自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

複式洋房

sisilee321 發表於 24-1-4 17:56
即係今次你唔係urgent….日間中心搞得掂點解去醫院….不過都係慘…供得保險佢理得你去邊照丫,還掂保費都 ...
我嗰個只係住院保 日間中心唔係住院點會有得claim?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你有冇agent,其實入院前要問下agent點樣先claim,你情況係保險公司角度根本唔需要入院,而且醫生冇理由唔知,佢哋填咁多

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

laukkk 發表於 24-1-4 16:56
呀bu係好煩㗎
又問你根本病因,醫生對病徵診斷,有咗病徵幾耐,曾經醫治手法,之前食過咩藥,等等。。。
...

之前出左黑名單, 家陣比醫生告
https://ynews.page.link/vhXPE
放下自在

伯爵府

cattz288 發表於 24-1-4 18:03
之前出左黑名單, 家陣比醫生告
https://ynews.page.link/vhXPE

大約上月,hotline話呢份黑名單只應用係global insurance ,佢話香港買嗰啲唔係global….

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

LoveCorgi2 發表於 24-1-4 18:17
大約上月,hotline話呢份黑明單只應用係global insurance ,佢話香港買嗰啲唔係global….

...

呢位醫生即出律師信, 個list即刻無左, 係唔係apply落香港單度, 佢自己先知喇

放下自在

男爵府

vawa 發表於 24-1-4 12:59
之前頸痛頭暈想嘔睇骨科專科醫生,之後醫生安排入院 訓左一晚,做MRI檢查同做物理治療,結果check 到頸椎椎 ...

你呢個case似身體檢查,應該自費睇骨專科,然後自己俾錢照mri,有需要醫生會安排做手術,甘做手術無咩理由拒賠。

大宅

回覆樓主:

我都唔太信保險,情願自己儲一筆錢做醫療費。claim 保險就claim 公司果個。

侯爵府

vawa 發表於 24-1-4 18:02
咁你好似有啲打茅波, 明明唔使入院都可以照 MRI, 但你份保險唔包日間中心, 就夾硬話要入院, 但又只係為咗照 MRI。咁咪即係刻意操作, 令到唔保的項目都要畀錢你? 咁佢唔賠又唔可以話全無道理!

子爵府

我女有普通住院保,喺診所做小手術都claim到手術費、診症費、藥費,唔一定要入院。

你嘅情況係去睇醫生,佢建議你做檢查睇下咩事,要買包門診保障的保險先得,好似有啲照MRI可賠少少。你情況並未差到非入院不可,保險公司好睇醫生嘅判斷。

子爵府

回覆樓主:

如果保險公司查核發現是身體檢查是無得賠。所以最好入院前問清楚保險公司是否有得賠先好做,但做手術通常都無問題。

子爵府

jessicasiu 發表於 24-1-4 13:50
我試過照胃都吾賠,當時胃炎,瘦咗10幾磅,醫生叫我照,有哂醫生证明,都吾肯賠,保險我吾再信,供咗20幾年,頭尾 ...

咁你有冇問agent點解唔賠?有冇appeal?
因為我兩個月前都係胃唔舒服睇專科,然後照腸胃鏡、上腹超聲波(日間診所),發現有幽門螺旋菌,然後覆診食藥,再做驗血、吹氣,一蚊都唔使俾!claim足,仲賠多一日住院現金,但我係無住院的!

侯爵府

vawa 發表於 24-1-4 12:59
之前頸痛頭暈想嘔睇骨科專科醫生,之後醫生安排入院 訓左一晚,做MRI檢查同做物理治療,結果check 到頸椎椎 ...

証監會投訴

子爵府

我公司團體醫療買醫療保,我係日間中心照胃鏡都有得claim….個plan唔係叫住院保,係醫療保

大宅

sisilee321 發表於 24-1-4 20:38
我公司團體醫療買醫療保,我係日間中心照胃鏡都有得claim….個plan唔係叫住院保,係醫療保

胃鏡係小手術, 係claim到。

樓主嘅情況,係唔涉及手術。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我16樓個pre approval都係for 醫院day case
唔關門診事

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我曾經買過5年醫療保, 亦順利claim過一個2萬元的小手術, 但試過claim保險後,我就決定斷供了。原因係申請claim時係一種壓力, 唔知交唔交得齊所需文件, 出院萬一拎唔齊文件, 又驚醫生唔肯後補比我, 即使交足所需文件, 又驚可能有條款唔符合而claim唔到, 畢竟我唔係專業人士, 保險入面密密麻麻的限制條款睇完都係一知半解。

公爵府

其實做之前要問清楚,冇agent都應該問hotline,我都有份舊嘅醫療保險,以前要住院先有得claim,宜家日間中心同門診手術都冇問題。
其實你要先了解自己嘅保險包啲咩,同埋要claim有咩程序,到claim唔到先嚟投訴作用不大,或者可能要攪一大輪先攪得掂。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

應該係入院檢查唔包

大宅

大多搵笨,排政府吧,再唔係北上救醫

男爵府

vawa 發表於 24-1-4 14:44
Bxpx 傳統醫保 吾係自願醫保
冇agent
佢話我吾係urgent 冇必要入院照

這間公司做檢查係要預先批核,要去指定網路醫生看普通科⇒專科,做C.T,MRI去出面的化驗所,除非你因為意外入院緊急要照,如你個醫生係專科醫生係會包埋你填claim form,對佢來講係必須會填,政府醫生就會收claim form錢。你程序出錯,保險公司有得唔賠就唔賠啦。

首頁
34567...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊