自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

我都唔敢請,岩岩請左第一個做左一年就走左佬。。。。

公爵府

歌莉亞 發表於 24-3-4 19:03
兩個細路仲咁細, 好明顯佢唔想做你呢份工, 返鄉下就係藉口而已!
而家啲工人好揀工做的
唔係好似以前咁, 真 ...

自由自在、免費WiFi 、求其做有糧出、可以隨時黑面發侮氣,呢啲工我都想做

公爵府

陳毛仔 發表於 24-3-4 20:18
我都唔敢請,岩岩請左第一個做左一年就走左佬。。。。

我半年貨仔only

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆樓主:

我14年請咗4個工人,第一個做咗幾個月,因為偷錢所以炒佢魷魚;第二個最好,用咗兩年半,係啲老派賓妹,好識得將啲功夫做到表面企企理理、乾乾淨淨,煮餸又食得下,好識得睇主人眉頭眼額,可惜佢成功申請去加拿大做嘢,而斷約;第三個印傭做咗約一年話回鄉度假,點知一去不返;第四個就依家呢個已經第五個約,頭嗰幾年好勤力和聽話,依家第五個約,這些年已經feel到佢做到滑晒瓦,懶懶散散、汚汚糟糟,但睇在佢早上從不會唔知醒起身做家務,吩咐佢做嘅嘢都會聽聽話話咁去做,就用佢度用到阿女16歲,即今年10月就不再續約,希望佢乖乖地做埋呢大半年!

如果工人冇乜大問題,我好願意比長期服務金,因為要去磨合一個新工人身心係極度疲累!

諗起今年10月唔使再有工人喺度,可以呼吸到自由自在嘅空氣就好期待,雖然我哋知道自己做家務會好辛苦,但係都會甘心命抵,過去呢10幾年靚啲嘅家電、家居用品都唔敢用,貴啲嘅衫褲鞋襪都唔敢着,第一驚佢工人們會整爛,第二驚工人們以為我好好景會問我借錢唔還

水晶宮

lily233242 發表於 24-3-4 20:19
我14年請咗4個工人,第一個做咗幾個月,因為偷錢所以炒佢魷魚;第二個最好,用咗兩年半,係啲老派賓妹,好 ...

我完全好有感受。

我都等緊不用工人的一日。

水晶宮

歌莉亞 發表於 24-3-4 19:03
兩個細路仲咁細, 好明顯佢唔想做你呢份工, 返鄉下就係藉口而已!
而家啲工人好揀工做的
唔係好似以前咁, 真 ...

係,啲工人選工做…有二個小朋友已經好難請工人。

水晶宮

mnhk 發表於 24-3-4 19:13
2個仲係初小,所以都預左自己湊返辛苦多幾年

勁辛苦呀!

盡量做好時間管理及簡化一切事情。自己也保重好身體,因為,一個媽媽實在太多事情要處理。

水晶宮

mnhk 發表於 24-3-4 19:17
佢已經自己一間房,佢長期玩電話,中午午睡一個鐘,根本都唔多野做。前排先要求food allowance, 應承左佢 ...

有啲工人很差,食物津貼照袋,但又食僱主家中食物。我就一律不會比食物津貼。

大宅

Fishqqma 發表於 24-3-4 19:53
出正價糧?

係,之前海外請佢來

大宅

Astra00 發表於 24-3-4 20:54
勁辛苦呀!

盡量做好時間管理及簡化一切事情。自己也保重好身體,因為,一個媽媽實在太多事情要處理。

我仲要返part time, 希望應付到所有野

大宅

Astra00 發表於 24-3-4 20:54
勁辛苦呀!

水晶宮

mnhk 發表於 24-3-4 21:00

慢慢來,有心做點都會做到。我曾經有段時期經歷過。

大宅

Astra00 發表於 24-3-4 20:55
有啲工人很差,食物津貼照袋,但又食僱主家中食物。我就一律不會比食物津貼。
...

我計過share food既話,佢早午餐已經食我超過$50,仲未計咖啡等,所以佢拎FA係仲蝕底,加上我大部分時間在家

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mnhk 發表於 24-3-4 20:57
係,之前海外請佢來

咁明哂, 應該係覺得人工少。

大宅

Fishqqma 發表於 24-3-4 21:07
咁明哂, 應該係覺得人工少。

我好彩無出高價咋,佢長期匿係房,塞住耳仔,玩電話,我做阿四開門收件,佢就日日午睡,飯餸都係買現成,唔多識煮飯,小朋友又主力我自己湊返,佢仲嘆過我呀

伯爵府

我剛換咗個海外印尼工人,態度好有笑容勤力肯學嘢。
以後都唔會再請香港完約外傭,因為我上一個工人,雖然一入屋就識做嘢,唔使教,廣東話又叻,
但態度差,唔聽話,整天講電話

伯爵府

XYZABC 發表於 24-3-4 10:29
我二十幾年前開始請工人,真係越請越差,乜極品都見過。終於捱到2個出國讀書就冇再請,沒請工人轉鐘點後人 ...

仲有老人,病患

伯爵府

mnhk 發表於 24-3-4 21:04
我計過share food既話,佢早午餐已經食我超過$50,仲未計咖啡等,所以佢拎FA係仲蝕底,加上我大部分時間在 ...

明白了
唔怪之得佢唔做
2個細路咁細, 阿mum仲要常在家
佢咪揾地方隱藏自己囉!
而家佢地黎嘆世界, 發覺唔對路就走人!

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

其實如果唔係想俾阿女自己有一間房,我有時都想請工人到我退休為止!因為香港女人真係好辛苦㗎,好多都有返工!

例如我如果以後冇工人,日頭返工,份工又唔係輕can,每晚收工要買餸煮飯(疫情以來愛上咗食住家飯),飯後洗碗,weekend 就要成屋洗洗抺抺...諗起都攰!好彩我老公會負責拖地和洗廁所,阿女就負責洗衫浪衫(要三催四請佢先做),呢啲分工已經喺以往工人放長假回鄉嘅時候約略實踐過,都work,但往後能否long term 咁堅持到咁樣分工合作法就唔確定

伯爵府

不過冇工人之後我會買好多機器輔助我做家務,例如洗碗機和乾衣機

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊