自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

Kellytai 發表於 23-10-2 22:36
想問下,小朋友嘅興趣班(鋼琴)老師最近同我講,農曆新年有幾日紅日(7日)係唔會上堂,但我地個堂都要比 ...

不會
建議你轉老師
太貪心

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Kellytai 發表於 23-10-3 00:07
係囉! 開左半年,宜家先咁講
轉老師 , 唔好俾佢食住你

子爵府

想問下,小朋友嘅興趣班(鋼琴)老師最近同我講,農曆新年有幾日紅日(7日)係唔會上堂,但我地個堂都要比 ...

呢啲老師小心

別墅

甘都得,每堂計錢,紅日放假米其他日子補堂羅,點可以甘收架,學琴都唔平
我女係續堂計,有上就計,請假無上堂就之後補堂

珍珠宮

chanti 發表於 23-10-3 12:19
報稅是責任、但同要收學生$ 又唔上堂當自己福利係2回事。

係囉,我都認同,福利方面,學生應為ok咪比唔ok咪走囉,好簡單啫。我唔明點解樓上有人無啦啦話啲樂器教師唔報稅?!我見大家咁多誤解,我先路過搭訕指正謬誤嘅地方!

別墅

回覆樓主:

咁搞笑!唔上堂都要畀錢?

珍珠宮

回覆樓主:

其實咁樣真係好有hard feeling
我情願佢每堂貴少少圍返條數

男爵府

redhot 發表於 23-10-3 12:32
係囉,我都認同,福利方面,學生應為ok咪比唔ok咪走囉,好簡單啫。我唔明點解樓上有人無啦啦話啲樂器教師 ...

咁可能因為你話‘琴老師一年之中,冇任何有薪假、員工福利,學生請假又影響收入。’咁的確又有不少老師冇報足稅,唔入琴行做、想自己收生搵多d 但又想要呢堂$ 當福利。
Ps不是針對老師

象牙宮

回覆樓主:

補習班就會,因為月費!呢d係遂堂計或者按小時計錢喎

伯爵府

回覆 Kellytai 的帖子

之前阿女上門學琴,老師都係會在Easter和Christmas放假一堂,但要比錢囉,即一年比多2堂錢。我本人就覺得唔合理,但阿女鍾意跟佢學琴,無計焗住比

珍珠宮

chanti 發表於 23-10-3 12:44
咁可能因為你話‘琴老師一年之中,冇任何有薪假、員工福利,學生請假又影響收入。’咁的確又有不少老師冇 ...

我講嘅係現實,樂器老師冇病假冇有薪年假、冇分娩、結婚或白事假,而有啲學生真係好中意請假,請假就難免影響老師收入。呢點同報唔報稅無關

其實,一年大約有52個星期,一星期一堂計,一年有52堂,就算52堂+1,都只不過多1.9%,呢個咁嘅福利係咪真係需要咁大指責呀?況且,今時今日社會上咁多琴老師,唔喜歡咪跟過第二個囉。呢度樓上啲人講到,稅都唔駛報有你著數啦,咁嘅態度 其實每行都有別人艱難之處,都係嗰句啦,唔合意就轉老師,市場智慧決定!

男爵府

每堂計, 阿女04年學鋼琴(去琴行學),係逐堂計,如撞正紅日就提早或上少一堂。到2010年學小提琴都係逐堂計,如撞正紅日就補堂或上少一堂。

大宅

redhot 發表於 23-10-3 12:12
你呢度而假設嗰個人一定有老公或老婆而且另一半有非錯唔錯嘅收入啦!我由早期留言已有講,唔報稅都可以買 ...

今時今日無入息證明都可以生存,只要佢銀行戶口有錢,攞個定期紀錄出嚟好過攞入息證明

珍珠宮

Simsim12 發表於 23-10-3 13:27
今時今日無入息證明都可以生存,只要佢銀行戶口有錢,攞個定期紀錄出嚟好過攞入息證明
...

咁又係,你啱,錢可以解決到嘅問題就唔係問題,問題係你有冇錢!幾多冇工作嘅家庭主婦或阿公阿婆都可以周圍威,唔知銀行要有幾多錢先可以冇收入証明都唔成問題呢?一百萬夠唔夠呢?定要二百萬呢?

大宅

redhot 發表於 23-10-3 14:08
咁又係,你啱,錢可以解決到嘅問題就唔係問題,問題係你有冇錢!幾多冇工作嘅家庭主婦或阿公阿婆都可以周 ...

睇吓你想做乜,如果申請私人貸款,基本上你有1 m一年定期,你再借100-120萬左右都無問題

子爵府

好媽媽勳章

唔正常,如果導師有呢個要求我一定唔會學

珍珠宮

irisf 發表於 23-10-3 08:19
無補堂照收費,是否濫收費用?可否向消委會查詢?

我哋老師冇話唔補堂

如果學生話唔補堂先要照比

正常學生點到跟老師夾到時間
我覺得我哋老師好合理

男爵府

redhot 發表於 23-10-3 13:20
我講嘅係現實,樂器老師冇病假冇有薪年假、冇分娩、結婚或白事假,而有啲學生真係好中意請假,請假就難免 ...

好聽就係福利、但事實係你要收多一堂錢、咁明買明賣、大家公平一點一開始前要講淸楚比家長知有咁既福利先得。唔係介意$ 咁簡單、明不明?

珍珠宮

chanti 發表於 23-10-3 15:30
好聽就係福利、但事實係你要收多一堂錢、咁明買明賣、大家公平一點一開始前要講淸楚比家長知有咁既福利先 ...

同意!我唔知樓主個case係咪而家新join呢個老師,新生即是而家講明啦。就算唔係新join,而家先10月頭,下次新年係二月,有成4個月時間,要搵新老師都足夠時間啦!個老師又唔係臨過年先嚟通知或者過年期間先嚟收多一堂,單就樓主呢個case,我見唔到老師有乜嘢錯,最多話佢唔懂現在嘅市場經濟或者人情世故啫。我無意爭論啲咩,始終值與唔值係個人觀點,一開始我只係諗住樓主唔知有呢種行規而話比佢知,傳統嚟講真係有呢件事,不過正如我自己樓上留言都有講,而家已經好少見呢種安排

大宅

回覆樓主:

我多年前上門學琴,老師都放聖誕及農歷新年假,心裹有點不甘,於是學了一年便轉老師,轉後未遇過有這要求的老師,不過第一個老師是學歷高及有點名氣。

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊