自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

angiehouse 發表於 24-1-20 17:28
我幾十年前就系靠grant and loan, 加上幫人補習, 屋企一分錢都吾洗比我,但系吾系無左grant啦咩,同埋會 ...

loan全數只夠交學費呀

男爵府

popocat 發表於 24-1-20 18:20
你個女咁乖
我仔住hall 仲多節目, ust 宿舍難抽中,year 1只抽中住一個 sem, 為咗住hall 佢到 year ...

我女有d內向,同佢friend嘅同學都係比較靜,平時間吾中先去玩,冇上莊冇參加活動,今年year 3, 第2年住hall, 佢又鍾意冇人管住,讀書攪得掂就吾駛理佢
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

lilysun123 發表於 24-1-20 13:11
我女ust,突然抽到下學期住宿舍,請問有經驗的大家每個月要比幾錢零用佢?
除左住宿費,仲有無其他使費,而家比 ...

起碼6千啦!只係計食,一日三餐。
當一日200蚊,一個月都$6000。

子爵府

大學食野都唔平校園入面早餐近30,午餐4x起,晚餐相約。加埋零食、水果、其他洗費,真係要5千起跳。

公爵府

honeyBB 發表於 24-1-20 18:30
起碼6千啦!只係計食,一日三餐。
當一日200蚊,一個月都$6000。

我叫阿女星期五返屋企食,星期一再返去,咁又省小小

公爵府

milkteabb 發表於 24-1-20 19:06
大學食野都唔平校園入面早餐近30,午餐4x起,晚餐相約。加埋零食、水果、其他洗費,真係要5千起跳 ...

真係好貴啦,我女話住2月至5月,係未半年就係住4個月

侯爵府

大仔十幾年前住宿舍時,係$6000 一個月零用,我講咗唔想佢做part time, 要專心讀書&好好享受校園生活!

琥珀宮

我女ust,突然抽到下學期住宿舍,請問有經驗的大家每個月要比幾錢零用佢?

之前二千一個月夠用?

大宅

加多2千,比4千試行,一個月後再檢討~~
我估,佢吾夠$用,自然會出聲~
加上佢暑假有做 part time, 都有DD儲蓄~~
放假又會返屋企住和食~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

嘩,jm 你囡囡好乖喎
真心2千一個月邊夠?

公爵府

木土土 發表於 24-1-20 19:24
之前二千一個月夠用?

夠呀,有時吾掂我再比500元佢

公爵府

水晶樹媽媽 發表於 24-1-20 19:35
嘩,jm 你囡囡好乖喎
真心2千一個月邊夠?

有時長老又會比利是佢地使,so far都夠
可能女仔,食好少嘢,返而有時旺中買下衫

珍珠宮

jeannietsui 發表於 24-1-20 18:26
loan全數只夠交學費呀

果時grant and loan 加埋,連埋補習1千蚊一個月,比完學費加日常洗用,重有錢剩,畢業重可以去旅行

珍珠宮

maozit 發表於 24-1-20 14:33
唔明⋯ 有 grant and loans… 自己搞掂(連住宿費),唔掂咪搵part time… 我N 年前都係食自己⋯ ...

唔係所有人都夠資格攞到資助grant loan,借免審批好高息,如果家庭經濟許可真係要自己仔女借高息貸款?
你N 年前要自己搞掂係因家庭環境所做成,但唔等於父母供養大學生就唔啱。

子爵府

我果時直接問我啊仔,我仔話$3000就够。我最後俾$4000,佢話仲有錢剩

珍珠宮

好媽媽勳章

lilysun123 發表於 24-1-20 13:17
無咁多錢

其實阿女應該知學校canteen價錢,晚餐的價錢同午餐唔知是否差不多,你應該問阿女,叫佢估算每日要幾多錢食飯,由佢估計再解釋你知。

我以前住宿舍,早餐大部份日子食麵包,咁樣慳啲錢。

珍珠宮

好媽媽勳章

PW530 發表於 24-1-20 17:56
細到一個三尺衣櫃兩份用 中大好好多,連上網8200/term仲包埋冷氣 :happy ...

一個3呎衣櫃2人用~咁又真係好「窄」好細啊!

我以前住新亞志文樓,我覺得志文可能係全校最細的房,但每人都有個3呎櫃,擺衣物和煮食用具等等,都算夠擺。

珊瑚宮

我谂5至6千

子爵府

angiehouse 發表於 24-1-20 20:42
果時grant and loan 加埋,連埋補習1千蚊一個月,比完學費加日常洗用,重有錢剩,畢業重可以去旅行
...

full grant就係
我嗰陣grant得3千
loan全交學費
啲同學full grant full lian何止畢業去旅行
yr one開始已經去喇
羨慕
我自己part time補習賺零用
屋企比宿費

子爵府

lilysun123 發表於 24-1-20 13:29
多謝大家,阿女抽到最舊個hall v

Hall V 都好㗎,去上堂唔使擔遮啊~

參考價,30年前我係$250 per week 包晒一日三餐同假日搭車回家~ 其他嘢,例如買衫都可以另外拎錢,實報實銷,但係娛樂費係零,娛樂費只可以用自己儲低嘅錢。所以嗰陣冇乜自己大個女要處理財政嘅經驗,我覺得唔好。

sorry,太多廢話,我想講嘅係:

我覺得只係有半年機會,不妨俾多少少佢,等佢感受吓要自己負責自己嘅財政,要夾埋有儲錢成份(同佢講明俾多咗你),都就嚟畢業啦,將來搵錢,咪當俾個機會佢實習吓囉~

同埋你都要留意吓,見工買衫買鞋其實都係要用錢嘅,你係會另外俾佢定係喺呢半年嘅生活費裏面包埋,真係差好遠㗎~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊