自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lagortsa 發表於 23-10-23 12:16
肚痛要入急症.

朋友痛到行唔到原來生腎石.

腎石的確係勁痛, 但唔會有即時生命危險, 我親身經歷過, 多年前返返下工突然劇痛, 公司call白車送咗我入院 ,政府即日收我入院但都係幫我止痛,瞓咗一晚就叫我出院畀個快期我做碎石, 一星期後我又再次劇痛,唔等政府唯有自己去私家醫院隔日做手術。

水晶宮

大力大力 發表於 23-10-23 12:52
試過有次在急症室、晚上八點幾、見兩個老夫婦、坐的士去到、精精神神登記、而唔使比錢、應該是攞綜援、有 ...

可能係(退休)公務員/醫管局員工 (或其家屬)

依家show 身份證明文件就check到是否合資格豁免
旁人一般係唔知佢係咩原因而免費的

男爵府

2024年龍年勳章

祝你朋友早日康復

珍珠宮

wan_sosin 發表於 23-10-23 13:13
因為已經睇咗睇開嘅醫生,睇完繼續差下去,才決定去急症,我嗰種攰已去到唔多行得郁嘅情形,睇私家已是坐 ...

真係好險,祝福

侯爵府

睇你好唔好彩。
我同事係公司中風,call白車。
地點係瑪麗最近,但白車話我地個地址係中間,歸了去灣仔,所以要明知塞住車都要塞出灣仔,去到灣仔醫院冇得搞中風,再轉東區,醫生都鬧咁遲先來,結果咁就一世。

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

祝朋友早日康復

子爵府

大力大力 發表於 23-10-23 12:52
試過有次在急症室、晚上八點幾、見兩個老夫婦、坐的士去到、精精神神登記、而唔使比錢、應該是攞綜援、有 ...

其實我成日覺得,如果急症室係按緊急嘅等級來收費,會唔會就可以阻嚇到啲人呢:真係緊急嘅,收返佢$100 ,次緊急嘅,收$300 ,非緊急嘅,收$500,貴過私家!

就算綜援、假難民 都要俾錢,最多之後俾你申請返係另一回事(最多嘥晒啲行政費,橫掂而家都係亂嘥錢㗎喇)重要有上限次數,可以跟年齡同埋係咪長期病患者定嘅次數唔相同,例如60歲以上、6歲以下,一年可以有12次, 20至59歲沒有長期病患一年只可以有兩次免費申請番啲錢。

男爵府

fundfund 發表於 23-10-23 13:24
發燒、喉嚨痛...... 真係不要入政府醫院急症室,我有朋友老公4x ,健康正常,居然話俾我知發燒去急症室睇 ...

發燒都可以冇命的,我有個uncle就係睇咗兩個私家醫生都唔好,到情況急轉直下,已經入icu同救唔返

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

花生蘿蔔 發表於 23-10-23 16:13
發燒都可以冇命的,我有個uncle就係睇咗兩個私家醫生都唔好,到情況急轉直下,已經入icu同救唔返
...

睇兩次私家醫生、病情都冇轉好、就應該入急症室~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

金黑街矇 發表於 23-10-23 15:46
其實我成日覺得,如果急症室係按緊急嘅等級來收費,會唔會就可以阻嚇到啲人呢:真係緊急嘅,收返佢$100 , ...

好提議

珍珠宮

花生蘿蔔 發表於 23-10-23 16:13
...

發燒只是病徵,不是病因。要找出什麼病因才重要

男爵府

除非你自己有私家車,車病患傷者入私院急症室,否則係人都知召救護車,都一定係入就近公立醫院。如果你自己途徑入私家急症,就如樓主所講病情咁嚴重,我好肯定私院急症一定拒收,會要求即召救護車轉送公立醫院,所以有危急情況擅自先送私院,無疑係搵命仔較飛。可以肯定講亞句,私院急症醫護人手及醫療設備,一定比公院低 !

王於建議有小問題,盡量唔好去公院急症,確係一個好建議。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

大力大力 發表於 23-10-23 10:44
朋友約50歲、身體健康、不肥不瘦、常做運動、一日同朋友到油麻地食晚飯、中途心口痛、立即入了QEH急症室、 ...

認真好彩

大宅

但係問題係, 普通人其實唔識分嚴唔嚴重.

例如以為感冒冇事, 點知一check 先知肺炎, 個肺已經花哂.

去到睇急症, 如果分流姑娘覺得唔嚴重, 自然會派去非緊急症. 我情願信分流姑娘好過信自己.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

somesome2020 發表於 23-10-23 16:48
但係問題係, 普通人其實唔識分嚴唔嚴重.

例如以為感冒冇事, 點知一check 先知肺炎, 個肺已經花哂.

如果輕微肺炎、會咳、黃痰、發燒.......所以要睇家庭醫生、佢會先開抗生素、兩三日無好轉或第二日惡化、要再睇醫生、病情嚴重、醫生叫入急症室~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大力大力 發表於 23-10-23 10:44
朋友約50歲、身體健康、不肥不瘦、常做運動、一日同朋友到油麻地食晚飯、中途心口痛、立即入了QEH急症室、 ...

另外提醒各位:如果屙、嘔、肚痛、普通感冒、發燒、喉嚨痛......不要入急症室、私家醫院有夜間門診、請不要阻礙醫院救人~

絕對同意呀

男爵府

何超老公?

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

回覆樓主:

謝謝分享 祝你朋友早日康復

伯爵府

有個人好好彩條命執返嚟:
佢在將軍澳行山,
忽然心臟病發,救傷車送咗去將軍澳醫院急症室,
佢十分幸運,當時有班心臟科醫生在將軍澳醫院內開會,
所以立刻有心臟專科醫生救返佢。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊