自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 23-10-7 21:06
我同意渣打係電腦系統差

我用佢apps又覺得ok啵,起碼好過hsb

男爵府

大姑娘 發表於 23-10-7 21:12
東亞最近想昆我,我定期到期,叫我做結構存款。

點解做結構存款叫昆你呢?

男爵府

BO_NG 發表於 23-10-7 23:47
我都好憎Citibank!

我自己個人名入支票去Citibank,入咗錢之後就查家宅,問我呢啲錢來源?佢懷疑我洗黑 ...

按你描述,Citibank 的做法其實非常正確,係國際反洗黑錢的要求,唔係話Citibank 好人當賊扮,而係的確有咁的法規要求,唔想答絕對ok,歡迎即時還清按揭close 戶口,但母須將情緒發洩係職員身上,事實上去到任何一間銀行都會有同樣要求,只係人地可能無同你多番糾纏,而直接去regulator 舉報你有可疑交易而不合作提供資料

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

chocolatebean 發表於 23-10-7 21:41
呢D細行係好廢架! 好多間都係一成不變又唔FLEXIBLE, 貪佢高息咋!

永隆係國內第六大銀行招商銀行的子公司。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

Fatima_melanie 發表於 23-10-8 03:00
按你描述,Citibank 的做法其實非常正確,係國際反洗黑錢的要求,唔係話Citibank 好人當賊扮,而係的確有 ...

我想問下咁有無金額要求?即係入几多先會問

珍珠宮

Fatima_melanie 發表於 23-10-8 03:00
按你描述,Citibank 的做法其實非常正確,係國際反洗黑錢的要求,唔係話Citibank 好人當賊扮,而係的確有 ...

現在監管要求高,銀行怕出事,如有懷疑,寧願不做這客的生意,會主動取消個客的戶口。
我工作上曾接觸一女士,獅子銀行懷疑她經常有大量大額交是不法資金/洗黑錢而直接取消她戶口,而痕身是獅子的子公司,一樣即時取消她的全部戶口。
所以,客戶話要取消戶口,銀行可能是更歡迎,免有事時會被罰款。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BO_NG 發表於 23-10-7 23:41
電腦系統差,但同定期無關吧…

我定期新資金要去櫃檯做,定期完咗轉去支票戶口,即刻搬走就得喇 ...

但想轉$時轉唔到都煩

以前會轉出轉入,做新資金
戶口嘅錢會轉支票戶口,跟住再開支票
但係轉唔倒

最近幾年已經冇喺渣打做定期
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

andyman 發表於 23-10-8 05:52
永隆係國內第六大銀行招商銀行的子公司。
唔怪之得唔 flexible

侯爵府

chocolatebean 發表於 23-10-7 20:57
虛擬唔會用

x2

公爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 23-10-7 23:53
我用 Samsung 電話嘅,用 SC Apps係開唔到馬拉松戶口,其中一個steps有問題,永遠過唔到,都幾白痴 :ayawn ...

咁奇怪?我同samsung機,手機app開咗幾個馬拉松戶口。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

虛擬唔用
龍鳳媽

伯爵府

hfl2000 發表於 23-10-7 20:54
(信用卡除外)
我講先,渣打、富邦、東亞、招商永隆

巴基斯坦銀行
永隆
東亞
南商

珍珠宮

hfl2000 發表於 23-10-8 00:08
係呀,講起都唔爭在講埋,個RM之前就教話要轉用圖章攪授權,咁佢哋都有整咗個圖章拎埋去,點知就話轉用圖 ...

有得RM專人跟,照計唔會好似teller咁甩漏喎。咁低能!

珍珠宮

行山
永不選用

大宅

問資金來源我都試過,唔係citibank,我入本票嘅,當時個rm已經問咗來源,過咗一排嗰間銀行又有職員打嚟問番筆錢嘅來源,雖然對方講哂職員號碼同名但我都驚係騙案梗係唔答,再問番rm確認真係銀行打嚟嘅,rm話佢哋後勤部門係會咁做嘅正常程序嚟,所以職員再打嚟我都有答番嗰個職員來源,應該係間間銀行都要問客戶資金來源,估計係金管局要求嘅。

男爵府

知唔知點解我會入一筆錢入去?

係Citigold 客戶經理同我講有高息,入錢之後就反口,話要額外做多啲投資先可以攞高息!

我聽到咁樣第二日咪轉走筆錢,佢就用懷疑我洗黑錢要我證明資金來源!

因為係客戶經理問題,我直接打電話去客服話清空戶口,並且唔需要任何客戶經理跟我戶口!

我從來都冇需要Citigold 服務,係銀行無啦啦幫我upgrade,upgrade完,我要求downgrade!隔冇幾耐又幫我upgrade,我先懶得再搞!

客服講我呢個戶口唔可以就咁取消,要客戶經理 批准!我嬲到話點解取消要經你客戶經理批准?到最後花旗銀行都唔幫我取消,換咗另外一個客戶經理比我!

咁樣都叫做發洩響職員身上?

大宅

白毛毛 發表於 23-10-8 08:55
有得RM專人跟,照計唔會好似teller咁甩漏喎。咁低能!

都唔係㗎,我開戶口時個rm都好甩漏,啲嘢錯完又錯,開咗戶口都要再去銀行1次,因為個rm搞錯嘢要補簽又填漏嘢
用幾間銀行,發現依家啲新世代嘅銀行職員都無以前嗰啲咁專業,好多錯漏。

男爵府

阿笑 發表於 23-10-8 09:14
問資金來源我都試過,唔係citibank,我入本票嘅,當時個rm已經問咗來源,過咗一排嗰間銀行又有職員打嚟問 ...

銀行問我資金來源,我唔係冇答,我有答儲蓄和家用!

但需唔需要按職員指示:提供埋先生入職證明俾佢呢?仲有,儲蓄絕對唔會係得一兩個月!出嚟做咗嘢十年八年,需唔需要將有史以來嘅稅單全部俾佢睇呢?最搞笑係有部份儲蓄係好多年前賣樓所得,佢仲同我講最好攞埋買賣合約俾佢睇!

佢哋銀行職員為咗要攞多啲客戶新資金,猛咁叫你響第二間銀行搬錢過去!

但公道啲講,我筆錢有八位數!之後先知去花旗做定期,超過1000萬嘅一定問資金來源。

如果知咁麻煩,一開始一定唔入錢。做咁多間銀行定期,冇一間會咁!

樓主問無論幾高利息,有邊間銀行唔會做定期,我咪答佢花旗銀行囉!

水晶宮

回覆樓主:

渣X,我前日先發現原來佢個fps轉賬額去本地其他銀行係咁細,當獅子可以三百萬嘅同時,佢可以連細行嘅一百萬都比唔上,只有五十萬
以為到分行做身份認證可以改大啲,係唔得嘅

大宅

Citibank , 大眾,所有虛擬銀行

首頁
34567...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊