自由講場

跳至

首頁
34567...16

尾頁

男爵府

December_baby 發表於 24-3-12 07:37
呢個正正係我想講嘅,但有人get 錯,地理上香港當然只係一個城市,但實際上佢喺國際社會上佢代表好多野, ...

我仍然覺得香港响中國既地位,就好像紐約/倫敦响英美既地位一樣

只係你自己覺得英國管治既香港會比中國管治既好啫!

既然你有咁既諗法
咪送去外國讀囉?
無謂在香港又讀得唔開心唔甘心

男爵府

annie133 發表於 24-3-12 07:42
香港成為金融中心跟本從來都係因為大陸市場,如果大陸經濟又上番狂集資,有錢搵,班人再湧返來啦,佢地都 ...

今時唔同往日,以前個場齊齊有錢揾,悶聲發大財, 佢地又有大量投資香港就緊係有運行啦!依家佢地唔滿意嘅係國安+23嘛,你見外資公司不斷撤資要搬場去坡國就知有啦!依家可以做嘅唯有係同外資表達23唔係咩洪水猛獸!佢地唔接受香港睇怕都無運行

大宅

中國進入新時代,世界政治環境大變。過往香港左右逢源,用又東又西嘅身份,食中國呢條水食足四十年。而家明顯全球化返緊轉頭,變成割裂嘅陣營。左右逢源呢條水,香港冇辦法再食落去,角色身份只會越來越尷尬,唔會再同以往一樣。
情到深處人孤獨

水晶宮

December_baby 發表於 24-3-11 17:54
同親戚傾開,佢話香港黎緊優勢盡失,只會係中國其中一個城市,有啲錢嘅都應該送子女出國
...

有能力就送

水晶宮

Onlok 發表於 24-3-12 06:09
最係我心聲
身邊家人係咁話我唔預備佢去外國讀。但我有個性格內到不得了。佢已講明唔想去外。 ...

咪同我女一樣。小學時已plan讀埋中三去外國讀, 好彩我醒目,佢中一時比佢去uK遊學團, 3星期,返黎喊晒,仲話一定唔會出去讀書。其實冇所謂,早d知咪行 plan B. 香港讀U, 畢業搵野做依家都唔差架。

珍珠宮

好難一概而論,個人建議先考慮:
1. 年輕人喜好~讀嘅major哪裡有優勢;譬如讀CS/IS/DS,一定揀美國某啲學校;或想讀獸醫,一定英國、澳洲某幾所特長學府。
2. 身份/visa ~ intern和畢業後工作地點是否需要公司sponsor,呢樣係越來越難,但有啲地方又完全不設限制
3. 家庭經濟狀況 ~ education係屬於高額投資但冇保證回報率,父母得考慮期間嘅資金穩定性,唔同國家、唔同期限、唔同價錢
4. 年輕人性格 ~ 見過完全唔適應外國生活年輕人,吃不慣、睡不好,一個Spring Break才一星期,都要從美國飛回國內,看見都替父母辛苦
5. 父母關係 ~ 小朋友出去真係牽腸掛肚,可能雙方都要好一陣才可以適應

伯爵府

Forgetmenot999 發表於 24-3-12 07:54
今時唔同往日,以前個場齊齊有錢揾,悶聲發大財, 佢地又有大量投資香港就緊係有運行啦!依家佢地唔滿意嘅係 ...

當有錢搵,佢地返大陸投資都係咁啦
邊関23條事,澳門一早已有23條,外資咪一樣大開賭場,新架坡可以公然批評政府?有民主?
越南不是共產黨?外資一樣大量投資
而家中美經濟戰,好多野要reset,大家睇定D啦,不用太一面倒,亦不要太易被人影響,都係個句,兩手準備,裝備好自己,睇準機會。

伯爵府

Kittymummy 發表於 24-3-12 08:26
咪同我女一樣。小學時已plan讀埋中三去外國讀, 好彩我醒目,佢中一時比佢去uK遊學團, 3星期,返黎喊晒, ...

真係睇性格
我都識人出去讀書失敗有情緒病
亦有人好適應落地生根

公爵府

你親戚眼光短淺

男爵府

Dauntlessff 發表於 24-3-12 08:07
中國進入新時代,世界政治環境大變。過往香港左右逢源,用又東又西嘅身份,食中國呢條水食足四十年。而家 ...

中肯

男爵府

December_baby 發表於 24-3-11 17:54
同親戚傾開,佢話香港黎緊優勢盡失,只會係中國其中一個城市,有啲錢嘅都應該送子女出國
...

老實講,香港的大學老師有好多是大陸海歸,但佢地的spoken English 仍好重大陸口音,上堂聽唔聽到佢講甚麽呢?

大宅

打算幾時讀呢? 諗咁遠?

公爵府

D..D 發表於 24-3-11 19:37
麻省理工學院>Cambridge 都只係美國既一個城市
耶魯大學>New Haven 都只係美國既一個城市
劍橋大學>Cambrid ...

你啱

男爵府

...

冇錯喎,最緊要有錢

男爵府

有錢直接外國買樓打份hea工咪算,讀乜大學

男爵府

回覆 Forgetmenot999 的帖子

成日話外資走, 唔知你有冇真正睇過統計數據

香港特區政府統計數據顯示,2023年母公司在海外或內地的駐港公司數目達9039間,同比增加61間,恢復至新冠疫情前的高水平。其中,母公司在日本、美國、新加坡、德國、瑞士、荷蘭、澳大利亞、韓國和瑞典的駐港公司數目都比2022年增加。母公司在新加坡、德國和瑞士的駐港公司數目更超越疫情前的2019年,創出新高。

https://std.stheadline.com/realtime/article/1983505/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E4%B8%AD%E5%9C%8B-%E6%96%B0%E8%8F%AF%E7%A4%BE%E5%86%8D%E7%99%BC-%E6%B8%AF%E6%BE%B3%E5%B9%B3-%E6%96%87%E7%AB%A0-%E6%88%B3%E7%A0%B4%E9%82%A3%E4%BA%9B%E6%8A%B9%E9%BB%91%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%8A%95%E8%B3%87%E5%92%8C%E7%87%9F%E5%95%86%E7%92%B0%E5%A2%83%E7%9A%84%E8%AC%8A%E8%A8%80

侯爵府

2024年龍年勳章

如果讀到, 只會考慮留港升學~除非讀唔到,先會考慮海外~唔想浪費錢, 讀完番黎都係做普通職業, 留番0的錢俾自己退休好過

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

入到香港四大、香港讀最好、最多去外國讀碩士~

大學第一年送出外國讀、有心理準備一半機會唔返香港~

子女、最好留喺身邊身教~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

uns 發表於 24-3-12 09:07
老實講,香港的大學老師有好多是大陸海歸,但佢地的spoken English 仍好重大陸口音,上堂聽唔聽到佢講甚麽 ...

口音就去邊度都有,英國嘅大學,唔少口音都好難聽,因為唔同地方都有唔同口音,有人話蘇格蘭口音難聽,其實Wales同愛爾蘭都好難聽得明,大概聽得明4成左右咋 ~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

大力大力 發表於 24-3-12 09:24
入到香港四大、香港讀最好、最多去外國讀碩士~

大學第一年送出外國讀、有心理準備一半機會唔返香港~

仔女成年應該放手比佢自己飛,唔係綁住佢喺身邊。成年喇!仲講咩身教?你以前無教佢?讀大學先嚟教?

yuyueng    發表於 24-3-12 11:36
Dauntlessff    發表於 24-3-12 09:32

首頁
34567...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊