自由講場

跳至

首頁
34567...20

尾頁

男爵府

唔俾家用算好,我識啲朋友,個仔出黎做野好多年仲要個個月問父母攞返轉頭

珍珠宮

從來冇覺得仔女要俾家用養我同老公
但亦肯定唔可能俾仔女啃老。
自己準備好退休後30年+嘅生活資金,同老公相依為命。希望自己做個可愛老人家,唔俾麻煩啲仔女,到有需要就住老人院。

伯爵府

syne403 發表於 23-6-5 15:03
會唔會真係踢佢出家門?睇見下一代越來越多啃老,我哋呢一代好多都無養兒防老嘅觀念,經濟能力亦好過上一代 ...

其實…依家講緊系"家用",系家庭生活的支出… (燈油火蠟柴米油鹽,管理費,包食,租$ ),如一齊住系應該分擔。(3 /4千已經好O k)
同養我冇關吧…大家系咪搞錯咗
我每月比3 /4千娘家,都係邦輕吓家庭支出,冇諗過甘就叫"養"。

水晶宮

mercurycc 發表於 23-6-5 17:53
唔好再諗以前,不要記傷心事,
向前看,人會開心好多。加油!
...

好(emoji)。

珍珠宮

更紗 發表於 23-6-5 15:59
多多少少都要比 係心意/責任感
(at least 都 人工1/5)
呢度都好多阿媽話唔洗仔女比家用就知新一代好多 ...

非常同意你講法,而家呢個年代d後生唔同以前,好多唔知咩叫責任心,父母養到你地咁大個,供書教學,到自己出嚟社會工作,搵到錢點都要回饋番佢地啦!呢個係做人子女嘅責任嚟!搵到錢仲要白食白住,沖涼開吓冷氣都要水費電費啦!搵到錢仲要幫你比埋?真係好意思!

珍珠宮

july4 發表於 23-6-5 20:20
唔俾家用算好,我識啲朋友,個仔出黎做野好多年仲要個個月問父母攞返轉頭 ...

佢真係好意思

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

會唔會真係踢佢出家門?睇見下一代越來越多啃老,我哋呢一代好多都無養兒防老嘅觀念,經濟能力亦好過上一代 ...

唔會趕出去,不過唔會照顧咁足,唔想為錢而嘈

水晶宮

BK Milk勳章

我得一個
唔俾無問題
唔問我拎就得
但結婚就一定要搬走

男爵府

更紗 發表於 23-6-5 15:59
多多少少都要比 係心意/責任感
(at least 都 人工1/5)
呢度都好多阿媽話唔洗仔女比家用就知新一代好多 ...

我個仔出年畢業了,他出來工作我點都要佢俾家用,多少也是點心意,係責任感呢

「老豆老媽子話哂都養了你22年,你養返我地22年都公平吧?」我是這樣跟阿仔講的

珍珠宮

唔問我拎當贏

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我生小朋友係自己既意願,所以有責任養大佢,但無諗過養兒防老要佢地養返我喎
我呢…就咩都幫佢地唔到嫁啦…
幫唔到佢上車,幫唔到佢湊小朋友
自己第時同另一半搞掂呢啲問題啦
我自己同老公捱過
我地都唔想仔女又捱得咁辛苦,一代人養三代人又供樓,我最多自己同老公返工,搵錢養老,唔使佢地咩父母債。
同埋我覺得講錢一定傷感情,幾親都係咁話。
睇過隔離個俾父母吸乾血既post,真係大開眼介

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

改遺囑

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Mochachoi 發表於 23-6-5 15:16
吾比家用吾緊要。但佢自己要收支平衡。識留番個錢為將來打算。

我都係類似咁諗。同住就要俾家用,否則佢地應該要顧掂自己先。

子爵府

zitamamama 發表於 23-6-5 18:52
見到咁多人話仔女唔比家用趕佢走。
我用係我女身上唔少錢,但從來冇諗過收我女家用,從佢一出世 ...

完全同意你的觀點。不給家用會趕仔女出去,簡直是好恐怖的想法!做我個仔,我不用他給我家用,他畢業工作後,用自己的錢去旅行見識, 進修,買樓什麼都得。

我不收仔女家用是希望他能快點儲到錢獨立,搬出去,自立成家,對自己的家庭負責(他的老婆仔女)。只要他一日跟我住,我都不收家用,而且會照顧他的3餐起居。我的家,永遠是他強力的避風港,不收利息,不求金錢上的回報。只要他在我生病,過時過節來探望我就得。

大宅

回覆樓主:

如果我經濟可以唔會要求仔女比,比機會佢地儲錢成家

子爵府

回覆樓主:

除非我將來一毫子都唔留比仔女, 否則我冇諗過趕佢哋走。點訓練佢哋比家用? 當然提醒佢哋係責任啦, 第二就係由細到大嘅父、母親節或者我哋生日,要用利市錢請我哋食飯(夾少少), 學懂報答父母。希望將來我真係有家用收啦。

珍珠宮

wtcys 發表於 23-6-6 00:24
除非我將來一毫子都唔留比仔女, 否則我冇諗過趕佢哋走。點訓練佢哋比家用? 當然提醒佢哋係責任啦, 第二就係 ...
責任真係要從小教起,我唔駛呀仔養,但佢一定要有依顆責任心,好幸運我仔應該會做到,佢今日係個cam 見到 daddy 一個人食公仔麵做晚餐,佢問點解唔出去食,daddy 話 媽咪睇病用咗好多錢要慳d ,個傻仔話我都就快畢業,唔駛咁啦!我會幫手架!我哋從冇諗過要個仔承擔依d 支出,但佢會覺得佢有依個責任,作為父母,真係好感動

洋蔥頭媽咪    發表於 23-6-6 18:37

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

charlieXD 發表於 23-6-5 23:21
我生小朋友係自己既意願,所以有責任養大佢,但無諗過養兒防老要佢地養返我喎
我呢…就咩都幫佢地唔到嫁啦 ...

呢度見唔少都仲覺得係等價交換
我養大你,你應該要養返我
養兒防老、「孝順」思維太根深蒂固
主要都係同錢掛鉤
用錢衡量是否孝順 有責任心
如此計算 認真可怕

生仔係成年人意願
點解要下一代為你的個人意願埋單?

侯爵府

三國1 發表於 23-6-6 00:33
責任真係要從小教起,我唔駛呀仔養,但佢一定要有依顆責任心,好幸運我仔應該會做到,佢今日係個cam 見到 d ...

男爵府

仔唔比家用我無所謂,但佢要係識儲蓄,儲埋將來有需要時用。唔可以大花筒,買唔等駛的嘢。

首頁
34567...20

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊