自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

qq6a 發表於 24-3-8 08:07
捱不下去了,C6一而再,再而三犯大錯,我完全死心了。幾日前已和孩子(6歲)及工人姐姐搬走了,我亦決定離 ...

走咗先嚟諗…

瑪瑙宮

qq6a 發表於 24-3-8 10:48
謝謝,因為要離開,孩子之前學的興趣班我已全部停止,打算在娘家附近再找課外活動俾他
...

除了靜態用腦的興趣班 (英文, 手工, 繪畫), 希望你能安排武術之類的活動比佢. 我覺得游水不好, 要睇天氣, 又要去個場先做到的運動.

武術係最好的, 响邊度郁都得, 屋企又得, 樓下空地, 公園又得. 唔使睇天氣搵場比入場費.

社交舞、拉丁舞都無咁好, 要 partner 同場地, 又貴.

我個人意見咋. 當然可以報埋游水, 舞蹈.

我以前都經常運動, 跑樓梯, 打籃球, 健康舞, 一方面幫助宣洩屈結, 我尼方面都比人強, 同到而家身子都好好.

另外, 武術班我以前係同我個仔一齊上的, 叫親子班, 好好玩架.

珊瑚宮

2024年龍年勳章

qq6a 發表於 24-3-8 10:31
是的,我和婆婆盡力給他最多的愛,我沒有在孩子面前哭過,自己默默應對,我只想孩子開心
...

其實小朋友乜都唔知,淨係知你無啦啦要佢搬走,會唔會更加不安同情緒仲受影響?

珍珠宮

好媽媽勳章

樓主好果斷,好勇敢,比個讚你!六歲的小孩還好細,適應力強,好快就會唔記得,而且佢可學懂獨立!有媽媽的愛已經足夠!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

qq6a 發表於 24-3-8 10:44
我在心痛6歲的他是否理解及明白,6歲的他知道了是否對他最好

6歲就算唔能夠完全理解都要同佢講,唔係嘅話,佢會覺得阿媽夾硬帶佢走,覺得阿爸唔要佢,阿媽都唔錫佢,咁仲大件事

maggie.tang    發表於 24-3-8 11:40

水晶宮

qq6a 發表於 24-3-8 10:50
多謝你意見,我好擔心追債影響小朋友,一直擔心,一直為他還債,但最終還是這樣,好傷心
...

盡咗力就算,最緊要現在自己有能力去照顧個小朋友

伯爵府

onlam2005 發表於 24-3-8 10:53
作出呢個決定相信你付出好大決心.
賭+欠債真係要早斷.
我覺得要同個仔解釋點解要同爸爸分開.

JM們好叻,為母則強
沉迷賭博好似吸毒咁,無法自拔,最慘社會上賭搏機會係無處不在,股市牛熊期權賭波等,一部手機巳攪掂,仲要D借貸廣告又不停彈出來,真係冇得攪,JM必須早走早著。

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

樓主你的做法非常正確,無謂蹉跎歲月,C6最愛的不是你,也不是兒子,佢最愛自己,所以繼續賭繼續借,你不用留戀,自己積極+努力做人,兒子將來一定明白你的,加油!

珍珠宮

qq6a 發表於 24-3-8 10:44
我在心痛6歲的他是否理解及明白,6歲的他知道了是否對他最好

太過保護都唔見對佢好,你睇唔到佢一世,永遠保護唔係一個好辦法

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

你要諗吓,喺冇預警情況下無端端帶佢返外家,父母係小朋友心靈支柱,屋企係最安全嘅地方,突然要離開屋企去婆婆屋企,又見唔到爸爸,咁細個人仔一定好不安要問點解,如果連佢最信任嘅媽媽都唔話俾佢知發生咩事,佢打擊會更加大

當然要講嗰陣時,你要平伏到自己情緒,加油

maggie.tang    發表於 24-3-8 11:41

侯爵府

有冇考慮娘家都要搬?
你c6肯定知道你哋避走去娘家,佢一定會去個頭搵你哋。小心人身安全
發窮惡的男人很恐怖,萬事小心

男爵府

echoo 發表於 24-3-8 10:58
樓主好果斷,好勇敢,比個讚你!六歲的小孩還好細,適應力強,好快就會唔記得,而且佢可學懂獨立!有媽媽的 ...

唔好玩啦,六歲點會好快唔記得,我好肯定答你六歲家變時發生的事同對小朋友的傷害,一世人都會記得,只係礙於現實以後都擺係內心深深處

公爵府

qq6a 發表於 24-3-8 08:07
捱不下去了,C6一而再,再而三犯大錯,我完全死心了。幾日前已和孩子(6歲)及工人姐姐搬走了,我亦決定離 ...

係 爛賭 定係女人

公爵府

回覆樓主:

樓主的決定是對的
明白小朋友會難理解
生活上的轉變
可能令佢會唔開心同害怕
比時間佢同比時間你自己
佢知你同婆婆愛錫佢
有返安全感就好好多
祝福你和仔仔!

複式洋房

回覆樓主:

我覺得更加要話比小朋友知個事實

大宅

回覆 qq6a 的帖子

這就是因為驚, 所以不停還,但還極都吾完,繼而繼續借,像雪球。其實可能只係每間借3千, 但間間就要還3萬,公司之間彼此有默契,知道你無得還,又會搵第二間公司出手,問你借吾借。 好多人就係驚人上門, 不停借同還。

先處理好收數問題,盡快破產,你即去即辦,很快有呈請書,你發返比債主就可以。我故你地曾經還過錢,基本上佢地都收返個本金有餘,只係利息你地愈滾愈大。

接著安頓好後,先再唸怎樣處理家庭及小朋友問題。

不用驚,不用愁,捱過了就可以,身體比其他更重要。

男爵府

qq6a 發表於 24-3-8 10:13
我很害怕,但我會盡力去生活,希望孩子開心,我經驗獨立,工作暫時穩定,婆婆可以幫忙照顧,但孩子情緒上 ...

唔好意思,恕我直言
根本你地離婚/分開呢個打擊對小朋友實在太大
大人即係好似你,都唔知點樣面對,唔好話小朋友

我建議你同老公修補關係,即係兩條友拆掂佢
欠錢啫,一係破產一係叫佢斬手指戒賭

冇咗一個完整嘅屋企,係小朋友一生嘅缺陷,係一生!會改變佢嘅性格同以後嘅人生
你見到佢唔開心咁成長,你會更加傷心自責

所以你要諗清楚,千萬唔好一時意氣
你俾咗三次機會佢又點?我都俾咗兩次機會我C 6…我諗唔止兩次,我當年都生不如死,老套d講,算係忍辱負重,換來十年嘅幸福家庭,我回頭睇係非常值得,當然其間佢都行為良好
同樓主一樣,當年我個小朋友都好細,我好怕好怕影響到佢,因為佢同爸爸感情係好好,仲視佢為偶像,試問點忍心令佢冇咗個好爸爸?破壞喺佢心目中嘅形象?

到而家,我小朋友接近成年,我同自己講過,如果再發覺C 6有咩"老毛病"我一定將自己放喺第一位,我已經唔使再擔心小朋友,自己嘅感受先最重要,會直接同佢哋講,咁大個佢哋會明白事理,咁樣先係對小朋友傷害最少

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

沒有經驗,只想祝福一下樓主,take care! 加油!

象牙宮

回覆樓主:

分開無問題,點都要比佢知爸爸衰咩…而要分開,搬走係因為方便婆婆照顧!簡單講就好,唔使比佢知有人上門追數,幫手還錢之類,會嚇親!其實而家好多單親家庭,小朋友好快適應,電視劇果個女仔太誇張!加油

大宅

jeannietsui 發表於 24-3-8 10:20
無爬晒文
見到呢個回覆
我面對差唔多

咁過份? 比我肯定發癲攞刀出黎斬佢都似

首頁
34567...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊