自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

男爵府

男人也喜歡嫁俾千金小姐
純陽之道,神光萬里,追求神蹟,風雲雷電晴雨,隱居深山,十方宇宙,天磁地極,當值人間。

伯爵府

你想做家庭主婦係無錯
係香港,做家庭主婦係好奢侈
即係話你老公係要有返咁上下經驗能力
而呢啲老公通常有以下要求:
1)後生及靚或身材好
2.)有家底或人際網幫到佢
3.)搵得多
4.)學歷高
你諗下有冇以上任何一點先,冇嘅話可以努力做到以上嘅
我覺得現今社會,女人自己最好讀多啲書,眼界闊d,再要工作
有咩事,你自己都有經濟能力
你嘅底氣係嚟自你嘅經驗能力

珍珠宮

男人好注重利益,當你無利用價值時,佢就會揾過第二個

珍珠宮

回覆樓主:

b都未生就想做全職
係男人都怕
除非你樣靚身材正啫

水晶宮

花若盛放,蝴蝶自來。

活好自己,良緣可能會到。即使沒有,一個人也比和狗男一起來得乾脆。

子爵府

咁奴性嘅你?不如去印度吧,一定滿足哂你的要求!
咩年代思想黎,你咁樣婚後只會比男人睇唔起

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

秋天與楓葉 發表於 23-8-19 23:05
唔好趕住30歲嫁
嫁錯人,婚後生活可以慘過單身

X 2

寧缺莫濫~

婚後如果有兩個小朋友、家庭環境又一般真係人都癲、仲話老公返屋企、可以做大爺、妳服侍埋佢、這是一廂情願的諗法~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

酥皮湯 發表於 23-8-19 22:56
失戀低潮期中,做咩都唔開心
好羨慕kingdom度結咗婚既各位JM
我想要既婚姻生活好簡單

如果香港地諗住結婚就唔使做,咁你要揾個本身有樓嘅先得

侯爵府

你想要嘅婚姻生活一啲都唔簡單
想嫁人後老公養返下小兼職同創業
好多男人都唔想
除非你生咗佢個BB然後在家中24小時照顧BB照顧埋佢又唔洗俾家用你,咁都可以諗下,但之後佢可能都會諗你係廢人
如果你想創業,未婚都可以創,創業其間做小兼職,而家都得,同嫁人冇關係。
女人,幾時都要靠自己,最起碼自己有能力獨立,男人先睇得起你

珍珠宮

我想要既婚姻生活好簡單

我覺得你好好,遲早搵到如意郎君

Love and Kindness are never wasted.

男爵府

我想要既婚姻生活好簡單

你前半想法啱,後半錯哂。
依家男士想搵既另一半,係既要做到你前半所講既傳統女人要做哂既家事。

但同時都要個女人事業有成,搵到錢幫佢一齊養家,家用齊齊俾,買樓齊齊供。仲要識得教細路。

但到你做到5萬一個月,做女強人時,佢又會怪你唔係小鳥依人。

珍珠宮

回覆樓主:

夢想同現實係兩回事

珊瑚宮

算啦,姻緣天注定莫強求

子爵府

回覆樓主:

香港多數係工作開,然後搵到伴侶,結婚,生仔。伴侶經濟基礎好,同意或鼓勵,不想工人湊細路,先做ftm。而不是一開始未一齊已經諗住做ftm。你果隻諗法似日本婦女,日本就興結婚即辭職做ftm,男人亦唔care老婆是否高職位。最緊要識整便當+打理屋企。女人要打工男人反而覺得無面。

子爵府

回覆樓主:

有個搵一萬嘅肯同你一齊,唔洗你返工但要你同佢一齊住劏房同捱窮,你又肯唔肯?

瑪瑙宮

大廚勳章

酥皮湯 發表於 23-8-20 00:59
超級好只係當初,而且我當時意亂情迷,至會俾佢啲花言巧語氹到

其實如果唔啱,何必結婚呢?

唔好只係為個名分。。覺得人到30人結我又要結。。。single都好唔錯㗎,如果自己能夠養活自己。。。緣份,有時係時間未到。。。

你竟然希望下一個係直接同你結婚。。。。。即係寧願將來唔啱離婚都好結過吓婚?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

樓主,其實你都就嚟30歲,你咁樣諗法會唔會太危險?

就算俾你搵到個老公肯養你,人生無常,萬一佢唔響度,咁你點?

做女人,最緊要有自己嘅事業!就算你自己有錢,都唔需要咁老實同另外一半講!俾男人覺得你自給自足,講句說話都大聲啲!

大宅

虎到金來勳章

seaheart88 發表於 23-8-20 09:00
其實如果唔啱,何必結婚呢?

唔好只係為個名分。。覺得人到30人結我又要結。。。single都好唔錯㗎,如果 ...

好神奇架!我識人真係咁諗,就算婚後老公唔俾家用,疑似外遇,要同99住,但只要結到婚,做到正室,如生埋仔更好,就算做雙職媽,都叫做成功嫁出,佢地好似好光榮咁,公司有一堆女同事都係咁諗,我自己一笑置之。

子爵府

回覆樓主:

我身邊做ftm 的個老公起碼搵1x萬以上穩定工+已經有樓,或者做生意,或者男/女家屋企本身有點家底的(即唔做野都冇問題),或者就算不是那麼高人工,都有2-3層樓收租ing。不然香港地生小孩負擔重,種種開支應付不來。

男爵府

namnamnamlolo 發表於 23-8-20 08:14
b都未生就想做全職
係男人都怕
除非你樣靚身材正啫

樣靚身材正,拍拖就得,唔需要結婚

首頁
34567...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊