自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

子爵府

純粹貪得意,出世時開個兒童戶口,每月入二千,而家十二歲,都唔少

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

仔女各一份月供教育基金, 每月各1XXX, 儲滿一定年份, 再擺幾年, 剛好夠讀大學

珍珠宮

回覆樓主:

唔洗特別為他們儲,自己儲蓄起當退休,不能告訴子女自己有多少,將來誰有需要(包括自己),就適量使用。

水晶宮

Melody008 發表於 24-3-31 12:18
純粹貪得意,出世時開個兒童戶口,每月入二千,而家十二歲,都唔少
...

係!所以有啲寸人地每月入一千幾百元儲,沒咩用那些,佢哋繼續不做vs人地一早去做,積少成多,漸見差距。

水晶宮

blackberry 發表於 24-3-31 12:22
仔女各一份月供教育基金, 每月各1XXX, 儲滿一定年份, 再擺幾年, 剛好夠讀大學 ...

呢啲我都有買,每年派一次錢,供6-8年完(我已供完好耐)。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Astra00 發表於 24-3-31 12:31
呢啲我都有買,每年派一次錢,供6-8年完(我已供完好耐)。

我供的係無每年派錢, 係到期唔拎, 過多幾年可以拎多幾萬, 仔們果D已供完等完, 而家大學學費就係用緊這些錢

大宅

blackberry 發表於 24-3-31 12:34
我供的係無每年派錢, 係到期唔拎, 過多幾年可以拎多幾萬, 仔們果D已供完等完, 而家大學學費就係用緊這些 ...

香港讀大學4萬一年,不用專登儲

外國讀書又唔夠

翡翠宮

kiki1230 發表於 24-3-31 12:41
香港讀大學4萬一年,不用專登儲

外國讀書又唔夠

2個讀大學,各4年,共三十幾萬,你估個個可以一下子拎出黎?
我家生3件,真係無能力供出國,除非佢地好勁自己搞得掂

珍珠宮

我吾想儲太多俾個囡,佢有自己工作、生活體會,除咗金錢,心靈亦會富足

所以近年都會幫下其他親人或做下善事

大宅

blackberry 發表於 24-3-31 12:45
2個讀大學,各4年,共三十幾萬,你估個個可以一下子拎出黎?
我家生3件,真係無能力供出國,除 ...

你冇糧出咩? 做份保安都有萬幾蚊, 每年有十幾萬,2公婆加埋36萬,佢自己做下part time賺生活費, 8萬學費唔會比唔到

當年我讀大學自己借grant loan, 都冇問過屋企攞錢,又係咁畢業

大宅

Astra00 發表於 24-3-31 12:30
係!所以有啲寸人地每月入一千幾百元儲,沒咩用那些,佢哋繼續不做vs人地一早去做,積少成多,漸見差距。
...

如果我要儲就會儲一層樓比佢先有用

雞碎咁多有同冇都分別

翡翠宮

kiki1230 發表於 24-3-31 12:54
你冇糧出咩? 做份保安都有萬幾蚊, 每年有十幾萬,2公婆加埋36萬,佢自己做下part time賺生活費, 8萬學 ...

你真有趣,點解我一定要去打工?我一家冇話窮到要我去打工俾學費,只係每月留幾千儲俾佢地讀書用,唔鍾意借grant loan又唔得

大宅

blackberry 發表於 24-3-31 13:00
你真有趣,點解我一定要去打工?我一家冇話窮到要我去打工俾學費,只係每月留幾千儲俾佢地讀書用,唔鍾意 ...

每年幾萬都攞唔出,要儲, 屋企呢啲環境其實借grant loan好啲

翡翠宮

kiki1230 發表於 24-3-31 13:03
每年幾萬都攞唔出,要儲, 屋企呢啲環境其實借grant loan好啲

你真係有問題,冇話幾萬攞唔出,只係讀書呢舊歸讀書用都唔得

大宅

blackberry 發表於 24-3-31 13:08
你真係有問題,冇話幾萬攞唔出,只係讀書呢舊歸讀書用都唔得

你88樓自己講

你估個個可以一下子拎出黎?

侯爵府

回覆樓主:

我有買教育基金,再加由出世到而家既利是錢,我計過到18歲會有40萬左右,當比佢讀書又好,第時結婚用又好。
我冇再另外幫佢儲。
亦冇話佢知有筆錢比佢。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我由阿仔幾歲大開始供咗份基金,月供3千。留返俾阿仔讀大學用。到佢升大學果陣,個基金積存咗一球有多。最後阿仔本地大學畢業之後個基金都仲有超過一球。我地公婆決定留俾阿仔做首期!

伯爵府

我個仔今年3歲
由佢出世開始 所有家人朋友送既利是同錢
再加有時小朋友爸爸出Bonus買下金 或者比錢小朋友戶口買股票
所有股票加金 已經有30萬

我3歲個時都無3萬

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

比我會自己[儲錢, 到大左你鍾意既就比佢, 唔鍾意就留自己養老

見好多朋友啲仔女都係唔揾長工話辛苦喎,我都想有父母幹唔駛煩

侯爵府

回覆樓主:

教佢自己儲錢, 佢生性會資助下

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊