自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

siufcat 發表於 23-11-18 18:00
好想斷左佢 諗起要供一世就唔想供

我跟朋友買,發現佢呃我,話張單太舊,會扣吓扣吓扣晒攞唔返,一定要加單轉另一種,打去保險公司問唔係果回事,嬲嬲地cut 咗
聽過好多買就話咩都得claim 就咩都唔得,同你玩數字遊戲,我無買

水晶宮

回覆樓主:

一般有得賠,健康保,旅行保等

水晶宮

冇買過亦暫時冇需要

本身好少病痛 一年都唔睇次醫生
生兩個公司包晒
轉工有公司保險 都冇咩用到
唔想晒就去做下針灸 睇下中E

侯爵府

我上年cut晒!
老公返來做工幾年開始買, 到結婚幫我買埋, 上年有事入院做手術, 話冇得claim, 原來張保單大舊, 可以賠嘅手術方法已out, 嬲到即時cut鬼晒, 好彩佢公司全包到。
供左幾拾年原來白供, 只係供養保險公司,激鬼氣。

珍珠宮

shirleyleung15 發表於 23-11-18 18:16
分享我老公一個經驗吧, 結婚18年,一結婚就開始供,佢果份由當初每月$8xx到依家每用供$1200, 5年前有一日 ...

我個份都攢左,呢兩年claim左幾次,實拎左9萬鬆,供左8年

公爵府

回覆樓主:

乜保險都冇買,除左家居保,原因公司包醫療。大部份私家手術都 claim 到

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

Bbpig2014 發表於 23-11-19 08:53
我上年cut晒!
老公返來做工幾年開始買, 到結婚幫我買埋, 上年有事入院做手術, 話冇得claim, 原來張保單大 ...

原來會係咁。一張保險跟足幾十年實舊啦!邊間保險公司咁衰?

啲人話頭一年買保險啲保費大都去咗個agent度,過咗幾年之後agent就冇乜着數,就會搵你笨叫你重新再買其他。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

chanti 發表於 23-11-19 05:26
3口子1年供4萬太貴…我一家五口醫保都唔冼咁貴…你應該買左儲蓄保…

一年供4萬~

如果20年前買個車位、現在已近150萬、醫乜都得、仲要每個月有租收~

珍珠宮

回覆樓主:

我冇買保險,已從積蓄中預50萬比自己應付緊急醫療,然後就排政府。
可能你地會話50萬咁少唔夠,但買保險都唔一定claim到50萬,萬一claim 唔到仲身心疲累,見好多例子,人已經病緊仲要同保險公司打官司,激氣傷身,影響病情

象牙宮

chanpo18 發表於 23-11-18 19:42
咁你先生個plan 幾好,我見D醫保,如果今年個腎有事,今年係claim 到,但到下次review 份保單,佢會要求up ...
有時agent 話要review 要留意,
有時佢地係幫你出張新單,
有agent 好唔老實為出單,
可以亂講,所以自己要睇清楚問清楚。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

小小bb 發表於 23-11-19 09:08
吓原來會係咁。一張保險跟足幾十年實舊啦!邊間保險公司咁衰?

啲人話頭一年買保險啲保費大都 ...

有Agent跟仲陪同入院、這是絕對係有啲、但除非你係佢超級大客或者每個月介紹好多朋友給他買保險、 咁樣VIP一定當貴賓甘招呼你、 如果一千幾百一个月、試想一下AGENT做了20年、佢有幾千個客、叫佢點跟?

鄰居之前一家四口、每月供保險近一萬蚊、近月CUT了7成、AGENT 立即變面、20年前一萬可以紅過六百尺單位、鍵值500萬、每月收租萬多元~

因爲我識計數、所以從來冇買保險~

試一下問下妳AGENT 、到妳75歲保費要多少、香港人現在平均壽命女的去到89.7歳、男的87歲、買保險買到幾多歲?

從年青自己努力儲蓄、不要亂投資、更為實際十倍~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

有事起嚟當比錢買時間,私家乜都快啲,醫生有得揀

象牙宮

waic 發表於 23-11-19 09:14
我冇買保險,已從積蓄中預50萬比自己應付緊急醫療,然後就排政府。
可能你地會話50萬咁少唔夠,但買保險都 ...
如果你預留一畢錢做醫療,
唔買都無問題既!

珊瑚宮

麟媽媽 發表於 23-11-18 20:41
我自己覺得公司保險真係都幾緊要,有時拿住一份舊式嗰啲住院保險,真係驚賠唔到幾多?好彩香港有大部份嘅 ...

通常大公司都有同保險公司傾好 conversion plan 比 planned leavers。不過同事經常第一句就話咁貴,其實公司一直比緊呢個價錢

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

brother4 發表於 23-11-19 08:32
一般有得賠,健康保,旅行保等

旅行保、車保、勞工保、家傭保、我有買~

昨晚老婆同我講、我去日本8日、釣輻射魚、旅行保$207 ~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

回覆樓主:

p. s. 最重要係自己唔熟保險,咩都只聽 agent 講,claim 唔claim 到又要睇吓買唔買得中個plan, 覺得好煩
家人最近中左癌症,做手術連覆診約20萬,冇買保險,全數自己比,跟住落黎就政府跟進。有冇買保險都係咁行,絕對冇可能話有保險就全程睇私家,打後治療化療標靶藥根本有保險都比唔起,仲要睇你買左邊隻同買幾重保險喎

珍珠宮

大力大力 發表於 23-11-19 09:22
旅行保、車保、勞工保、家傭保、我有買~

昨晚老婆同我講、我去日本8日、釣輻射魚、旅行保$207 ~

係喎,反而家居第3者保險我有買

珊瑚宮

waic 發表於 23-11-19 09:14
可能你地會話50萬咁少唔夠,但買保險都 ...

想法正確,我都係用呢個態度處理家中長者醫療

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

chocolatebean 發表於 23-11-19 08:40
冇買過亦暫時冇需要

本身好少病痛 一年都唔睇次醫生

X2
生仔政府,其他公司醫療包
小朋友試過甩鉸,入急症10分鐘睇得,醫生擰一下就搞掂。

子爵府

Bbpig2014 發表於 23-11-19 08:53
我上年cut晒!
老公返來做工幾年開始買, 到結婚幫我買埋, 上年有事入院做手術, 話冇得claim, 原來張保單大 ...

死得,我都無係20年無理無轉過份保單,原來太舊會拒賠咩。

首頁
34567...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊