自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

mimi199188 發表於 23-7-19 09:51
上面所講成功個d都系做生意,其實讀書叻又做生意系咪會更成功?如果個個都咁好,基層工到底系邊個做?:noth ...

係呀!我中學係B1A傳統名校,出狀元嘅學校。大部分博士,碩士生

讀書叻嗰班,1個做咗大學教授,幾年前出嚟開cyber security 公司,已經發咗,報紙有訪問佢
1個讀書時期拿港青獎,幾年前做咗類似金管局機構高層,一早住半山
讀書叻其實都會轉數快,triple E嗰幾個已經轉咗去做律師,金融,還要自己開公司或做partner
做I bank 嗰幾個,一早當正自己公司,好落力,高回報

當年次一些無咁叻,做咗醫生,牙醫,都一早自己出嚟開診所,住獨立屋

以上同學,無一個移民

男爵府

我小學嗰陣P2 -P6精英班,啲同學大都份升band 1中學(嗰陣5個band),中學我在band 1中學中游,普普通通穩穩定定入U水泡科,其他同學好多發展都唔錯,多專業人士,也有人做保險,有人做大廚到自己做生意都算嗰行top嗰類。
我細佬妹中小學成績係中下嗰類。細佬小學讀最差嗰班,入band 5中學私校政府學位。好彩冇學壞,原校中四,之後會計top up degree入政府穩穩陣陣ACO,有樓收租。
我妹入band 3中學又好彩原校中四,之後讀到Ive HD再讀HA EN,而家都係穩定工作,醫護行業仲專業過我,又唔怕失業,有樓收租,冇小朋友,生活擔子輕鬆。

公爵府

睇落一般都幾好

但應該咁講
肯蒲頭嘅 一般都係唔錯先會出嚟
生活得唔好嗰啲已經消失曬

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我班中學朋友幾個咁計
會考2分,但佢把口好掂
依家做左美容行業老細
開左2間分店都揾到下錢
反而我另外讀到書果2個同學
無屋住,租緊樓

我會考得1分
依家做2份輕鬆工
都揾起碼揾到錢

珍珠宮

SabrinaR 發表於 23-7-19 08:44
可能我真係識人少
除咗屋企有錢嗰班之外
呢班二世祖日日用父母錢吃喝玩樂玩跑車

情況好似B2, B3入大學率,同B1, 尤其B1A相差好遠

自己大學嗰班又係讀書叻,識得另一半又係讀書叻,有上進心嘅機會好大。讀書好叻嘅,做FTM 機會亦好大,可以悉心照顧家庭和小朋友,因錢已經不是考慮因素

還有基因,財力,都有一定影響力,無論中學、大學讀書叻嗰班,佢哋嘅仔女,真係大開眼界

依家有個朋友仔仔,暑假被邀請去加拿大、美國參加有名嘅 global Hackathon 比賽,分別拿第二、第一名,同阿囡同齡

侯爵府

SabrinaR 發表於 23-7-19 08:49
百萬圓桌會

其實係咪意思做到過百萬生意?

伯爵府

yy_chow1210 發表於 23-7-18 22:59
你哋當年讀書差嘅同學多數生活過得好唔好?有冇啲係生活無憂有車有樓?
雖然話學歷≠將來搵錢搵得多,但我 ...

讀得書:正常買樓(私樓)。都系打份工辛苦$ (成日O T,一至日個腦都諗公司野)
吾讀得:都系正常買樓(居屋),都系打份工辛苦$ (出汗、技術野)
可否過無憂生活,真系不能用讀幾多去衡量。真係好睇機遇和自身造化/心態。讀好D書只能(希望)將來搵$ 能力有D保障,優質D的生活。真係並非等於無憂無慮。

伯爵府

你哋當年讀書差嘅同學多數生活過得好唔好?有冇啲係生活無憂有車有樓?

你甘單一化去睇讀書=將來成就/人生..甘様真系好大壓力。如果孩子讀書吾叻,而你又日日甘樣放負/灌輸…甘好咩?你要教曉"天生我材必有用",今孩子人生正面而又可發光發亮。
我也有朋友0讀書根,早就結婚生子…一樣家庭美滿快樂冇憂冇慮。

公爵府

Angelice-BeBe 發表於 23-7-19 08:55
我反而覺得,以前中學讀書名列前茅果堆,現在生活只係好普通,亦唔係咩高薪厚職,反而有幾個讀書一般,操行 ...

咁個問題可能係人生方向。 搵到人生方向目標,相對容易成功。 如果搵唔到,你讀幾多書都好迷惘。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

朋友無父蔭,18歲就結婚,兩公婆中三畢業,現在有兩層樓合共三千萬,另大陸一層。
公司司機,珠海有二間鋪一層住宅,另香港2層。
咁當然有d晚境凄涼,命運既野,好難講。

伯爵府

我有個活生生嘅例子就係我親細佬,當年佢中三都未畢業英文都唔識多隻,而家佢係老闆有公司有2個單位車鍾意幾時換就幾時換,生活無憂,想去旅行去邊度都唔係問題係有冇時間姐,所以我係以我細佬為榮,唔單單係佢搵到錢,佢搵到錢之餘都好照顧屋企人,特別係我呢個家姐

伯爵府

真系吾好單一想法去(emoji)量讀得多與少(叻/吾叻),要比多D正面信息孩子,讓孩子健康心身過人生。
attach1/tmp/phpk000e9

侯爵府

差成點?有印象嘅三個,一個ce 好差,一個al好差,講緊得一兩科合格果種。
一個做警察,一個做老師。
另一個中等,叫做考試合格,已做緊幼稚園主任級
以上三個揾錢都多過我呢個al算唔差,又讀完大學出嚟嘅人

男爵府

moma1023 發表於 23-7-19 10:54
咁個問題可能係人生方向。 搵到人生方向目標,相對容易成功。 如果搵唔到,你讀幾多書都好迷惘。
...

認同。
好似10A咁,我覺得年青試吓唔同嘢無妨,人生體驗。不過讀咁多書做娛樂圈,對自己要求高,做唔到女一又鑽(牛角尖),做到但收視不佳又鑽,佢自己都知迷惘。讀書可以靠自己,工作及際遇就不是單憑一己之力。能夠發揮自己長處就自然開心。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

冇一科合格,銀行做最低級,做到分行經理,之後考埋投資牌,做投資顧問,一早攞咗銀行低息貸款買樓供完。

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

身邊讀書叻同唔叻,全部搵到食, 衣食無憂 ,都係轉數好快, 有自信, 好識做人, 所以際遇都好好

男爵府

yauchuchu 發表於 23-7-18 23:23
朋友圈中事業有成既大多數都讀書叻、學歷高,現今做咗專業人士,有啲讀書一般既入到啱自己行業(地產、保險 ...

好多地產同保險經紀都係表面風光,鍾意着名牌,揸靚車,影自己出入餐廳,經營一個生意好好嘅形象,唔好以為真係好搵到錢(比起醫生律師)。醫生律師太忙,有時間都去瞓覺啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你想聽開心野..唔係冇既
我大伯 讀唔成書, 成世人一事無成 早10年前 揸住幾十萬港紙...由美國返港啃老
舊年99 走左佢就霸就2間屋, 一間住 一間租..99精神狀態差時, 拉左佢去銀行 攞埋99銀行存款幾百萬轉晒去佢戶口, 之後99日日話比人呃晒d錢, 大伯就大大聲話佢老人痴呆亂講野

宜家佢咪un un腳嘆世界囉, 唔使做個個月收租

象牙宮

回覆樓主:

有好有差!好既嫁人唔使做,又有做左老闆,仲有人移民添!差既咪仲租劏房,單身捱苦,月光族!不過大部分真係好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊