自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

第一點,唔自律,係事實。我住嗰度,私人大廈,成日都有人包咗袋垃圾,打開口袋,就咁放喺垃圾房地下,連拉開個槽掉落去都唔做。同管理員講開,原來我嗰層已經叫做好,佢話有啲層數直程係垃圾房地下成地垃圾,橙皮又有,餸渣又有,惹晒曱甴,又要搵人清潔!

侯爵府

MC媽 發表於 24-1-18 14:48
我都覺得可以用自願同獎勵嘅形式去初步實踐呢個計劃先。
1)例如將呢個"強逼綠袋“改為自願參加屋苑計劃, ...

我覺得 連有法例規管下都有人唔守法唔自律
更唔好奢望有幾多人會為呢啲小恩小惠而去做
我身邊咁多朋友 會回收嘅得一個
有分儲嫁 都無人care(當然少得可憐)

但真係要配套足 咁煩鬼有動力分類咩

我覺得意識不足下 連強制都難 唔好話乜自願
但唔該教育都落下手啦 到宜家都有人唔知乜可以回收乜唔得

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mongng 發表於 24-1-18 11:03
其實好多香港人已經做緊分類,可惜係環保署回收太差,反對收垃圾費唔係錢的問題,係成件事除左收錢就乜都冇 ...

BK唔多

別墅

回覆樓主:

其實要先做好市民嘅回收教育,提高曬回收嘅意識同急切性先,跟住完善好整個回收網絡配套先實行垃圾徵費,市民會受落啲。而家好多人都唔知咩膠可以回收咩物料唔回得,加上貪方便又自私,只會覺得回收係嘥佢哋時間嘅事。
不過,每樣公共習慣都有個起步期,相信市民會慢慢習慣嘅。

男爵府

Joant 發表於 24-1-18 08:58
1. 大家都好唔信得過住喺香港嘅人會自律,個個都覺得一定有人會偷雞,幾可悲,同時反映大家對住香港嘅人嘅 ...

回收多年經驗。
重点如果配套齊,係好小垃圾. m巾,雲吞呢d law.

子爵府

LittleSnail88 發表於 24-1-18 15:13
其實要先做好市民嘅回收教育,提高曬回收嘅意識同急切性先,跟住完善好整個回收網絡配套先實行垃圾徵費,市 ...

呢d唔係叫自私係只著重自利,不論政府/市民,香港係商業化城市,所有野以利益行先

大眾覺得最大係配套問題,班官真係諗唔到咩,只係解決唔到咪掉番個波俾市民。回收業有錢賺大財團點會唔做,政府又點會唔支持,咁多年做唔起一定有原因。而家硬性要回收,到底消唔消化到咁多回收物料都係一個問題

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Joant 發表於 24-1-18 08:58
1. 大家都好唔信得過住喺香港嘅人會自律,個個都覺得一定有人會偷雞,幾可悲,同時反映大家對住香港嘅人嘅 ...
其實我覺得應該加大加強配套先徵費,如果無/缺乏配套,只會選擇比錢,習慣咗比錢,當配套再成熟 d,亦未必容易改變習慣。

男爵府

2024年龍年勳章

mandy952 發表於 24-1-18 09:35
以前回收業揾到錢多人做,未冇問題
而家冇人做,先去攪回收,真係好多餘
其實三色回收箱d野未又係推左去垃 ...

就簡單,街市賣菜果d 發泡膠箱,果時因為未通關堆積一坐山。跟本無人回收。
費人費事垃圾分類,最後去堆填區,多好笑

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

MC媽 發表於 24-1-18 14:48
我都覺得可以用自願同獎勵嘅形式去初步實踐呢個計劃先。
1)例如將呢個"強逼綠袋“改為自願參加屋苑計劃, ...

我覺得佢已經混亂,市民無所適從 仲話又 cctv 又督灰,佢有冇過傷殘獨居長者既難處
我地都覺得擾民啦!班高官有工人使唔使煩 我地普通市民咋,佢以為我地個個1822 個個坐係屋企 唔使搵食 唔使湊仔
細路聰明伶俐 唔使勞功課

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

MC媽 發表於 24-1-18 13:14
嗱,你又用你自已角度去睇人, 我覺得你自己肯做兼有誠意做咗就足夠啦!我都好欣賞你, 但點解要去挑戰人哋 ...

佢係架 ,似我c6 大大聲講口 噏噏: 乜都話易做,易搞...最後都係我埋尾
有次把幾火 窒佢:好呀!你做啦!講多幾次,佢收晒皮 唔敢再講

最憎d 人講就天馬行空,天花龍鳳 做就縮都縮唔切 嫌麻煩

所以呢度d 人講到天花亂墜,我唔信佢真係做到囉...可能因為c6 影響我既睇法

水晶宮

Joant 發表於 24-1-18 13:08
其實唔係用多好多時間 只係將你原本順手掉落去垃圾桶嘅垃圾 掉去另一個袋
當然6在區區唔夠就真嘅 我都山長 ...
時間係成本嚟,我有意識要環保/回收,喺外國我會分類回收,喺香港要行半粒鐘,生活又咁忙碌,有時間都想休息多陣,嗰 d 小回贈,真係無福消受。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

雖然同為香港人,但都唔覺香港人素質有咩咁值得期許,唔講走係條街到,只係屋苑入面都仲見到D阿伯阿婆阿叔阿姨痰上頸就抵唔住"咔tu"幫啲花花草草施肥,極核突,偌大既屋苑裡既公園眾多垃圾桶,都係會見到d紙巾,食物周街飛.最勁係啲便利店門口前面,每朝行經,都會見到一堆食物包裝既垃圾,垃圾房都見到唔少,未包好就已經放落垃圾房,垃圾入面d湯水瀉哂出黎哩d都唔係叫冰山一角,點相信八成香港人自律到呀

男爵府

Yuki_Yeung 發表於 24-1-18 13:22
羨慕你屋苑有廚餘機,我要去最近嘅回收站或廚餘機,一定要行路加搭車先到,回來最少花1.5小時。希望政府加 ...

係配套好需要。希望下一步政府可以做好回收嗰一關,如何唔係成件事都冇晒意義
無聊閒在家

翡翠宮

noodle_noodle 發表於 24-1-18 10:31
一陣又俾果d命水好唔憂三餐嘅堅離地闊太,話低收入家庭懶先會窮喇,唔洗自己搵食嘅人,唔知好多人日做十幾 ...

有錢先孤寒,用得其所
係冇錢既先講到唔志在,逆轉思維 你唔俾佢邊有收入

我以前同事口頭蟬:咁係冇(錢)呀!咁都比唔起呀!唔係咁窮呀!
輪到大圍夾 幾十蚊都 左拖右拖,咋咋啼側側膊

子爵府

selinako^^ 發表於 24-1-18 18:57
有錢先孤寒,用得其所
係冇錢既先講到唔志在,逆轉思維 你唔俾佢邊有收入

冤枉,我真係無錢,唔係側側膊

子爵府

pauline_c 發表於 24-1-18 17:49
時間係成本嚟,我有意識要環保/回收,喺外國我會分類回收,喺香港要行半粒鐘,生活又咁忙碌,有時間都想休 ...

你可以搭車去回收,咁咪慳返d時間,快d返屋企休息,又環保又有回贈

水晶宮

noodle_noodle 發表於 24-1-18 20:32
你可以搭車去回收,咁咪慳返d時間,快d返屋企休息,又環保又有回贈
...

無車直接到,唔通搭的士?而且等車都係時間

子爵府

貝_貝 發表於 24-1-18 16:14
就簡單,街市賣菜果d 發泡膠箱,果時因為未通關堆積一坐山。跟本無人回收。
費人費事垃圾分類,最後去堆填 ...

發泡膠箱,拎去收紙皮嘅鋪頭賣5蚊一個架,咁大嘥掉去堆填區 好賣過紙皮,執成5斤紙皮都未必賣到5蚊
利申:之前有真係喺兼職嘅餐廳拎紙皮去賣,所以知價錢

珍珠宮

15週年勳章

想每屋苑有部野放廚餘, 唔知有無機呢

子爵府

根本就一啲都唔環保….成件事太多漏洞! 尤其是低下階層嗰啲基本上八成都唔會跟! 勞民傷財,唔通真係叫每一棟大廈嘅管理員/清潔姨姨摷垃圾咩?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊