自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

she007 發表於 24-4-22 16:39
地盤佬我見十個有九個係孭背囊,佢地有需要實有方法,再講做地盤嘅佔幾多人丫?你真心係擔心地盤工人冇餐 ...
係唔支持囉,唔可以盲目去環保,而家係盲目去做,配套又差,,而家根本係偽環保,環保餐具真係環保?咪玩啦,製造環保餐具過程又係好環保?處理環保餐具又係好環保?要強制環保不如全港禁開冷氣,減炭減小溫室效應.問心你估你自己真係好想咩.......

珍珠宮

畀面勳章

annie133 發表於 24-4-22 16:48
同意
香港人唔罰係唔會驚
我朋友(40歲男士,大學畢業, 土生土長香港人)啱啱先講我知,搵到一個屋企附近 ...

日本仔日日倒輻射毒水落海, 有無人可以罰下佢? 係咪要等天收呀佢?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

所謂環保團体、根本冇事攞事嚟搞~

政府填海、要政府在沙灘移植小生物、佢地真係傻傻地~

叫佢哋坐隻船出海、睇下個海有幾大、就知道佢哋幾咁幼稚~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

回覆樓主:

其實而家好多男人都會帶袋出街,塞多個义同匙羹都唔會重好多,食完野都會抹下咀掛?跟手用返果張紙巾抹下餐具放返好好易做到,比d時間適應下,唔好忟

琥珀宮

bsquare2012 發表於 24-4-22 13:31
今日食飯,仲要比多兩蚊餐具,隻紙匙羹食飯時都唔敢太大力咬落去。環保L唔好同我講什麼自備餐具,油淋淋你 ...

我都唔會係pantry洗餐具飯盒,全部掉晒落個袋返屋企先洗

琥珀宮

大力大力 發表於 24-4-22 16:56
所謂環保團体、根本冇事攞事嚟搞~

政府填海、要政府在沙灘移植小生物、佢地真係傻傻地~ :censu ...

最慘政府又踩佢地呢

子爵府

annie133 發表於 24-4-22 16:35
台灣都自㩗饗具多年,點解唔學佢地
日本好多時餐具只係一雙木筷紙,唔似香港又叉又匙
...
香港係中西文化交融的地方
用筷子、刀叉匙都正常

子爵府

今日食飯,仲要比多兩蚊餐具,隻紙匙羹食飯時都唔敢太大力咬落去。環保L唔好同我講什麼自備餐具,油淋淋你 ...

唔好有厠紙、紙巾、坐車、坐飛機、開燈、洗頭水護髮素沐浴露因為全部都係膠樽、唔好飲樽裝水、汽水、唔好有套性行為、環保L吹水就叻

珍珠宮

畀面勳章

仲有虛偽的斷捨離, 聽到講斷捨離, 我真係作噁, 大掃除咪大掃除囉, 扮咩斷捨離, 斷捨離是斷物慾呀!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Kennedyjason 發表於 24-4-22 15:47
地盤佬點帶?去邊到洗先,你落過地盤未?不如用手拿最環保,香港變漁港又退多幾步.
...

向印度人學習

ificould    發表於 24-4-28 14:24

珍珠宮

畀面勳章

winnielong 發表於 24-4-22 17:02
唔好有厠紙、紙巾、坐車、坐飛機、開燈、洗頭水護髮素沐浴露因為全部都係膠樽、唔好飲樽裝水、汽水、唔好 ...

叫 D環保 L叫停日本仔倒輻射毒水落海先講啦, 否則一切都是虛偽環保

男爵府

環保膠官仲大力推行全新垃圾膠袋,
仲千方百計叫人用多d膠袋,袋套袋,
一邊走塑一邊製膠,
直頭係精神分裂。

大宅

aigoma 發表於 24-4-22 17:01
香港係中西文化交融的地方
用筷子、刀叉匙都正常

諗認下日本d野食係會起晒骨切好晒先賣比人,香港食店可以學下,扒類切上等等設計user friendly 的食物款式,令食客只需用木筷子就食到一餐

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

坊間所謂既環保組織,當中有幾多個真正身體力行?我從來都唔信,呢班環保L叫佢哋室內開少陣冷氣肯定鬼殺咁嘈,係香港真正環保既人士覺得只有莫皓光

珍珠宮

先唔好問人哋做到幾多,亦唔好理什麼賞罰,只問自己能力範圍內可以減費幾多,人總會產生垃圾,有啲唔到我地選擇,但喺office 用少隻即棄餐具總不是太難吧? 做唔到嘅總有千零個理由,自己做唔好唔好去怪人。

珍珠宮

MsBusy 發表於 24-4-22 13:37
餐具可能用濕紙抹下,拎返屋企洗,我外賣不嬲都走餐具

咪係… 最討厭啲人自己唔環保就開口埋口環保L 。
每人環保條線唔同,自己問心做好自己就夠。

珍珠宮

日本倒輻射水入海仲咁多香港人遊日進貢釣輻射魚,又唔見環保團體鬧呢d人!

淨識洽本地餐廳!

珍珠宮

orezo 發表於 24-4-22 17:25
諗認下日本d野食係會起晒骨切好晒先賣比人,香港食店可以學下,扒類切上等等設計user friendly 的食物款式 ...

都係一個方法,天不轉人轉,辦法總比困難多。

珍珠宮

orezo 發表於 24-4-22 16:36
我覺得飲管真係有需要,外賣唔比後我自己買左黎用。政府點解唔諗下飲管被掉入海插到海龜鼻的真正原因而要 ...

其實如果餐廳有長匙係可以篤檸檬。

伯爵府

環保人士叫人捐錢收佣金!

首頁
34567...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊