自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

伯爵府

大力大力 發表於 23-10-9 20:23
天文台、掛了8號風球、外邊又冇橫風橫雨、好多市民出街吃喝玩樂、甚至上深圳、因地鐵提供正常服務、但突然 ...

一定不是政府的錯

珍珠宮

虎到金來勳章

kiki1230 發表於 23-10-10 11:04
天氣咁差,好多人專登出街,多數都係番工果班,我睇新聞滯留車站比人訪問果啲市民,全部都係番工, 保安叔 ...

點會無,去左深圳玩返唔到黎都唔少啦

珍珠宮

回覆樓主:

大力叔,你還不懂現時巨嬰過多嗎?
就算有個龍捲風出現也是錯的。

大宅

kiki1230 發表於 23-10-10 10:56
咁市民已經上咗車番緊屋企,係中途比地鐵趕落車,然後9號波迫住起條街度
...
新聞明明話可逗留地鐵站,有水有乾量,有迫住係條街度咩?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

係小犬亂吠嘅錯!

係啲人喺網上亂吠嘅錯! 天有不測之風雲, 天文台掛唔掛風球, 掛唔掛黑雨。 乜人都有意見, 搞到天文台而家要早幾個鐘就講定幾點會掛幾號波, 有時風雲萬變, 專家都未必好準成咁預測到風向, 8號變9號, 其實早幾個鐘天文台已經講明視乎風向及風力, 有機會會掛更高風球, 不過大家都等佢“幾個鐘頭前通知”, 咪 business as usual囉。

僱主嘅錯! 要求僱員八號風球或以上要返工嘅, 理應有適當嘅交通安排。

八號風球去追風逐浪嘅錯! 呢個唔使我講, 大家都會指住佢個鼻嚟鬧。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Maksin 發表於 23-10-10 07:52
係,所以我朋友公司安排好差, 電話台(+×囝),每次風球,上次世紀暴雨, 唔去到最後一刻都唔比收舖, ...

我知呢個社會仲係有好多呢種老闆
我妹公司(寫字樓)都仲係維持喺古代,除咗離島人,全部要正式掛8號至走得
同樣道理,「快轉9號」呢個「預言」,老闆肯放人至得㗎
有人話香港人好鍾意返工,真係難聽過粗口

子爵府

其實問題不在天文台
一早話左會掛更高風球
係冇講幾點幾分
但天氣變化莫測

要怪就怪點解宜家啲食肆超市商場
掛八號係完全正常照常營業
等九號先關門
而唔係逐步關門

返工嘅
公司掛八號就應該安排好人手交通
安排公司車
或者更改轉班時間

宜家好似係啲野推後晒
明明八號已經開始預警

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

afterall 發表於 23-10-10 09:56
Agreed 我覺得預告轉9號就停止比人入閘,但行駛中列車都應去到終點站,如果講危險,唔通8號波開車就好安全 ...
我贊同你,先不論對錯,但上咗車嘅乘客,地鐵公司應該將人送到終點站先停駛,而唔係半途要人落車。中途站佢可以停止入閘機唔俾人入閘,只放人落車同出閘。今次咁混亂我認為係地鐵處理得唔好。

翡翠宮

ngokwan 發表於 23-10-9 20:41
其實最大原因是: 香港人質素下降
又不是冇水冇食物冇遮蔽冰天雪地凍三天, 唔明嘈咩?

大宅

Sad2020 發表於 23-10-10 11:08
新聞明明話可逗留地鐵站,有水有乾量,有迫住係條街度咩?

咁你點知幾時落波, 有屋企都唔番得要瞓地鐵站? 可能第2朝又要番工

伯爵府

大力大力 發表於 23-10-9 20:23
天文台、掛了8號風球、外邊又冇橫風橫雨、好多市民出街吃喝玩樂、甚至上深圳、因地鐵提供正常服務、但突然 ...

個風的錯

不要再討論了

大宅

polliebb 發表於 23-10-10 11:06
點會無,去左深圳玩返唔到黎都唔少啦

深圳另計,果啲預咗住酒店

大宅

kiki1230 發表於 23-10-10 11:24
咁你點知幾時落波, 有屋企都唔番得要瞓地鐵站? 可能第2朝又要番工
唔通香港會掛幾日九號風球?最多咪半日。
九號風球係咩意思呢?!係個風已經黎到香港門口呀,安全唔緊要過返屋企瞓咩

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

見議地鐵一掛8號波就久唔久廣播地鐵會隨時因應天氣而停止服務

別墅

Kuromi1127 發表於 23-10-10 10:55
咩叫純粹講風力, 三號都未達標?
究竟憑乜咁講? 有咩數據?
請問有咩理據咁講呢?

三號標準係強風八站中四站,但實際上只有三站錄得強風。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

JoeyYung1234 發表於 23-10-10 11:50
三號標準係強風八站中四站,但實際上只有三站錄得強風。

書面通知天文台, 你呢個自己噏既理據!
一係就向港鐵提出, 開部專車俾你, 講清楚, 三號風未達標~

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

annie133 發表於 23-10-10 11:24
個風的錯

不要再討論了

小犬吹襲當晚大力兄, 講100%第二早會落八號風, 結果凌晨宣布掛到明早十一點

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 23-10-10 11:11
我知呢個社會仲係有好多呢種老闆
我妹公司(寫字樓)都仲係維持喺古代,除咗離島人,全部要正式掛8號至走 ...
同感,我都最憎聽到呢句!

別墅

Kuromi1127 發表於 23-10-10 11:52
書面通知天文台, 你呢個自己噏既理據!
一係就向港鐵提出, 開部專車俾你, 講清楚, 三號風未達標~
...

咁惡做咩啫,我只係指出客觀事實,純粹講風力連三號風球都未達標,
我又冇話天文台掛錯,本身掛風球有預測成份,同埋要考慮整體風險同影響。
同埋一早已經有人講咗,包括幾位經常上鏡既天文台前高級職員。

侯爵府

JoeyYung1234 發表於 23-10-10 12:14
咁惡做咩啫,我只係指出客觀事實,純粹講風力連三號風球都未達標,
我又冇話天文台掛錯,本身掛風球有預測 ...

咁都叫惡??
明明天文台有指引掛風既指標, 係你用自己個套去厘定, 三號風未達標, 乜唔係咩!

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊