自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

9284 發表於 24-4-30 07:50
工人跟左我十年,我阿女都15歲,又成日唔痴家(一星期得兩三晚返家食),我又返全職,覺得工人都成日冇咩做, ...

如果錢唔係問題就繼續請工人,工人日日都可以清潔屋企,就算唔係成日係屋企都要工人日日清潔。

男爵府

CCY22 發表於 24-4-30 20:35
話係咁話,家務長做長有,請人做可以要求樣樣定期做妥,自己做真係冇時閒㗎!$5000我樂意俾人賺
...

我自從做了gym就無請工人
而家真是唔想有個工人在家
最多就請鐘點

伯爵府

馬明嫂 發表於 24-4-30 08:56
非常認同
我有個同事都以為仔大 屋企其實唔太污糟
辭退左工人

完全認同,排除有D人話多個人喺屋企周身唔聚財,又話要用多間房之類⋯⋯根本工人係非常之抵用,非常之幫到手!

我有D朋友由細到大無工人,生咗仔之後又驚呢樣嗰樣唔請工人,我見到佢哋都辛苦!請過大部分人都返唔到轉頭。

仲有識一pair 因為兩公婆決定唔請工人,個女人已經無做嘢,自己湊兩個仔,最後離婚原因之一係搞唔掂D家務。何苦?香港可以請工人,唔明點解D人未試過又驚呢樣嗰樣?

我完全想像到我無咗工人之後會點辛苦,除非經濟有問題,我唔想呢件事發生。

公爵府

9284 發表於 24-4-30 07:50
工人跟左我十年,我阿女都15歲,又成日唔痴家(一星期得兩三晚返家食),我又返全職,覺得工人都成日冇咩做, ...

你覺得屋企污糟極有限,可能係因為工人做咗。 當冇工人嘅時候,你就會發覺點解個地吸咗塵都仲有頭髮,啲嘢抹極都仲係唔夠乾淨,點解食完飯啲碗唔會自動放返去碗櫃⋯⋯

男爵府

9284 發表於 24-4-30 08:04
我都覺得佢唔識節約用水電,而且屋企個電磁爐又唔洗成日煮飯,都換過兩次,我好有理由懷疑佢成日在我地唔喺 ...

之前工人借貴利,結果被騷擾,你真係諗清楚

男爵府

一日仲有錢,我會請到永遠….
實在唔想放工做家務

珍珠宮

Yo豬 發表於 24-4-30 15:16
想問下從咩途徑請呢位鐘點

fb嗰啲招聘group度請,但係我試工試咗好多個先撞到個好架!有啲真係非常9588!結論係,請鐘點同講工人一樣講運氣,但請鐘點個招聘成本低,你唔怕煩可以慢慢試工

珍珠宮

aidan08 發表於 24-4-30 20:57
完全認同,排除有D人話多個人喺屋企周身唔聚財,又話要用多間房之類⋯⋯根本工人係非常之抵用,非常之幫到 ...

你咁講,係因為你個工人唔差,我以前有個工人做咗十幾年,嗰十幾年我真係少煩惱!嘩!後來嗰啲,真係唔請好過請!

男爵府

回覆樓主:

其實五千幾請工人好抵請喎

侯爵府

Anpanmama 發表於 24-4-30 08:19
如果只係煮晚飯4晚X 3個鐘俾五千幾,又唔使打掃抹地洗衫燙衫,不如出街食飯仲抵,你條數好似有啲計錯:joyo ...

錯哂,冇工人自然出街食,自己間中又煑下,洗鬼比人賺

伯爵府

redhot 發表於 24-4-30 23:03
你咁講,係因為你個工人唔差,我以前有個工人做咗十幾年,嗰十幾年我真係少煩惱!嘩!後來嗰啲,真係唔請 ...

我而家兩個工人都好好,我當佢哋係屋企人咁。再加埋幫我99及父母請的三個工人都好好。

但我曾經都請過幾個唔好的工人。由於我真係唔想無工人,我一定要請到好為止。嗰幾年,我都換咗好多個㗎,再調整自己的期望,管理技巧,終於掌握到點樣揀同埋管理。如果請返來頭幾個月已經好明顯唔夾,睇唔順眼的話,當機立斷炒,搵到好為止,怕煩就唔會請到好嘅工人。

我唔怕煩,只怕無工人

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊