自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

侯爵府

Anpanmama 發表於 23-10-6 11:24
好不幸,通常美國唐人街都會喺市中心範圍,亦都係龍蛇混集嘅地方,三藩市嘅唐人街如是,溫哥華唐人街如是 ...

我8月去温哥華住咗兩星期,中間就揸車經過唐人街,附近條大街(其實係原住民多,不過好近唐人街) 咪勁多流浪漢,亦周街吸毒

我仲特登教12歲嘅女,啲人攞住張鍚紙吸係白粉,有啲就用針筒。跟住第二日去個碼頭行過見人食煙,但唔係煙味係陣草味,我地估係大麻

阿女話小學常識教嘅毒品,今次一次過見到哂

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

loved 發表於 23-10-6 10:53
記得睇過有jm寫話,佢哋佔領阿富汗時,嚮果度種大麻,賤到一個點。

我们把阿富汗变成了鸦片的毒巢
https://user.guancha.cn/wap/content?id=576437

國際

阿富汗:塔利班政權在全國禁止大麻和大麻種植
https://cannareporter.eu/zh-TW/2023/03/27/%E9%98%BF%E5%AF%8C%E6%B1%97%E5%A1%94%E5%88%A9%E7%8F%AD%E6%94%BF%E6%AC%8A%E7%A6%81%E6%AD%A2%E5%9C%A8%E5%85%A8%E5%9C%8B%E8%8C%83%E5%9C%8D%E5%85%A7%E7%A8%AE%E6%A4%8D%E5%A4%A7%E9%BA%BB/ 
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

tsewong 發表於 23-10-6 12:59
我8月去温哥華住咗兩星期,中間就揸車經過唐人街,附近條大街(其實係原住民多,不過好近唐人街) 咪勁多流 ...

溫哥華環境而家真係差咗好多。以前都有流浪漢,但而家毒友都多左。話隻喪屍藥已經入侵。

子爵府

bebepopo 發表於 23-10-6 09:02
感恩我生活在香港

在香港,真係身在福中

子爵府

2024年龍年勳章

sambebe 發表於 23-10-6 10:41
有朋友講,(不過唔係三藩市,係LA),偷竊USD1000下,不用報警不會 被捕,搞到啲人入店搶都冇符,點做生意 ...

真的,偷US$950以下無須報警亦唔拉
原因竟然係監倉唔夠位

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

O.... no, 食緊飯睇到想嘔呀

大宅

美國會被一班左膠害死
有時間就攪好內政,唔好週圍攪攪震

珍珠宮

櫺囹桼 發表於 23-10-6 07:37
舊金山街頭的危機,令許多國際遊客震驚,其中包括一位香港知名歌手。 週三(9月20日)晚間,香港流行歌手陳 ...

舊金山已經今非昔比,街上喪屍多,又多露宿者

侯爵府

Vengerov 發表於 23-10-6 13:03
溫哥華環境而家真係差咗好多。以前都有流浪漢,但而家毒友都多左。話隻喪屍藥已經入侵。
...

主要係Hasting同附近嘅原住民區

吸毒同流浪嘅好多係原住民,政府個個月俾錢佢地,佢地就用來買毒品

嗰區亦多槍擊案,我地只係揸車經過,完全唔敢落車,當地朋友亦warn我地要鎖好車門,一停低等綠燈隨時俾人上車打劫

珍珠宮

Anpanmama 發表於 23-10-6 11:16
剛剛睇到個特輯,講緊美國點解咁多人吸毒,其中一個原因原來係當年打越戰時期,好多軍人吸毒,而佢哋返返 ...
到而家另外有個主要因素,係老美醫療好貴,好多人又無錢買保險,好多痛症病人為有買較平嘅大麻黎麻醉自己,一個可悲的國家。

琥珀宮

Jane1983 發表於 23-10-6 08:48
今個暑假剛剛去過美國紐約、波士頓、三藩市幾個城市,當地的治安和衛生情況真係嚇親人。

香港真係福地。 ...

咁你在三藩市有見到周街糞便嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

櫺囹桼 發表於 23-10-6 07:37
舊金山街頭的危機,令許多國際遊客震驚,其中包括一位香港知名歌手。 週三(9月20日)晚間,香港流行歌手陳 ...

唔知點解一諗起入場睇佢演唱會,同時就諗起佢老婆啲fat 唇

子爵府

tsewong 發表於 23-10-6 13:21
主要係Hasting同附近嘅原住民區

吸毒同流浪嘅好多係原住民,政府個個月俾錢佢地,佢地就用來買毒品

我地每年去約4個月探親。多數留响列治文探親。好少出downtown。都覺得不太安全。

子爵府

loved 發表於 23-10-6 13:23
到而家另外有個主要因素,係老美醫療好貴,好多人又無錢買保險,好多痛症病人為有買較平嘅大麻黎麻醉自己, ...

美國理得的窮人死於毒品定槍械定無醫療,總之上層既人賺得多過得好就ok

侯爵府

loved 發表於 23-10-6 13:23
到而家另外有個主要因素,係老美醫療好貴,好多人又無錢買保險,好多痛症病人為有買較平嘅大麻黎麻醉自己, ...

我住美國朋友話我知美國低收入人士(如果我冇記錯兩夫妻年收入$23000美元)不用買保險,所有醫療費由政府比。

子爵府

回覆樓主:

https://youtu.be/BmXwvWnokz4?si=qOQdzv569EmdBnjF

不嬲有街屎問題

水晶宮

回覆 mimi987 的帖子

好多遊民,貌似道友或精神病,褲半除,唔會仔細望。
如果好早係紐約街頭行過地鐵站,大小便的臭味係恐怖的。我覺得美國一個咁強大的國家,竟然run成咁,真係人禍。

水晶宮

回覆 木土土 的帖子

唔覺有周街糞便,但真係周街大小便惡臭,情況好嚴重。
同埋真係驚比人打劫,係旺區真係擔心人身安全。

珍珠宮

Vengerov 發表於 23-10-6 13:34
美國理得的窮人死於毒品定槍械定無醫療,總之上層既人賺得多過得好就ok
...
仲有可能係班最上層認為窮人太多,驚控制吾到,所以想佢哋死緊d,另外再用毒品控制班窮人

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Anpanmama 發表於 23-10-6 11:24
好不幸,通常美國唐人街都會喺市中心範圍,亦都係龍蛇混集嘅地方,三藩市嘅唐人街如是,溫哥華唐人街如是 ...

你又講得啱喎,大家有無留意,好多時呢啲吸毒問題人士,一定係集中喺唐人街?

因為唐人好蝦,掃曬啲人去一個地方,方便「管治」

首頁
34567...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊