自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

人生既快樂好個人
唔可以將自己價值觀加係其他人身上
有時我都唔明點解有D人住係隧道
但佢地又好ENJOY唔想上樓

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

ddkaka 發表於 24-5-3 15:48
一個人住公屋可能揾6萬4,我唔覺得會唔夠錢環遊世界囉,不過你住私樓一個人可能都攞16萬4,所以睇唔起住公 ...

你以上的表是趕走現有公屋富戶的入息限額,
不是現在申請公屋的入息限額( 你cut 左文件下面, 正是此資料)

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

ddkaka 發表於 24-5-3 15:48
一個人住公屋可能揾6萬4,我唔覺得會唔夠錢環遊世界囉,不過你住私樓一個人可能都攞16萬4,所以睇唔起住公 ...

我無睇唔起人,不過唔明家庭收入6萬4點環遊世界,咩叫環遊世界?

男爵府

看看是那種私樓,公屋環境又會比 60 年樓齡、一半單位間晒做劏房果 d 舊樓好喎。

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 24-5-3 16:00
不是現在申請公屋的入息限額( 你cut 左文件下面, 正是此資料) ...

係呀,我唔係講申請入息限額,係講上咗樓嘅入息限額

水晶宮

pauline_c 發表於 24-5-3 16:02
我無睇唔起人,不過唔明家庭收入6萬4點環遊世界,咩叫環遊世界?

住私樓儲到錢去,住公屋一樣儲到,當大家都係搵幾萬,但私樓供樓人工都去咗一大折

男爵府

mercurycc 發表於 24-5-3 13:04
親戚住市區舊公屋,
笑人住上水粉嶺元屯,
話人咁蠢買樓住咁遠.
上水粉嶺元屯先正, 放假北上近又快車費又平..

子爵府

TakTakYee 發表於 24-5-3 15:46
其實有個阿媽咁樣post出嚟問,問得咁個問題已經可以知道呢個阿媽係低下層,又窮又冇遠見,所以咪諗個仔將來 ...
我覺得佢吾系無遠見,只系無能力,每一代都系踏在上一輩人的膊頭上往上爬,除左個別好彩又有實力的可以做到白手興家,但呢d人又有幾個?個仔都18歲,佢有咩能力個阿媽吾知咩。我覺得佢現實d,比個最低保障個仔無壞,好多人叫佢要破斧尋舟,邊有咁易呀

男爵府

我要passion 發表於 24-5-3 16:02
看看是那種私樓,公屋環境又會比 60 年樓齡、一半單位間晒做劏房果 d 舊樓好喎。 ...

Er…個人認為私樓係指私人屋苑不包括唐樓、超舊樓

esmehouse    發表於 24-5-3 16:24

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Jasmine-4711 發表於 24-5-3 16:00
不是現在申請公屋的入息限額( 你cut 左文件下面, 正是此資料) ...
講開又講,其實交雙倍租金嗰班,應該交返市價租金,附近有咩私樓就用來做參考,要去交嗰個租金仲好
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

ddkaka 發表於 24-5-3 16:05
住私樓儲到錢去,住公屋一樣儲到,當大家都係搵幾萬,但私樓供樓人工都去咗一大折
...

我唔係同你講公屋私樓比較,我話有錢唔應該住公屋,而你認為住公屋都可以有錢,講緊環遊世界,你真係指環遊世界?定只係旅行?

珍珠宮

2023年兔年勳章

FennieMan 發表於 24-5-3 12:04
好多人唔想蝕底咪排咗先囉,如果到時排到已經有私樓,咪唔要囉,但係如果到時真係冇本事,低收入又符合資格 ...

X2

珍珠宮

Gud567567 發表於 24-5-3 14:29
朋友住海達邨, 高層海景, 隔離是南昌站, 豪宅商場, 樓下是圖書館, 巴士總站. 對面是英華小學. 前面有海濱 ...

海達邨真係環境一流,媲美私人屋苑,甚至超越,特別係可以望海景,但而家一般公屋嘅環境真係唔差,上次搭車經過蘇屋邨,佢重建之後,真係設備完善,環境唔差喎…

如果富戶,或者大陸有樓,叫佢哋交返市值租金就啱啦,包唔會咁多人去排

伯爵府

想生BB熱投

點知個仔大左後搵唔搵到$
緊係報左名先算

複式洋房

December_baby 發表於 24-5-3 11:48
點會叫自己子女向下流去排公屋?

一定係

伯爵府

回覆樓主:

每一代人嘅思想真係好唔同,我仲係保留喺我阿爸阿媽年代好相似,唔怕蝕底,死捱死慳,自力更新,親力親為。
我細個住山邊鐵皮屋,阿爸媽用曬積蓄去買私樓,想畀更好嘅環境我哋。當我出社會,儲錢做首期,結婚前買人生第一間細size私樓,講真,結婚買樓生仔之後積蓄都冇咩剩,平時都真係要好慳,我父母同我哋冇享受過啲咩津貼資助或綜援,有時見到其他人冇乜點付出好似好多資助咁,有一刻心理唔平衡,但係俾我又唔願意向下流。
所以好多時見到好多討論公屋津貼資助等等嘅嘢,我一句都答唔到嗲。
所以我冇諗過下一代要排公屋,而家教育佢哋就係自己要付出努力去進步,當然唔排除佢哋真係冇能力冇錢,咁到時佢哋自己話事啦,都唔輪到我擔心。
生活環境圈子都好緊要,或許有啲啲影響思維。

男爵府

isamlum 發表於 24-5-3 11:53
蝕底是應份嗎?似乎是被搶福利喎?

支持你排公屋,唔好諗發達就正確

男爵府

回覆樓主:

假設中高層只佔人口10%,咁其餘90%如何安置?租劏房被乜茂波之流剝削?
假設基因或努力而有管理領導能力得5%,其他貪求私樓嘅係咪要卑鄙不擇手段競爭?又或挺而走險?廿年前已有律師醫生打去電台話買唔起樓,但現在已升成倍兼係納米
月入兩萬不吃不渴,幾多年可買樓?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

人只可以活一次,點解甘心退而求其次,18歲就將自己定左起公屋戶低下階層條線,真系乜志向都無。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

esmehouse 發表於 24-5-3 16:13
講開又講,其實交雙倍租金嗰班,應該交返市價租金,附近有咩私樓就用來做參考,要去交嗰個租金仲好 ...

同意.

公屋, 應留俾真正有需要的人.

有識有人老公做公屋户主,不填老婆名.
用老婆名買私樓出租

有一家移民n年的人霸住公屋, 回港探親平過住酒店!!

我有舉報, 不只一次添, 但正苦都冇收樓

首頁
34567...15

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊