喺屋企都一樣咁勤力, 聽我講完打咗個突。 其實我知道佢攞住本書只係想逃避同人溝通

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊